FINANCIEEL.com

India’s afhankelijkheid van Russische olie kan ‘een limiet naderen’

India’s afhankelijkheid van Russische olie kan ‘een limiet naderen’

Een olieraffinaderij, beheerd door Bharat Petroleum Corp., in Mumbai, India.

Dhiraj Singh | Bloomberg |

Het vermogen van India om meer Russische olie te importeren heeft mogelijk een limiet bereikt, vertellen analisten aan CNBC, daarbij verwijzend naar infrastructurele en politieke beperkingen, evenals beperkingen op Russische oliestromen.

“India zal ernaar streven de invoer van Russische ruwe olie voort te zetten, maar misschien heeft het zijn limiet bereikt, waardoor eventuele extra vaten worden belemmerd”, aldus Janiv Shah, senior analist bij Rystad Energy.

Sinds de inval van het Kremlin in Oekraïne in februari vorig jaar hebben Indiase raffinaderijen Russische olie met korting opgepikt.

Moskou heeft sindsdien grote sprongen gemaakt om India’s belangrijkste bron van ruwe olie te worden, goed voor ongeveer 40% van de ruwe invoer van India.

Het volume ruwe olie dat door de Indiase raffinaderijen wordt verbruikt en verwerkt, heeft nu echter een “seizoenspiek” bereikt en zal vanaf hier alleen maar dalen, vertelde Shah in een e-mail aan CNBC.

Zijn gevoelens werden herhaald door grondstoffeninlichtingenbureau Kpler, dat benadrukte dat niet alleen de raffinaderijen momenteel gesloten zijn, maar ook de vraag naar olie zal afnemen.

“Voor het eerst dit jaar zullen sommige Indiase raffinaderijen onderhoud ondergaan, wat alleen niet het geval was in januari tot mei 2023, toen er helemaal geen turnarounds waren. Iedereen vuurde op alle cilinders”, zei Kpler’s leidende analist voor ruwe olie, Viktor. Katona.

Het moessonseizoen in India begon begin juni en de zomerperiode wordt vaak geassocieerd met een lagere vraag naar olieproducten als gevolg van minder mobiliteit en constructie, voegde Katona eraan toe.

De vraag naar brandstof in India, de op twee na grootste olieconsument ter wereld, valt meestal stil tijdens het vier maanden durende moessonseizoen. De totale vraag naar olie in India daalde in juni met 3,7% maand-op-maand tot 19,31 miljoen ton, volgens gegevens van India’s Petroleum Planning and Analysis Cell.

Elke extra aanvoer die uit Rusland komt … die naar Azië stroomt, vermoed ik dat het klaar is. Het is nu het maximale bedrag.

Daniël Hynes

senior grondstoffenstrateeg, ANZ

Juni markeerde echter nog steeds de 10e opeenvolgende maand-op-maand stijging van de invoer van Russische ruwe olie door India, zo bleek uit de gegevens van Kpler.

“Een ongekende prestatie in de recente geschiedenis, vooral gezien de volumes in kwestie – 2,2 miljoen vaten per dag in juni,” zei Katona.

En dat is het hoogste volume dat India’s invoer van Russische olie kan bereiken – in ieder geval voor de rest van het jaar, volgens zijn voorspellingen.

“Ik zou zeggen dat 2,2 miljoen b/d dit jaar de piek zal zijn… We denken dat de invoer van Russische ruwe olie door India een lichte neerwaartse correctie zal ondergaan tot twee miljoen vaten per dag. Dat zal het duurzame niveau van aankopen zijn”, zei hij. .

‘Einde grens’ aan Russische oliestromen?

En het lijkt erop dat de limiet in twee richtingen gaat.

Stromen die uit Rusland komen hebben een “eindige limiet”, zegt Daniel Hynes, senior grondstoffenstrateeg bij ANZ.

“Elke extra aanvoer die uit Rusland komt… die naar Azië stroomt, vermoed ik dat het klaar is. Het is nu maximaal,” voegde hij eraan toe.

De Russische olie-export daalde in juni met 600.000 vaten per dag tot 7,3 miljoen vaten per dag – het laagste niveau sinds maart 2021, volgens een recent rapport van het Internationaal Energieagentschap.

Technisch gezien zouden de Indiërs meer kunnen kopen, maar ze willen het Midden-Oosten niet te veel tegen zich in het harnas jagen.

Victor Katona

leidende ruwe analist, Kpler

Rusland beloofde eerder in juli ook zijn export van ruwe olie te verminderen.

“India heeft gesproken over het onvermogen om echt aanzienlijk extra ladingen uit Rusland op te halen”, voegde Hynes eraan toe.

Dat wil echter niet zeggen dat de Indiase raffinaderijen volgend jaar niet zullen proberen voor een nieuwe recordinvoer van Russische olie volgend jaar, zei Kpler’s Katona.

“Hoogstwaarschijnlijk weer in de periode van maart tot mei,” zei hij, erop wijzend dat de vraag op dat moment “onbeperkt zal zijn van Indiase kant en dat de Russische exportbeschikbaarheid opnieuw zal worden gestimuleerd door de ommekeer in de raffinaderij.”

Politiek is belangrijk: India en het Midden-Oosten

India moet echter ook zijn relatie met andere exporteurs behouden, met name belangrijke leveranciers in het Midden-Oosten.

Volgens Rystad-gegevens was 55% van India’s recente overzeese mediumzure invoer afkomstig uit Rusland, terwijl de invoer uit het Midden-Oosten zakte tot een “historisch dieptepunt van 40%”.

“India nadert misschien een limiet in zijn afhankelijkheid van Russische ruwe olie, omdat het nog steeds langetermijnleveringsovereenkomsten met leveranciers uit het Midden-Oosten moet sluiten”, zei Shah.

De invoer van ruwe olie uit het Midden-Oosten daalde in juni met 21,7% tot 8,68 kiloton in vergelijking met het begin van het jaar, zo bleek uit gegevens van Refinitiv.

De levering van halfzure ruwe olie aan India valt meestal onder jaarcontracten, die minimumafnameovereenkomsten hebben.

“Technisch gezien zouden de Indiërs meer kunnen kopen, maar ze willen het Midden-Oosten niet te veel tegen zich in het harnas jagen”, zei Katona van Kpler. “Politiek doet er ook toe”, zei hij.

Indiase kopers zijn echter bijzonder prijsgevoelig en zouden nog steeds de ruwe olie van andere landen kunnen verruilen voor die van Rusland tegen de juiste prijs.

“Indiase raffinaderijen kunnen altijd meer Russisch nemen [crude] ten koste van andere kwaliteiten, bijvoorbeeld die uit het Midden-Oosten, als de prijsverschillen groter worden,” zei directeur van Refinitiv Oil Research in Azië, Yaw Yan Chong.

De Russische export naar India is sinds februari vorig jaar meer dan 10 keer gestegen, van een gemiddelde van vóór de invasie van slechts 350.000 ton per maand tot een gemiddelde van 4,57 miljoen ton per maand na de invasie vanaf maart 2023, zei hij.

Yaw verwacht dat India Russische invoer op verhoogde niveaus zal nastreven “zo lang als Russisch [crude] zijn onder [sanction] en gemeden door hun traditionele Europese kopers.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert