Site pictogram Financieel.com

India staat het gebruik van het Russische Spoetnik V-vaccin toe

Bestand met het label “Sputnik V-vaccin tegen coronavirusziekte (COVID-19)”, 24 maart 2021.

Dado Ruvic | Reuters

India heeft toestemming verleend voor het gebruik van het Russische Sputnik V-vaccin, kort na het inhalen van Brazilië om het op een na meest getroffen land ter wereld door het coronavirus te worden.

De verhuizing, dinsdag aangekondigd door de drugcontroller-generaal van India, maakt van India het 60e en meest bevolkte land dat het schot adopteert. Sputnik V is nu goedgekeurd voor gebruik door een totale bevolking van 3 miljard mensen, volgens het Russian Direct Investment Fund (RDIF), het Russische staatsinvesteringsfonds.

“Goedkeuring van het vaccin is een belangrijke mijlpaal aangezien Rusland en India een uitgebreide samenwerking hebben ontwikkeld voor klinische proeven met Sputnik V in India en de lokale productie”, zei RDIF-CEO Kirill Dmitriev in een verklaring. De overeenkomst omvat partnerschappen tussen RDIF en enkele van de farmaceutische bedrijven in India om “meer dan 850 miljoen doses” Spoetnik V per jaar in India te produceren, wat betekent dat er genoeg van het tweeledige vaccin is voor 425 miljoen mensen, “zei Dmitriev.

India meldde dinsdag meer dan 161.736 nieuwe Covid-gevallen – de achtste opeenvolgende dag dat meer dan 100.000 infecties werden geregistreerd. Het land met 1,3 miljard inwoners heeft nu meer dan 13,87 miljoen bevestigde gevallen en meer dan 172.000 doden. Sputnik V voegt zich bij twee andere vaccins om de derde te worden die geautoriseerd is voor gebruik in India.

Met minder dan $ 10 per injectie heeft het relatief goedkope vaccin dat door de Russische leiders wordt aangeprezen, snel goedkeuring gekregen in ontwikkelingslanden, aangezien veel regio’s de tweede en derde golf van het virus ervaren. Onder de landen die het voor gebruik hebben goedgekeurd, zijn Argentinië, Bolivia, Servië, Hongarije, de VAE, Iran, Irak, Libanon, Bahrein, Egypte, Irak, Myanmar, Pakistan, Kazachstan, de Republiek Congo, Vietnam en de Filippijnen. De Russische gezondheidsautoriteiten verklaarden dat het werkzaamheidspercentage 91,6% was.

Mensen wachten op passagiersbussen tijdens de spits bij een busterminal te midden van de verspreiding van de coronavirusziekte (COVID-19), in Mumbai, India, 5 april 2021.

Niharika Kulkarni | Reuters

Het shot, ontwikkeld door het Gamaleya National Center of Epidemiology and Microbiology in Moskou, is door velen in de westerse wetenschappelijke gemeenschap bekritiseerd vanwege wat zij zagen als een overhaaste ontwikkeling en een gebrek aan transparantie. Een maand voor de lancering van de werkzaamheidsproef van Spoetnik afgelopen september, maakten de Russische autoriteiten de zeer controversiële stap om de vaccinatie goed te keuren voor mensen buiten een klinische proef, die volgens het Gamaleya Center werd gebruikt voor gezondheidswerkers en risicogroepen.

Maar het zeer gereputeerde medische tijdschrift The Lancet rapporteerde in februari de hoge werkzaamheid van de Russische prik in klinische onderzoeken in een laat stadium, en schreef dat Sputnik V’s ‘vaccineffectiviteit, gebaseerd op het aantal bevestigde COVID-19-gevallen vanaf 21 dagen vaccin, wordt gerapporteerd als 91,6%, en de gesuggereerde vermindering van de ernst van de ziekte na één dosis is bijzonder bemoedigend voor de huidige dosisbesparende strategieën. ”

Woensdag bevestigde de Russische president Vladimir Poetin dat hij zijn tweede dosis van een coronavirusvaccin had gekregen. Hij heeft geweigerd te zeggen welke het was.

Mobiele versie afsluiten