FINANCIEEL.com

India’s smartphone-zendingen stabiliseren na driekwart van daling: rapport

India’s smartphone-zendingen stabiliseren na driekwart van daling: rapport

Een man maakt een foto met een Samsung-telefoon met meerdere camera’s in Old Delhi, India op 28 oktober 2022.

Nasir Kachroo | NurFoto | Getty Images

Volgens een rapport van Canalys stabiliseerde de smartphonemarkt in India zich in het tweede kwartaal met 36,1 miljoen verscheepte eenheden.

Dat cijfer vertegenwoordigt een daling van 1% ten opzichte van een jaar geleden, veel beter dan de daling van 20% in het eerste kwartaal. Zendingen daalden ook met respectievelijk 27% en 6% in het vierde en derde kwartaal van 2022.

“Met een paar moeilijke kwartalen achter de rug, heeft de markt eindelijk momentum gekregen op weg naar de tweede helft”, zegt Sanyam Chaurasia, analist bij Canalys. “Tijdens het tweede kwartaal was er een lichte verbetering van de macro-indicatoren, met een hogere productie-output en lagere inflatiecijfers.”

Vergeleken met het vorige kwartaal groeide de markt met 18% doordat de voorraadniveaus verbeterden, wat Canalys toeschreef aan een beter ondernemingsklimaat.

“Smartphone-leveranciers wennen aan de dynamische zakelijke omgeving en richten zich op het waarborgen van duurzaamheid op de lange termijn”, aldus Chaurasia.

Samsung bleef domineren in het tweede kwartaal en claimde volgens Canalys een marktaandeel van ongeveer 18% met 6,6 miljoen zendingen. Vivo volgde de verzending van 6,4 miljoen telefoons op de voet, terwijl Xiaomi op de derde plaats eindigde met 5,4 miljoen verzendingen.

Waarom Apple groot inzet op het maken van iPhones in India

India is al de op een na grootste smartphonemarkt ter wereld en zal waarschijnlijk 300 miljoen nieuwe internetgebruikers toevoegen, vertelde Varun Mishra, senior analist bij Counterpoint Research, eerder aan CNBC.

Chaurasia zei dat hij van bedrijven verwacht dat ze hun betaalbare 5G-portfolio’s promoten tijdens de Cricket World Cup in India in oktober.

Hij merkte op dat risico’s, zoals onzekerheid in verband met het moessonseizoen, de vraag zouden kunnen temperen. Chaurasia zei echter dat de regering de vraag wil stimuleren in de aanloop naar de nationale verkiezingen van volgend jaar.

Fysieke verkoop blijft belangrijk

Canalys merkte op dat consumenten in India de voorkeur geven aan het offline kopen van telefoons, en dat heeft vorm gegeven aan de retailstrategieën in het land.

In april, Appel opende twee winkels in Delhi en Mumbai. Samsung kondigde in dezelfde maand aan dat het tegen het einde van het jaar 15 premium experience-winkels in heel India zal opzetten in grote steden als Delhi, Mumbai en Chennai.

“De vraag van offline consumenten, zowel op het platteland als in de stad, is enorm gestegen als gevolg van een sterke voorkeur van de consument in de detailhandel”, zei Chaurasia.

“Aan de andere kant was de online vraag inconsistent en voornamelijk gedreven door stedelijke consumenten tijdens e-commerce verkoopperiodes,” zei hij, eraan toevoegend dat verkopers streven naar een beter evenwicht tussen offline en online verkoop.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert