India moet de juiste balans vinden nu de begroting opdoemt, zeggen analisten

By Jernst van Waal

Nirmala Sitharaman, de Indiase minister van Financiën, spreekt tijdens een persconferentie in het National Media Center in New Delhi, India, op maandag 15 november 2021.

T. Narayan | Bloomberg | Getty-afbeeldingen

De Indiase minister van Financiën presenteert woensdag de jaarbegroting aan het parlement. Het komt terwijl de regering voor een moeilijke evenwichtsoefening staat om fiscale voorzichtigheid en groei te waarborgen in afwachting van een wereldwijde vertraging.

Minister van Financiën Nirmala Sitharaman zal de definitieve begroting voor het volledige jaar bekendmaken vóór de volgende algemene verkiezingen in 2024.

“Er zijn meerdere doelen waarop de overheid zich moet richten”, vertelde Suvodeep Rakshit, senior econoom bij Kotak Institutional Equities, woensdag aan CNBC’s “Squawk Box Asia”.

“De begroting liegt [in] het fijne evenwicht … tussen begrotingsconsolidatie en een beetje pushen [for] groei – terwijl de wereldeconomie een beetje vertraagt.”

In zijn jaarlijkse economische enquête die dinsdag is gepubliceerd, zei het ministerie van Financiën dat het verwacht dat de economie in het fiscale jaar van april 2023 tot maart 2024 met 6,5% zal groeien.

Dat is vergeleken met een geschatte groei van 7% voor het huidige fiscale jaar dat in maart van dit jaar eindigt.

Markten verwachten dat de Indiase regering een verhoging van de kapitaaluitgaven aankondigt, zegt een econoom

Analisten verwachten dat de regering zich ondanks de uitdagingen zal concentreren op verdere begrotingsconsolidatie voor de begroting van dit jaar.

Hierdoor kan de regering “het buskruit droog houden, voor het geval er een economische vertraging optreedt – laten we zeggen in de komende anderhalf jaar”, zei Rakshit.

Inflatoire druk

“Het door de regering beloofde begrotingsconsolidatietraject zal de komende jaren enorme inspanningen vergen”, zei HSBC-econoom Pranjul Bhandari in een recente nota, eraan toevoegend dat het terugdringen van de begrotingstekorten noodzakelijk zou zijn om de inflatie onder controle te houden.

“Het begrotingstekort zal waarschijnlijk dalen van een gebudgetteerde 6,4% in FY23 tot 5,8% in FY24, maar de marktleningen kunnen hoog blijven”, voegde ze eraan toe. “Een negatieve fiscale impuls zal waarschijnlijk helpen de inflatie en externe tekorten in bedwang te houden, wat de macrostabiliteit in onzekere tijden ten goede komt.”

De regering zal er ook voor willen zorgen dat er geld in handen is van de consumenten voordat de regering zich inzet voor de grote verkiezingskalender.

Devang Mehta

hoofd aandelenadvies, Centrum Wealth

Volgens de economische enquête lag de prognose van de Reserve Bank of India van 6,8% inflatie voor 2023 boven de bovengrens van 6%.

“Terwijl de Indiase retailinflatie in april 2022 een piek bereikte van 7,8 procent, boven de bovenste tolerantiegrens van de RBI van 6 procent, was de overschrijding van de inflatie boven de bovenkant van het doelbereik in India echter een van de laagste ter wereld. ” aldus het rapport.

Beleggers zullen ook scherp in de gaten houden hoeveel geld er dit jaar door de overheid wordt geleend, zei Rakshit.

“De verwachtingen liggen tussen de 15 en 16 biljoen roepies. Alles daarbuiten zal als negatief worden gezien”, merkte hij op in termen van lenen.

We hopen dat de begroting van India niet te veel volatiliteit in de markt zal veroorzaken: financiële dienstverlener

Overheidsprikkels, zoals belastingverlichting voor mensen in de lagere en middeninkomenssegmenten van de bevolking, zullen een andere belangrijke factor in de begroting zijn, aldus analisten.

“Dit is de laatste volledige jaarbegroting voor de regering vóór de algemene verkiezingen van 2024. Het valt ook samen met acht grote staatsverkiezingen voor 2023”, vertelde Devang Mehta, hoofd van de vermogensadviesraad bij Centrum Wealth, aan CNBC’s “Streets Signs Asia.”

“Dus de regering zal er ook voor willen zorgen dat er geld in handen is van de consumenten voordat de regering zich inzet voor de grote verkiezingskalender. We hopen op wat verlichting voor de middenklasse en de lagere inkomenspiramidebevolking.”