FINANCIEEL.com

India’s HDFC Bank voltooit fusie van $ 40 miljard met hypotheekverstrekker HDFC

India’s HDFC Bank voltooit fusie van $ 40 miljard met hypotheekverstrekker HDFC

Een filiaal van HDFC Bank in Mumbai, India, op vrijdag 14 april 2023.

Bloomberg | Bloomberg |

De grootste particuliere geldschieter van India, HDFC Bank, heeft de fusie met Financieringsmaatschappij voor woningbouwde grootste hypotheekverstrekker van het land, in een deal die de nieuwe entiteit plaatst tegen ’s werelds grootste banken.

De fusie werd op 1 juli van kracht, na goedkeuring door aandeelhouders en regelgevende instanties.

De gefuseerde entiteit wordt ’s werelds vierde grootste bank qua marktkapitalisatie ter wereld – na JPMorgan Chase, Industrial and Commercial Bank of China en Bank of America, zei Soumya Rajan, CEO en oprichter van Waterfield Advisors uit Mumbai.

“Dit is een bepalende gebeurtenis in onze reis en ik ben ervan overtuigd dat onze gecombineerde kracht ons in staat zal stellen een holistisch ecosysteem van financiële diensten te creëren”, zei Sashi Jagdishan, CEO van HDFC Bank vrijdag.

“Terwijl we de weg voor ons bewandelen, zullen we uitdagingen als kansen omarmen, leren van onze ervaringen en ernaar streven de maatstaf te zijn voor succes en integriteit in de financiële dienstverlening”, zei hij in een persbericht.

Details van de fusie

De fusie vond plaats op zaterdag, ongeveer 15 maanden nadat de deal voor het eerst was aangekondigd.

HDFC Bank kondigde in april vorig jaar aan dat het zijn moedermaatschappij Housing Development Finance Corporation, de grootste geldschieter voor woningfinanciering in India, zal overnemen in een aandelentransactie van $ 40 miljard.

De fusie is efficiënt verlopen vanwege de “gemeenschappelijke cultuur” die beide bedrijven hebben, zegt Nilesh Shah, algemeen directeur bij Kotak Mahindra Asset Management.

Aandeelhouders van HDFC ontvangen 42 aandelen van HDFC Bank voor elke 25 aandelen die ze bezitten, en HDFC stopt op 13 juli met haar activiteiten op de Indiase aandelenmarkt.

De nieuwe entiteit heeft nu een marktkapitalisatie van ongeveer $ 172 miljard, zei Rajan, eraan toevoegend dat het het op een na meest gewaardeerde bedrijf van India zal worden na afhankelijke industrieën.

synergieën

“Deze twee krachtpatsers die samenkomen, zouden een materiële impact moeten hebben op de groei en de uitbreiding van het klantenbestand in de komende dagen”, vertelde Shah aan CNBC.

“Dus voor hen zou één plus één 11 moeten worden en niet twee of drie. Ze moeten deze synergieën benutten om een ​​nog betere organisatie te creëren dan wat er al is gemaakt”, zei hij.

In een presentatie voor HDFC-beleggers schetste de hypotheekverstrekker synergieën, waaronder toegang tot lagere financieringskosten, operationele efficiëntie en een breder distributienetwerk voor HDFC.

Er zullen ook mogelijkheden voor cross-selling zijn, aangezien 70% van de klanten van HDFC volgens de presentatie geen bankrekening bij HDFC Bank heeft. Bovendien heeft van de 71 miljoen klanten van HDFC Bank “slechts 5% een hypotheek van andere hypotheekverstrekkers en slechts 2% een hypotheek van HDFC.”

Fusie tussen HDFC en HDFC Bank: het gaat erg goed, zegt de CEO van HDFC

Voordat de twee entiteiten fuseerden, was HDFC de “organisatie die de meeste mensen hypotheken en woonleningen in India verstrekte, wat ze in het verleden nooit hadden kunnen wensen”, zegt Rajan van Waterfield Advisors.

De fusie was “onvermijdelijk” en het geeft klanten nu toegang tot een reeks diensten en een groter distributienetwerk, voegde ze eraan toe.

Komen er nog meer M&A?

Beide analisten waren het erover eens dat er meer van dergelijke fusies uit India zouden komen.

“In dit geval had je het geval van een hypotheekverstrekker, en je had een geval van een pure bank, en daar de synergieën kunnen vinden. Evenzo, als er andere zelfstandige entiteiten zijn die gespecialiseerd zijn in specifieke diensten – wat zou kunnen zijn complementair aan een grotere bank – ik denk dat die ook zullen gaan spelen [in a merger]’, voegde ze eraan toe.

Shah zei dat HDFC Bank geen deel uitmaakt van de MSCI Emerging Market Index, maar nu mogelijk wordt opgenomen.

De fusie geeft de nieuwe entiteit een “snelgroeiende kans” voor wereldwijde investeerders die zich willen inkopen in de Indiase banksector, benadrukte Shah.

“Het was altijd een niet-index weddenschap, maar desondanks voelden investeerders zich comfortabel om het te bezitten. Deel uitmaken van de index zal nu echt veel meer nieuwe investeerders naar HDFC Bank trekken,” zei Shah.

Aandelen van HDFC Bank zijn year-to-date met 4,5% gestegen, terwijl de aandelen van HDFC zijn in dezelfde periode met 7% gestegen, volgens gegevens van FactSet.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert