FINANCIEEL.com

Is het grote ontslag voorbij? Waarom CEO’s in recordtempo vertrekken

Is het grote ontslag voorbij? Waarom CEO’s in recordtempo vertrekken

Mens met hoofdpijn.

stuti |

Voor de meeste werknemers is het Grote Ontslag misschien voorbij, maar voor sommige topmensen is het nog maar net begonnen.

Het aantal ontslagen van CEO’s bereikte dit jaar een recordhoogte, volgens een recent rapport van Challenger, Gray en Christmas Inc.

Tussen januari en september zijn ruim 1.400 CEO’s uit hun functie teruggetreden, een stijging van bijna 50% ten opzichte van de 969 vertrekken in dezelfde periode vorig jaar. Het loopbaanadviesbureau merkte op dat dit cijfer het hoogste is sinds het in 2002 begon met het verzamelen van gegevens.

“Deze toename van het CEO-verloop is niet bepaald verrassend”, zegt Alexander Kirss, senior directeur bij de HR-afdeling van adviesbureau Gartner, en legt uit dat leiders de neiging hebben om aan het roer te blijven staan ​​om bedrijven te helpen sturen in tijden van onzekerheid.

“Vaak zien we CEO’s op hun stoel blijven zitten tijdens perioden van onrust. En dat hadden we ook tijdens de Covid-pandemie, de Russische invasie van Oekraïne en andere recente gebeurtenissen”, vertelde hij telefonisch aan CNBC, eraan toevoegend dat de raad van bestuur van bedrijven doorgaans de voorkeur geeft aan werken met iemand die ze al kennen tijdens een crisisperiode. Als zodanig is de kans groter dat ze de CEO op zijn plaats houden.

Maar terwijl de wereld langzaam op weg was naar een nieuwe norm van leven met Covid en weg van de crisismodus, steeg ook het verloop van CEO’s.

CEO’s kijken om zich heen en denken: ‘Ik geef de voorkeur aan een functie in een ander bedrijf’ of ‘Ik geef de voorkeur aan pensioen. Ik wil geen CEO meer zijn.

Alexander Kirss

senior directeur bij Gartner

Nieuwe kansen

Ook topmanagers grijpen nieuwe kansen aan.

“CEO’s kijken om zich heen en denken: ‘Ik geef de voorkeur aan een functie in een ander bedrijf’, of ‘Ik geef de voorkeur aan pensionering. Ik wil geen CEO meer zijn'”, aldus Kirss.

Vanaf het begin van het jaar tot september verlieten 68 CEO’s hun positie voor nieuwe kansen, zo blijkt uit het rapport van Challenger. Voor bijna een derde van het vertrek van CEO’s werd geen reden gegeven, terwijl 22% van het vertrek het gevolg was van pensionering.

Werknemers hebben een vergadering in een kantoor.

Carlina Teteris | Ogenblik |

“In andere gevallen worden CEO’s gedwongen te vertrekken”, aldus de consultant, waarbij hij deze omstandigheden grotendeels toeschrijft aan bedrijven die worden geplaagd door uitdagingen zoals aanhoudende inflatie, verwarde toeleveringsketens en moeilijkheden bij het aannemen van personeel – die het allemaal moeilijk hebben gemaakt voor CEO’s om de doelstellingen te verwezenlijken. van hun raad van bestuur.

Er zijn een aantal zakelijke uitdagingen, zoals aanhoudende inflatie, verwarde toeleveringsketens en moeilijkheden bij het aannemen van personeel, die het voor CEO’s moeilijk hebben gemaakt om de doelstellingen van de raad van bestuur te verwezenlijken.

Het aftreden van CEO’s lijkt minder te gaan over pensionering en meer over burn-out en de uitdagingen die gepaard gaan met het navigeren door een ongekend personeelslandschap.

LaShawn Davis

oprichter, De HR Plug

“Besturen kijken naar de prestaties van hun CEO’s, ze kijken naar hun collega’s, ze kijken naar de markt, en dan denken ze dat de organisatie misschien beter af is met een nieuwe CEO”, aldus Kirss. “Ik denk dat het veilig is om aan te nemen dat veel van deze veranderingen die we waarnemen feitelijk prestatiegericht zijn, in plaats van zelfselectie.”

Challenger herhaalde ook soortgelijke gevoelens.

“Bedrijven maken zich de komende maanden klaar voor economische veranderingen. Met de stijging van de arbeidskosten en rentetarieven kijken bedrijven naar nieuwe leiders”, zegt Andrew Challenger, senior vice-president van Challenger, Gray & Christmas.

Het Challenger-rapport benadrukte dat het hoogste CEO-verloop plaatsvindt in de overheids- en technologiesector. Ziekenhuizen rapporteerden ook een groot aantal CEO-wisselingen.

Ook leiders raken opgebrand

Net als iedereen blijven CEO’s niet gespaard van een burn-out.

“Het aftreden van CEO’s lijkt minder te gaan over pensionering en meer over burn-out en de uitdagingen van het navigeren door een ongekend personeelslandschap”, zegt oprichter en HR-adviseur bij The HR Plug, LaShawn Davis.

Burn-out veroorzaakt door werk komt veel voor en wordt gekenmerkt door een grotere mentale afstand tot het werk, naast gevoelens van energie-uitputting en negativisme.

Terwijl bedrijven zich inzetten om het mentale welzijn van hun personeel te garanderen, kunnen CEO’s in hun strijd geïsoleerd raken.

LaShawn Davis

oprichter, De HR Plug

Davis benadrukte dat de taken van een CEO verder gaan dan de gebruikelijke aandacht van 9 tot 5 en 24 uur per dag. Dit leidt tot ‘een vervaging van de grenzen tussen professionele verantwoordelijkheden en privéleven’, en het ‘meedogenloze tempo’ leidt niet alleen tot een burn-out, maar eist ook een aanzienlijke tol van hun gezinnen.

De consultant voegde eraan toe dat werknemers niet noodzakelijkerwijs de dubbele druk begrijpen waarmee CEO’s worden geconfronteerd, omdat ze vastzitten aan oprechte bedoelingen bij het tegemoetkomen aan de behoeften van werknemers, maar ook gebonden zijn door strategische beperkingen en beperkingen van de aandeelhouders.

En te midden van een groeiende nadruk op het welzijn van werknemers, is er een opmerkelijke kloof als het gaat om CEO’s, benadrukt Davis.

“Het bekleden van de toppositie in een organisatie gaat vaak gepaard met unieke uitdagingen op het gebied van de geestelijke gezondheid. Terwijl bedrijven zich inzetten om het mentale welzijn van hun personeel te garanderen, kunnen CEO’s in hun strijd geïsoleerd raken.”

Groot ontslag van CEO’s

Kirss verwacht dat het tempo van het CEO-verloop op een hoog niveau zal blijven, of zelfs nog verder zal evolueren, en haalde aan dat veel economische, politieke en sociale uitdagingen waarmee bedrijfsleiders worden geconfronteerd waarschijnlijk nog wat langer zullen blijven bestaan.

Een ander teken dat hierop wijst zou de krimpende ambtstermijn voor CEO’s de afgelopen jaren kunnen zijn, merkte Kirss op. “Dat betekent dat de mensen zich vaker omdraaien”, zei hij.

De ambtstermijnen voor CEO’s zijn de afgelopen tien jaar scherp gedaald. Volgens een onderzoek van Equilar dat in juli werd gepubliceerd, daalde de gemiddelde ambtstermijn van bedrijven uit de S&P 500 met 20%, van zes jaar in 2013 naar 4,8 jaar in 2022.

“Dit zou erop kunnen wijzen dat we een nieuwe periode van volatiliteit in de C-suite ingaan, vooral als het om CEO’s gaat”, aldus Kirss.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert