Is het tijd om die grote reizen naar het buitenland te plannen?

By Jernst van Waal

Reynisfjara is een wereldberoemd zwart zandstrand aan de zuidkust van IJsland.

Luis Cagiao Fotografie | Moment | Getty Images

IJsland is het grootste deel van twee jaar een brandpunt van mijn reislust geweest.

Het land is een droomlandschap van natuurlijke schoonheid: het zwarte zand van Reynisfjara, torenhoge ijsbergen van de Jökulsárlón-gletsjerlagune en de steile, grillige toppen van Vestrahorn.

Ik was genoodzaakt om een ​​zorgvuldig geplande reis daar in 2020 uit te stellen, zoals zoveel andere globetrotters die excursies opzij zetten tijdens de Covid-pandemie. Sindsdien vraag ik me af: wanneer is een avontuur in het buitenland weer haalbaar?

Misschien binnenkort.

Volgens reisexperts zijn de vooruitzichten voor reizen naar het buitenland voor 2022 rooskleuriger dan ooit, vooral voor Amerikanen die reizen in de zomer of later boeken. Maar ze mogen verwachten meer vooraf te plannen en flexibel te blijven.

“Sinds maart 2020 is er geen tijd geweest die zo veelbelovend was als nu”, zei Sebastian Modak, hoofdredacteur van Lonely Planet en de New York Times 52 Places Traveler in 2019, over reizen naar het buitenland.

“Het komt echt neer op de eigen drempel van de reiziger voor risico en comfort voor dingen die misschien een beetje mis gaan,” voegde hij eraan toe.

Het jaar om ‘groot te worden’

Mouhoub Madina / EyeEm | EyeEm | Getty Images

Een groot deel — ongeveer 37% — van de Amerikaanse reizigers plant volgend jaar zowel internationale als binnenlandse reizen, volgens een aankomend Expedia-rapport over 2022 reistrends.

Na bijna twee jaar van opgekropte reislust, is meer dan tweederde van de Amerikaanse reizigers van plan om “groots te gaan” tijdens hun volgende uitje – of dat nu een once-in-a-lifetime reis naar het buitenland is of een upgrade naar een luxe hotel, volgens het rapport.

Hoewel alleen binnenlandse reisplannen het populairst blijven en 59% van de Amerikaanse reizigers aanspreken, neemt de belangstelling voor overzeese bestemmingen toe.

G Adventures, dat begeleide groepsreizen over de hele wereld aanbiedt, heeft het aantal boekingen in het buitenland tot nu toe in november met bijna 35% zien stijgen ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Het bedrijf ziet een “grote vraag” naar reizen naar Peru, Costa Rica en Marokko, volgens aan Benjamin Perlo, de Amerikaanse directeur van het bedrijf.

Het aantal zoekopdrachten naar vluchten naar grote Europese steden is in korte tijd ook aanzienlijk gegroeid: tussen september en oktober bijvoorbeeld met 65% van Los Angeles naar Londen en 110% van New York naar Parijs, volgens gegevens van Expedia.

Warm-weer-hotspots in de buurt van de VS, zoals de Riviera Maya, Cancun, Isla Mujeres en Punta Cana, waren volgens Expedia het populairst voor Amerikaanse toeristen die begin 2022 reizen.

“Ik denk dat 2022 het jaar zal worden waarin we groots worden en een aantal van die bucketlist-momenten zullen hebben”, zei Christie Hudson, een reisexpert bij Expedia.

‘Een geweldige rugwind’

Ruïnes van Machu Picchu in het Andesgebergte, Peru.

Ga Ga | 500px prime | Getty Images

Er zijn veel redenen voor consumentenoptimisme. Ten eerste stijgen de Covid-vaccinatiepercentages, wat betekent dat Amerikanen met een relatieve mate van veiligheid kunnen reizen.

De Centers for Disease Control and Prevention, die vaccinatie aanbeveelt voordat ze internationaal reizen, hebben begin november schoten geautoriseerd voor kinderen van 5 tot 11 jaar, waardoor gezinsreizen haalbaarder worden.

Verder worden de reisbeperkingen versoepeld. Veel landen hebben hun grenzen heropend voor Amerikanen en hebben beleid zoals verplichte quarantaineperioden laten vallen. Nieuw-Zeeland, dat een van de langste verboden op toerisme in het Covid-tijdperk heeft gehad, zei woensdag dat het vanaf 30 april zijn grenzen zou openen voor gevaccineerde niet-burgers.

(Testvereisten zijn nog steeds wijdverbreid, zelfs voor gevaccineerde toeristen. Reizigers kunnen landspecifieke vereisten vinden op de website van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.)

Sinds maart 2020 is er geen tijd geweest die zo veelbelovend was als nu.

Sebastian Modak

hoofdredacteur van Lonely Planet

De VS hebben op 8 november het reisverbod voor de meeste niet-staatsburgers opgeheven. Dat heeft waarschijnlijk ook meer Amerikanen geïnspireerd om naar het buitenland te gaan – het aandeel dat aangaf internationale reizen te vermijden, bereikte medio november een dieptepunt in het pandemietijdperk, met 55%, volgens Bestemming analisten.

“Ik doe al bijna twee decennia onderzoek naar toerisme, en [the desire to travel] lijkt op dit moment ongelooflijk sterk – de sterkste die ik ooit heb gezien’, zegt Erin Francis-Cummings, president en CEO van Destination Analysts.

“Ik denk dat dat een geweldige wind in de rug is die in 2022 gaat voor alle soorten reizen”, voegde ze eraan toe. “Mensen lijken meer open te staan ​​voor nieuwe ervaringen of om weer internationaal te reizen.”

Meer van Persoonlijke Financiën:
Wil je er even helemaal tussenuit? Probeer de 10 meest ‘ondergewaardeerde’ nationale parken
De meest en minst betaalbare bestemmingen in de VS
Nationale parken zijn in opkomst. Dat kan je volgende reis verpesten

En er kunnen deals zijn voor degenen die een reis boeken, zeiden experts. De gemiddelde prijs van een internationale retourvlucht ligt bijvoorbeeld 35% onder de kosten van 2019, volgens een gezamenlijk jaarverslag dat in oktober door Expedia en de Airlines Reporting Corporation is gepubliceerd.

Natuurlijk kan de gezondheidssituatie snel veranderen en plannen verstoren. Een nieuwe Covid-variant die in Zuid-Afrika is gedetecteerd, heeft verschillende mutaties die het overdraagbaarder zouden kunnen maken of in staat zouden zijn om vaccinbeschermingen te omzeilen, hoewel wetenschappers waarschuwden dat er meer gegevens nodig zijn om een ​​beoordeling te maken.

Een nieuwe golf van Covid-infecties in Europa dwong Oostenrijk om maandag op slot te gaan; Duitsland kan binnenkort hetzelfde doen.

Auckland, Nieuw-Zeeland.

Scott E Barbour | De Beeldbank | Getty Images

Sommige landen zijn nog steeds gesloten voor Amerikaanse toeristen of hebben het strikte gezondheidsbeleid nog niet laten vallen.

Dat geldt vooral voor Aziatische landen, zeiden reisexperts. China vereist bijvoorbeeld dat Amerikanen minimaal 14 dagen in quarantaine gaan in een door de overheid geselecteerde faciliteit. Japan staat geen toerisme toe.

Sommige reisorganisaties vergissen zich nog steeds aan de kant van reizen in de VS. Fodor’s Travel, bijvoorbeeld, beperkte zijn jaarlijkse Go List in 2022 tot binnenlandse locaties vanwege onzekerheden rond reizen naar het buitenland, hoewel het een zekere mate van optimisme toevoegde.

“Zoals velen van jullie zijn we nog steeds bezig met internationale reizen”, schreef Fodor’s. “En reizen naar het buitenland kan nog steeds in de kaarten liggen voor de onverschrokken.

“Als je daar veilig en verantwoord kunt reizen, doe het dan – ga overal ter wereld heen”, voegde het eraan toe.

Waarborgen en flexibiliteit

Anton Petrus | Moment | Getty Images

Reizigers dienen bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen, voornamelijk in het belang van bescherming tegen financiële verliezen.

Experts raden een reisverzekering aan, die de reiskosten vergoedt in het geval van een reisannulering of andere onvoorziene omstandigheid.

Er zijn echter verschillende soorten beleid. Een “annulering om welke reden dan ook”-beleid is over het algemeen het enige waarmee reizigers geld kunnen terugkrijgen als ze een reis annuleren om een ​​Covid-gerelateerde reden, aldus experts. (De meeste basispolissen dekken die mogelijkheid niet.)

Zelfs opties voor “om welke reden dan ook annuleren” bieden mogelijk geen volledige restitutie, en verzekeraars kunnen van reizigers eisen dat ze een dag of twee voor hun reis annuleren. Het is belangrijk om de specifieke voorwaarden van een polis te begrijpen voordat u koopt.

Reizigers moeten ook vliegtickets en hotelopties wegen die restituties, reistegoeden of wijzigingen mogelijk maken, zelfs als die opties iets meer kosten, aldus experts.

“Ik denk dat je je op je gemak kunt voelen bij het boeken van die reis naar Egypte in oktober als je de verzekering hebt en misschien een flexibele vlucht bij luchtvaartmaatschappijen hebt geboekt”, zei Modak. “Zorg ervoor dat je de mogelijkheid hebt dat als het moeilijk wordt in Egypte, je de vlucht voor mei 2023 kunt boeken zonder financiële kosten.”

Veel bedrijven hebben extra flexibiliteit behouden ten opzichte van hun prepandemische beleid.

Ik doe al bijna twee decennia onderzoek naar toerisme, en [the desire to travel] lijkt op dit moment ongelooflijk sterk – de sterkste die ik voel zoals ik ooit heb gezien.

Erin Francis-Cummings

president en CEO van Destination Analysts

Met G Adventures kunnen klanten bijvoorbeeld een reis omboeken of een volledig reistegoed krijgen als ze tot 14 dagen voor vertrek annuleren. (Vroeger was er een drempel van 60 dagen.) Dat beleid blijft van kracht voor reizen in 2022 die vóór 31 maart zijn geboekt.

“Die opties voor elk bedrijf vóór Covid waren er niet echt”, zei Perlo.

Het is ook belangrijk om een ​​”voor het geval dat” budget te hebben, zei Modak. Als een reiziger bijvoorbeeld Covid in het buitenland krijgt en in quarantaine moet voordat hij terugkeert naar de VS, hoeveel geld heeft hij dan nodig om een ​​extra week of twee extra kosten te dekken?

Belangrijk is dat reizigers een reis naar het buitenland benaderen met persoonlijke flexibiliteit en empathie. Erken dat bepaalde activiteiten mogelijk beperkt of niet beschikbaar zijn. Een stad met een legendarisch nachtleven kan tammer zijn dan verwacht als bars en restaurants bijvoorbeeld tijdens het Covid-tijdperk eerder sluiten dan verwacht. Reizigers moeten misschien draaien en moeten van tevoren uitgebreid onderzoek doen naar een bestemming.

Verder hebben niet alle landen of hun burgers gelijke toegang tot vaccins gehad, waardoor het respecteren van maskermandaten en andere lokale regels van het grootste belang is.

“Het is nog steeds een vreemde tijd om te reizen”, zei Modak. “Breng een niveau van geduld en gratie aan de reiservaring.”

(Correctie: een eerdere versie van dit verhaal vermeldde het verkeerde land voor Punta Cana.)