Site pictogram Financieel.com

Inflatie eurozone augustus 2022 voorafgaand aan ECB-vergadering

MARZAMEMI, ITALI – AUGUSTUS 14: De zomer van het toerisme op Sicilië wordt weer een jaar hervat na de Covid 19-gezondheidsnoodsituatie.

Stefano Guidi | Getty Images Nieuws | Getty Images

LONDEN — Inflatie in de eurozone weer gestegen in augustus, voorafgaand aan een cruciale vergadering van de Europese Centrale Bank over iets meer dan een week.

De consumentenprijzen stegen deze maand met 3% ten opzichte van een jaar geleden, volgens voorlopige schattingen die dinsdag werden gepubliceerd, na een stijging met 2,2% in juli.

Het komt nadat Duitsland maandag zijn hoogste consumentenprijzen rapporteerde sinds 2008, met een totale inflatie van 3,4% in augustus. Frankrijk rapporteerde dinsdag ook zijn hoogste inflatiecijfer in bijna drie jaar.

De ECB, die op 9 september bijeenkomt, zal naar verwachting de toekomst van haar programma voor de aankoop van activa bespreken, aangezien de raad van bestuur verdeeld lijkt over wanneer de stimuleringsmaatregelen moeten worden versoepeld.

De Franse gouverneur van de centrale bank, Francois Villeroy de Galhau, zei maandag dat de ECB rekening moet houden met het recente economische herstel bij de bespreking van wat te doen met haar Covid-stimuleringspakket.

Ondertussen zei de Finse gouverneur van de centrale bank, Olli Rehn, vorige week in een interview met Politico dat de centrale bank voorzichtig moet zijn met het intrekken van de stimuleringsmaatregelen.

Uit de notulen van de laatste vergadering van de ECB bleek dat sommige leden van mening waren dat de houding van de bank het risico van hogere inflatie onderschatte.

De hogere inflatiecijfers van dinsdag zullen waarschijnlijk druk uitoefenen op de centrale bankiers in de eurozone, vooral in combinatie met opmerkingen van de Federal Reserve in de Verenigde Staten, die overweegt de stimuleringsmaatregelen voor het einde van het jaar op te heffen.

Het mandaat van de ECB is om op middellange termijn een totale inflatie van 2% te bereiken. De eigen prognoses voorspellen momenteel een stijging van de inflatie dit jaar tot 1,9%, als gevolg van wat zij omschrijven als tijdelijke factoren, alvorens te dalen tot respectievelijk 1,5% en 1,4% in 2022 en 2023.

Mobiele versie afsluiten