FINANCIEEL.com

iRobot (IRBT) daalt met 17% nadat de EU waarschuwt dat de deal met Amazon de concurrentie kan schaden

iRobot (IRBT) daalt met 17% nadat de EU waarschuwt dat de deal met Amazon de concurrentie kan schaden

Roomba-robotstofzuigers gemaakt door iRobot worden op 5 augustus 2022 in San Rafael, Californië in een plank in een Target-winkel tentoongesteld.

Justin Sullivan |

Aandelen van ik robot daalde maandag met 17% nadat de antitrustwaakhond van de EU daarvoor een waarschuwing had afgegeven AmazoneDe geplande overname van de Roomba-fabrikant ter waarde van 1,7 miljard dollar geeft aanleiding tot bezorgdheid over de concurrentie.

De Europese Commissie opende in juli een diepgaand onderzoek naar de aankoop en zal naar verwachting op 14 februari over de deal uitspraak doen. In een verklaring maandag zei de commissie dat zij Amazon op de hoogte heeft gesteld van haar “voorlopige standpunt dat de voorgestelde overname van iRobot kan de concurrentie op de markt voor robotstofzuigers beperken.”

Een woordvoerder van Amazon vertelde CNBC in een verklaring dat het bedrijf met de commissie blijft samenwerken aan het aanpakken van de zorgen die in haar onderzoek naar voren zijn gekomen.

“iRobot, dat te maken heeft met hevige concurrentie van andere stofzuigerleveranciers, biedt praktische en inventieve producten”, aldus de woordvoerder. “Wij geloven dat Amazon een bedrijf als iRobot de middelen kan bieden om innovatie te versnellen en te investeren in cruciale functies, terwijl de prijzen voor consumenten kunnen worden verlaagd.”

De aandelen van iRobot werden eerder maandagmiddag kortstondig stopgezet na de aankondiging. Amazon-aandelen stegen met ongeveer 1,4%.

De deal wordt ook beoordeeld door de Amerikaanse Federal Trade Commission. De Britse Competition and Markets Authority zei in juni dat de deal niet zou resulteren in “een substantiële vermindering van de concurrentie” in het VK.

Amazon kondigde in augustus 2022 zijn voornemen aan om iRobot over te nemen voor $ 61 per aandeel in een volledig contante deal.

De aankondiging van de commissie komt nadat de iRobot-aandelen vrijdag met 39% omhoog schoten nadat Reuters meldde dat de deal “onvoorwaardelijke goedkeuring van de EU-antitrust zal verkrijgen”, daarbij verwijzend naar drie bronnen die bekend zijn met de zaak. Een EU-woordvoerder weigerde commentaar te geven.

In haar update van maandag zei de commissie dat ze heeft vastgesteld dat Amazon mogelijk de mogelijkheid heeft om de toegang van iRobot-rivalen tot zijn online site te voorkomen of te verslechteren door hun producten uit de zoekresultaten te verwijderen of de zichtbaarheid ervan te verminderen, of op andere goed zichtbare gebieden zoals de sectie ‘andere producten die u misschien leuk vindt’ in een aanbieding.

Ambtenaren zeiden dat Amazon de prikkel zou kunnen hebben om “de rivalen van iRobot uit te sluiten omdat het economisch winstgevend kan zijn om dat te doen.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert