FINANCIEEL.com

IPO-markt in Zuidoost-Azië favoriet bij beleggers te midden van wereldwijde tegenwind: Deloitte

IPO-markt in Zuidoost-Azië favoriet bij beleggers te midden van wereldwijde tegenwind: Deloitte

JAKARTA, INDONESIË – JANUARI 2: Burgers steken de straat over tijdens de spits in Jakarta, Indonesië op 2 januari 2023.

Firdaus Wajidi | Anadolu Agentschap |

Volgens een nieuw rapport van Deloitte vertoont de markt voor beursintroducties in Zuidoost-Azië veelbelovende tekenen ondanks een vertraging van de wereldwijde IPO in de eerste helft van 2023.

In de afgelopen zes maanden zag de Zuidoost-Aziatische markt 85 IPO’s die $ 3,3 miljard aan opbrengsten ophaalden, tegenover de 73 IPO’s in dezelfde periode vorig jaar, die $ 3,1 miljard opbrachten. Dat is een stijging van 16% in het aantal IPO’s en een stijging van 5% in de opbrengsten voor de eerste helft van 2023.

“De positieve groeivooruitzichten van Zuidoost-Azië maken de regio tot een favoriet van investeerders, aangezien er een instroom van directe buitenlandse investeringen blijft als gevolg van de heropening van de regio, het herstel van de toeristenindustrie en de bloeiende binnenlandse vraag”, aldus het rapport.

“Samen hebben deze factoren bijgedragen aan de positieve economische groei in de regio, ondanks de wereldwijde economische onzekerheden.”

Er blijft een zee van opwindende kansen op de regionale kapitaalmarkten en een gezonde dealstroom voor investeerders om te verkennen en aan te boren.

De stijging werd grotendeels toegeschreven aan drie IPO’s in Indonesië die elk meer dan $ 500 miljoen opbrachten, vergeleken met slechts één blockbuster IPO – Ga naarde gefuseerde entiteit van Gojek en Tokopedia – voor $ 1 miljard in dezelfde periode vorig jaar.

Ondertussen heeft de tech-heavy Nasdaq stateside nog geen opmerkelijke door durfkapitaal gesteunde technologie-IPO gezien sinds softwareleverancier van Hashi Corp December 2021 debuut.

Er is een wereldwijde IPO-vertraging die aanhoudt in de eerste helft van 2023, met 5% minder IPO’s in vergelijking met dezelfde tijd vorig jaar, onthulde een EY-rapport. De opbrengsten daalden met 36% op jaarbasis.

De rijzende ster van Indonesië

Indonesië haalde 70% van de totale IPO-opbrengst in Zuidoost-Azië op voor de eerste helft van 2023.

De IPO-markt van ’s werelds vierde meest bevolkte natie werd benadrukt door drie noteringen: nikkelbedrijf PT Trimegah Bangun Persada Tbk, mineralen en EV-batterijmaterialenbedrijf PT Merdeka Battery Materials Tbk en exploitant van geothermische energiecentrales PT Pertamina Geothermal Energy Tbk.

De Indonesische president Joko Widodo heeft maatregelen genomen om het land te positioneren als een wereldwijde toeleveringsketen voor elektrische voertuigen, waaronder het ondertekenen van overeenkomsten met Australië om samen te werken aan de belangrijkste mineralen voor de productie van elektrische voertuigen, lithium en nikkel.

Het valt nog te bezien hoe Zuidoost-Azië de storm zal doorstaan ​​in zijn economisch herstel.

“Indonesië heeft ’s werelds grootste nikkelreserves en de recente beursgang van Harita Nickel (PT Trimegah Bangun Persada Tbk) is een goede graadmeter voor de belangstelling van zowel lokale als internationale investeerders”, aldus Deloitte.

Indonesië “lijkt zijn beste jaar ooit te hebben wat betreft beursopbrengsten met 44 IPO’s in 2023 H1”, aldus Deloitte.

Thailand en Maleisië volgen met respectievelijk 18 en 16 noteringen in de eerste helft van 2023.

“Met het groeibevorderende beleid van elk land, de stabiele macro-economie en de gezonde demografie van Zuidoost-Azië, in combinatie met de groeiende impact van tech-enabled ondernemers op investeringen en sterke handelsrelaties met China, blijft er een zee van opwindende kansen op de regionale kapitaalmarkten. en een gezonde dealstroom voor investeerders om te verkennen en aan te boren”, aldus Deloitte.

Volgens venture builder is Zuidoost-Azië nog steeds een lichtpuntje voor startups

Deloitte zei echter dat het in de tweede helft van het jaar “voorzichtig optimistisch blijft over de vooruitzichten van de regio”.

“Het valt nog te bezien hoe Zuidoost-Azië de storm zal doorstaan ​​in zijn economisch herstel”, aldus Deloitte. Het bedrijf zei dat onzekerheden zoals renteverhogingen, problemen in de banksector en inflatie de economie blijven schudden.

Het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat de groei van Zuidoost-Azië zal vertragen van 5,7% in 2022 tot 4,6% in 2023. De organisatie noemde een lichte matiging van de binnenlandse vraag naar Maleisië en Thailand, dalende grondstoffenprijzen in Indonesië en Maleisië en een zwakkere buitenlandse vraag vanuit VS en Europa.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert