Investeerders reageren op de getuigenis van Fed-voorzitter Jerome Powell

Een elektronisch bord geeft aandeleninformatie weer op de Australian Securities Exchange, beheerd door ASX Ltd. op 16 maart 2020 in Sydney, Australië.

Brendon Thorne | Getty-afbeeldingen

SINGAPORE – Australische aandelen daalden woensdag tijdens de vroege handel, aangevoerd door verliezen in de goud-, communicatie- en materiële sectoren.

De benchmark ASX 200 daalde met 0,58%. De zwaar gewogen financiële subindex daalde met 0,63%, omdat de zogenaamde Big Four-banken van het land worstelden om winst te maken.

De aandelen van ANZ daalden met 0,6%, de aandelen van Commonwealth Bank met 0,44%, Westpac met 1,03% en de National Australia Bank met 0,68%.

Nikkei-futures wezen op een voorzichtige opening in Japan, waar de markten dinsdag gesloten waren vanwege een feestdag.

De sessie in Azië volgt op een gemengd einde op Wall Street, waar de Dow Jones Industrial Average steile verliezen goeddeed nadat Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, een deel van de zorgen over hogere rentetarieven en inflatie wegnam.

Powell getuigenis

Powell zei in zijn getuigenis voor het Amerikaanse Congres dat de Amerikaanse economie ver verwijderd is van haar werkgelegenheids- en inflatiedoelstellingen en dat het waarschijnlijk even zal duren voordat substantiële verdere vooruitgang kan worden geboekt. Hij voegde eraan toe dat de inflatie nog steeds “zacht” is en dat de Fed zich aan het huidige beleid houdt.

Volgens Tapas Strickland, directeur economie en markten bij de National Australia Bank, hebben centrale banken een gemengd beeld van de stijging van de rente.

“Chair Powell is erin geslaagd om die dunne lijn van marktbewegingen te betreden, maar er niet aan toe te voegen door zijn gematigde houding te herhalen”, schreef Strickland in een ochtendnota.

Valuta’s en olie

Op de valutamarkt noteerde de US-dollar 0,12% hoger op 90,114 ten opzichte van een korf van vergelijkbare bedrijven, herstellend van een eerder dieptepunt rond 89,943. De Australische dollar handelde relatief vlak en wisselde van eigenaar op $ 0,7912.

De dollar “viel in lijn” met Amerikaanse aandelen na de getuigenis van het Congres van Powell, maar de bewegingen in de valuta waren “bescheiden”, aldus Carol Kong, een valutastrateeg bij de Commonwealth Bank of Australia.

Betere groeivooruitzichten voor de VS en de wereld blijven consistent met een neerwaartse trend van de anticyclische dollar, zei Kong.

Elders daalden de olieprijzen. Futures op Amerikaanse ruwe olie daalden woensdag met 0,45% tot $ 61,39 per vat tijdens de Aziatische handelsuren.

Plaats een reactie