FINANCIEEL.com

Iran ligt op gespannen voet met geallieerd Rusland nadat Moskou de VAE steunt in het eilandgeschil

Iran ligt op gespannen voet met geallieerd Rusland nadat Moskou de VAE steunt in het eilandgeschil

Woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Nasser Kanaani.

Nurfoto | Nurfoto |

Teheran ontbood woensdag de Russische ambassadeur vanwege een door Moskou onderschreven verklaring over drie eilanden in de Golf die door Iran en de Verenigde Arabische Emiraten worden betwist.

De drie eilanden Abu Musa, Greater Tunb en Lesser Tunb worden opgeëist door zowel Teheran als de VAE, maar zijn sinds 1971 in handen van Iran – in de tijd van de vorming van de VAE, na onafhankelijk te zijn geworden van Groot-Brittannië.

De VAE hernieuwde eisen voor de drie eilanden, waarbij Reem al-Hashimy, staatsminister van de VAE voor Internationale Samenwerking, in september vorig jaar tegen de Algemene Vergadering van de VN zei dat “ondanks de oprechte oproepen van de VAE om dit conflict de afgelopen vijf decennia vreedzaam op te lossen, we benadrukken hier dat Iran niet heeft gereageerd. We zullen nooit toegeven aan het uiten van onze claim op deze eilanden, hetzij via rechtstreekse onderhandelingen, hetzij via het Internationaal Gerechtshof, zoals ons legitieme recht is.”

De VAE sluit zich aan bij mede-economische zwaargewichten uit het Midden-Oosten, Saoedi-Arabië, Oman, Bahrein, Koeweit en Qatar in de Samenwerkingsraad van de Golf. Na een ministeriële bijeenkomst in Moskou op maandag brachten Rusland en de GCC een gezamenlijke verklaring uit waarin werd aangedrongen op een diplomatieke oplossing van het territoriale geschil.

“De ministers bevestigden hun steun voor alle vreedzame inspanningen, met inbegrip van het initiatief van de Verenigde Arabische Emiraten en hun inspanningen om via bilaterale onderhandelingen of de internationale samenwerking tot een vreedzame oplossing te komen voor de kwestie van de drie eilanden Greater Tunb, Lesser Tunb en Abu Musa. Hof van Justitie, in overeenstemming met de regels van het internationaal recht en het Handvest van de Verenigde Naties, om deze kwestie op te lossen is in overeenstemming met de internationale legitimiteit”, zei het volgens het Saudische persbureau dat eigendom is van de staat.

Iran erkende eind vorige maand de verplichte jurisdictie van het Internationaal Gerechtshof van de VN.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Teheran verwierp de verklaring dinsdag.

“Deze eilanden behoren voor altijd tot Iran en het uitbrengen van dergelijke verklaringen is in strijd met de vriendschappelijke betrekkingen tussen Iran en zijn buurlanden”, zei Nasser Kanaani, woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

“De Islamitische Republiek Iran benadrukt de voortzetting van het beleid van goed nabuurschap en wederzijds respect, en beschouwt de ontwikkeling en stabiliteit van de regio als de collectieve verantwoordelijkheid van de landen in de regio.”

Volgens het staatsbedrijf Islamic Republic News Agency riepen Iraanse functionarissen Rusland op om hun standpunt over de territoriale ruzie te corrigeren. De Russische en Iraanse ministeries van Buitenlandse Zaken hebben niet onmiddellijk gereageerd op verzoeken van CNBC om commentaar.

Westerse sancties en een slinkende pool van handelspartners hebben Moskou en Teheran sinds de Russische invasie van Oekraïne tot een schijnpartnerschap gebracht. Russische troepen zetten – ook tijdens de laatste nachtelijke luchtaanvallen op Kiev – door Iran gemaakte Shahed-drones in het conflict in Oekraïne in. Iran ontkent voor dit doel dergelijke wapens aan Rusland te hebben geleverd. De twee naties werken ook militair samen in het conflict in Syrië.

Moskou is niet de enige belangrijke partner van Iran die zich in heet water waadt over het geschil over de drie eilanden in de Golf. In december werd de ambassadeur van de grote Iraanse oliekoper China eveneens door Teheran ontboden, nadat Peking een verklaring van de GCC had ondertekend die beweerde “steun te verlenen aan alle vreedzame inspanningen, inclusief het initiatief en de inspanningen van de Verenigde Arabische Emiraten om tot een vreedzame oplossing voor de kwestie te komen”. van de drie eilanden; Greater Tunb, Lesser Tunb en Abu Musa, door middel van bilaterale onderhandelingen in overeenstemming met de regels van het internationaal recht, en om deze kwestie op te lossen in overeenstemming met internationale legitimiteit.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert