FINANCIEEL.com

investeerders kijken vooruit naar belangrijke economische rapporten

investeerders kijken vooruit naar belangrijke economische rapporten

Het rendement op 10-jaars staatsobligaties steeg donderdag tot boven de 4%, nadat investeerders sterke banencijfers hadden geabsorbeerd die een verdere verkrapping van de Federal Reserve zouden kunnen betekenen.

Het rendement op de 10 jaar schatkist handelde voor het laatst tegen 4,025% na een sprong van 8 basispunten. De 2 jaar schatkist was laatst met meer dan 12 basispunten gestegen tot 5,08%.

Rendementen en prijzen bewegen in tegengestelde richting en één basispunt is gelijk aan 0,01%.

Uit het werkgelegenheidsrapport van ADP bleek dat het aantal banen in de particuliere sector in juni met 497.000 was gestegen, ver boven de consensusschatting van de Dow Jones van 220.000. Het is ook groter dan de winst van 267.000 in mei.

De ADP-gegevens worden als onbetrouwbaarder beschouwd dan andere banengegevens en komen voor op het officiële salarisrapport van juni van vrijdag. Door Dow Jones ondervraagde economen verwachten dat er vorige maand 240.000 niet-agrarische loonlijsten zijn bijgekomen, wat lager is dan de 339.000 banen die in mei zijn toegevoegd. Beleggers kunnen nu echter hun verwachtingen voor een sterker cijfer verhogen, wat erop zou kunnen wijzen dat de Fed deze maand haar wandelcampagne na een pauze hervat. De centrale bank beslist vervolgens op 26 juli over de rentetarieven.

Fed-voorzitter Jerome Powell zei vorige week dat aanhoudende kracht op de arbeidsmarkt een van de belangrijkste drijfveren was achter het standpunt van de centrale bank dat verdere restricties nodig zijn om de economie af te koelen.

De gegevens zouden daarom informatie kunnen geven over de volgende rentebeleidsbewegingen van de Fed, met name over het tempo waarin de tarieven kunnen worden verhoogd. Powell zei vorige week dat hij de mogelijkheid van verhoging van de tarieven bij opeenvolgende vergaderingen niet zou uitsluiten.

Dit markeerde een verschuiving in toon in vergelijking met zijn eerdere opmerkingen die suggereerden dat een langzamer tempo van renteverhogingen waarschijnlijk was, een gevoel dat zijn collega-beleidsmakers ook hadden tijdens hun laatste vergadering, volgens notulen die woensdag zijn gepubliceerd.

De notulen herhaalden ook dat ondanks dat de Fed de rente in juni ongewijzigd liet, de meerderheid van de functionarissen verdere renteverhogingen verwacht.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert