FINANCIEEL.com

Inflatie in het VK zakt in juni naar 7,9%, onder de verwachtingen

Inflatie in het VK zakt in juni naar 7,9%, onder de verwachtingen

Uitzicht op de skyline van het financiële district van de City of London.

Mike Kemp | In afbeeldingen |

LONDEN – De Britse inflatie is in juni aanzienlijk afgekoeld en kwam met 7,9% op jaarbasis onder de consensusverwachtingen.

Door Reuters ondervraagde economen hadden een jaarlijkse stijging van de totale consumentenprijsindex van 8,2% voorspeld, na de hoger dan verwachte 8,7% in mei, maar de prijsstijgingen op jaarbasis blijven ruim boven de doelstelling van 2% van de Bank of England.

Op maandbasis steeg de totale CPI met 0,1%, onder een consensusprognose van 0,4%. De kerninflatie – exclusief volatiele energie-, voedsel-, alcohol- en tabaksprijzen – bleef stabiel op 6,9% op jaarbasis, maar daalde van het hoogste punt in 31 jaar van 7,1% in mei.

Dalende prijzen voor motorbrandstof leverden de grootste neerwaartse bijdragen aan de maandelijkse verandering in het CPI-jaartarief, zei het Office for National Statistics woensdag. De voedselprijzen stegen in juni, maar minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

“Er waren geen grote compenserende opwaartse bijdragen aan de verandering in het tarief”, voegde de ONS eraan toe.

Sterling daalde kort na de gegevens met 0,7% ten opzichte van de dollar en zweefde net boven $ 1,29.

Het VK heeft te maken gehad met een aanhoudend hoge inflatie waarvan zowel de regering als de Bank of England hebben gewaarschuwd dat deze zich in de economie zou kunnen verankeren, aangezien een crisis in de kosten van levensonderhoud en een krappe arbeidsmarkt de loonprijzen verhogen.

De gouverneur van de Bank of England, Andrew Bailey, en de Britse minister van Financiën, Jeremy Hunt, vertelden eerder deze maand een publiek in de City of London dat hoge loonregelingen hun inspanningen om de inflatie in bedwang te houden, schaadden.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling voorspelde vorige maand dat het VK dit jaar het hoogste inflatieniveau van alle geavanceerde economieën zal ervaren, met een algemeen jaarlijks percentage van 6,9%.

De Bank of England voerde vorige maand een gigantische renteverhoging van 50 basispunten door, de 13e opeenvolgende verhoging, terwijl het Monetary Policy Committee worstelt om de vraag te onderdrukken en de inflatie in toom te houden.

Nadat de Britse basisrente de afgelopen 20 maanden van 0,1% naar 5% ging, prijzen de markten nipt een agressieve verhoging van een half punt naar 5,5% in tijdens de vergadering van de MPC in augustus.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert