Inflatie in VK boekt grootste stijging sinds het begin van de records in 1997

By Jernst van Waal

Stadswerkers en pendelaars, van wie velen gezichtsmaskers dragen, op weg naar de ingang van Liverpool Street Station op Bishopsgate op 26 mei 2021 in Londen, Verenigd Koninkrijk.

Mike Kemp | In foto’s | Getty Images

LONDEN – De consumentenprijsindex van het VK is in de 12 maanden tot augustus met 3,2% gestegen, zo blijkt uit officiële gegevens op woensdag, de grootste maandelijkse stijging ooit sinds het begin van de metingen in januari 1997.

Een opiniepeiling van Reuters had voor augustus een waarde van 2,9% voorspeld. De index steeg in juli met 2,0% op jaarbasis.

Het Office for National Statistics, dat de gegevens publiceerde, merkte op dat de stijging “waarschijnlijk een tijdelijke verandering zou zijn” en zei dat het programma “Eat Out to Help Out” van de Britse regering vorig jaar de sprong kan hebben geaccentueerd.

“In augustus 2020 werden veel prijzen in restaurants en cafés verlaagd vanwege de Eat Out to Help Out (EOHO) -regeling van de overheid, die klanten eten en drinken voor de halve prijs aanbood om te eten of te drinken (tot een waarde van £ 10) tussen maandag en woensdag”, aldus de ONS in haar verklaring.

“Omdat EOHO een kortetermijnregeling was, is de opwaartse verschuiving in de 12-maands inflatie van augustus 2021 waarschijnlijk tijdelijk.”

De lezing ligt opnieuw boven het doel van de Bank of England van 2% en zal ongetwijfeld gewicht toevoegen aan de stemmen die oproepen tot beëindiging van het ongekende stimuleringsbeleid uit het pandemische tijdperk. Het komt ook te midden van stijgende energieprijzen en terwijl het land blijft heropenen na strikte coronavirusvergrendelingen.