FINANCIEEL.com

India wordt in 2075 de op een na grootste economie ter wereld: Goldman Sachs

India wordt in 2075 de op een na grootste economie ter wereld: Goldman Sachs

Taj Mahal in India bij zonsopgang.

Wolfgang Kahler | Lichtraket |

India is klaar om tegen 2075 de op een na grootste economie ter wereld te worden, waarbij het niet alleen Japan en Duitsland overtreft, maar ook de VS, zegt Goldman Sachs.

Momenteel is India de op vier na grootste economie ter wereld, na Duitsland, Japan, China en de VS

Naast een snelgroeiende bevolking is de voorspelling de vooruitgang van het land op het gebied van innovatie en technologie, hogere kapitaalinvesteringen en stijgende arbeidsproductiviteit, schreef de investeringsbank in een recent rapport.

“In de komende twee decennia zal de afhankelijkheidsratio van India een van de laagste van de regionale economieën zijn”, zegt Santanu Sengupta, de Indiase econoom van Goldman Sachs Research.

De afhankelijkheidsratio van een land wordt gemeten aan de hand van het aantal personen ten laste ten opzichte van de totale bevolking in de werkende leeftijd. Een lage afhankelijkheidsratio geeft aan dat er verhoudingsgewijs meer volwassenen in de werkende leeftijd zijn die jongeren en ouderen kunnen ondersteunen.

Sengupta voegde eraan toe dat de sleutel tot het benutten van het potentieel van de snelgroeiende bevolking van India het stimuleren van de arbeidsparticipatie is. En Sengupta voorspelt dat India de komende 20 jaar een van de laagste afhankelijkheidsratio’s van de grote economieën zal hebben.

“Dus dat is echt het venster voor India om het goed te doen wat betreft het opzetten van productiecapaciteit, het blijven uitbreiden van diensten, het voortzetten van de groei van de infrastructuur,” zei hij.

De Indiase regering heeft prioriteit gegeven aan het creëren van infrastructuur, vooral bij het aanleggen van wegen en spoorwegen. De recente begroting van het land heeft tot doel de programma’s voor 50-jarige renteloze leningen aan deelstaatregeringen voort te zetten om investeringen in infrastructuur aan te moedigen.

Goldman Sachs is van mening dat dit een geschikt moment is voor de particuliere sector om op te schalen bij het creëren van capaciteit in productie en diensten om meer banen te genereren en de grote beroepsbevolking te absorberen.

Technologie en investeringen

Een speerpunt in het economische traject van India is ook de vooruitgang op het gebied van technologie en innovatie, aldus de investeringsbank.

Volgens Nasscom, de niet-gouvernementele handelsorganisatie van India, zal de omzet van de Indiase technologie-industrie naar verwachting tegen het einde van 2023 met 245 miljard dollar zijn gestegen. Die groei zal komen uit de IT-, bedrijfsprocesbeheer- en softwareproductstromen, aldus het rapport van Nasscom.

Werknemers aan het werk in de Realme-fabriek in Greater Noida, India.

Bloomberg | Bloomberg |

Bovendien voorspelde Goldman dat kapitaalinvesteringen een andere belangrijke aanjager van de groei van India zullen zijn.

“De spaarquote van India zal waarschijnlijk toenemen met dalende afhankelijkheidsratio’s, stijgende inkomens en een diepere ontwikkeling van de financiële sector, waardoor de pool van kapitaal waarschijnlijk beschikbaar zal komen om verdere investeringen te stimuleren”, aldus het rapport van Goldman.

Neerwaartse risico’s?

De achilleshiel van de projectie van de bank is de participatiegraad van de beroepsbevolking – en of deze toeneemt in het tempo dat Goldman projecteert.

“De arbeidsparticipatie in India is de afgelopen 15 jaar gedaald”, merkte het rapport op, waarmee werd onderstreept dat de arbeidsparticipatie van vrouwen “aanzienlijk lager” is dan die van mannen.

“Slechts 20% van alle vrouwen in de werkende leeftijd in India heeft een baan”, schreef de investeringsbank in juni in een afzonderlijk rapport, daarbij verwijzend naar het feit dat het lage cijfer te wijten zou kunnen zijn aan het feit dat vrouwen voornamelijk stukwerk verrichten, wat niet wordt meegerekend. door de economische maatstaven van formeel werk.

Indiase vrouwen aan het werk in een steenoven in de noordoostelijke staat Nagaland.

Nurfoto | Nurfoto |

De netto-export heeft ook de groei van India afgeremd, omdat India een tekort op de lopende rekening heeft, zei Goldman. De bank benadrukte echter dat de export van diensten de tegoeden op de lopende rekening heeft opgevangen.

De Indiase economie wordt aangedreven door de binnenlandse vraag, in tegenstelling tot veel meer exportafhankelijke economieën in de regio, waarbij tot 60% van de groei voornamelijk wordt toegeschreven aan binnenlandse consumptie en investeringen, volgens het rapport van Goldman.

S&P Global en Morgan Stanley hebben ook voorspeld dat India op weg is om tegen 2030 de op twee na grootste economie te worden.

India’s BBP groeide in het eerste kwartaal met 6,1% op jaarbasis, ruimschoots boven de verwachtingen van Reuters van 5% groei. De groei van het land over het hele jaar wordt geschat op 7,2%, vergeleken met een groei van 9,1% in het fiscale jaar 2021-2022.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert