India mag de regels aanscherpen, geen regelrecht verbod opleggen, zegt Zebpay

By Jernst van Waal

India is van plan om een ​​nieuwe cryptocurrency-wet in het parlement voor te stellen, en investeerders proberen te begrijpen wat dit zou kunnen betekenen voor de toekomst van virtuele munten in de grootste economie van Zuid-Azië.

Wetgevers kunnen er uiteindelijk voor kiezen om strenge regels op te leggen aan de cryptomarkt in plaats van een regelrecht verbod op privémunten, volgens een topman van Zebpay, een van India’s grootste cryptobeurzen.

“Mijn overtuiging is dat we een soort van coherente regelgeving zullen hebben, maar aan de hardere kant”, zei Avinash Shekhar, co-CEO van Zebpay, donderdag tegen CNBC’s “Squawk Box Asia”.

Een parlementair bulletin van 23 november toonde aan dat de regering van plan is om een ​​nieuw wetsvoorstel in te dienen dat gericht is op het reguleren van digitale valuta wanneer het Parlement zijn wintersessie begint die maandag begint.

Met dat wetsvoorstel probeert India de meeste particuliere cryptocurrencies te verbieden en een raamwerk te creëren voor het creëren van een officiële digitale valuta die door de Reserve Bank of India wordt uitgegeven. Het zal echter toestaan ​​”voor bepaalde uitzonderingen om de onderliggende technologie van cryptocurrency en het gebruik ervan te promoten”, aldus het bulletin.

… de voelsprieten die we van de regering krijgen, is dat ze op zoek zijn naar een soort regulering, strikte regulering, maar geen volledig verbod.

De centrale bank overweegt een digitale Indiase roepie die naar verluidt in het tweede kwartaal van 2022 een pilot zou kunnen lanceren.

Shekhar vertelde CNBC dat in de afgelopen acht tot negen maanden het standpunt van de regering over cryptocurrencies is veranderd nadat functionarissen hadden overlegd met verschillende belanghebbenden, waaronder exploitanten van crypto-uitwisselingen.

“Er zijn veel positieve reacties van de regering geweest. We hebben ongeveer twee weken geleden een ontmoeting gehad met de financiële commissie van het parlement”, zei hij. “De boodschap of de voelsprieten die we van de regering krijgen, is dat ze op zoek zijn naar een soort regulering – strikte regulering, maar geen volledig verbod.”

In maart overwoog India een wet die cryptocurrencies zou verbieden, iedereen die handelt in het land of zelfs dergelijke digitale activa zou bezitten, zou beboeten, meldde Reuters, daarbij verwijzend naar een hoge regeringsfunctionaris.

Sindsdien heeft New Delhi zijn standpunt enigszins gewijzigd en probeert het nu de handel in crypto te ontmoedigen door forse meerwaarden en andere belastingen op te leggen, aldus het persbureau.

Premier Narendra Modi gaf deze maand een keynote-toespraak op The Sydney Dialogue van het Australian Strategic Policy Institute, waar hij zei dat alle democratische landen moeten samenwerken aan crypto om “ervoor te zorgen dat het niet in verkeerde handen terechtkomt, wat onze jeugd kan bederven”.

Toen minister van Financiën Nirmala Sitharaman door de Hindustan Times werd gevraagd of India zijn eigen cryptocurrency zou moeten hebben, zei ze naar verluidt: “We moeten voorzichtig zijn, maar we moeten er goed over nadenken.”

Shekhar van Zebpay zei dat functionarissen hebben gesproken over strenge regelgeving omdat “ze dit duidelijk willen controleren en niet willen dat crypto een valuta wordt, om zo te zeggen.”

Hij legde uit dat mogelijke regelgeving zou moeten voldoen aan de behoeften van Indiase retailbeleggers – hoewel er momenteel geen officiële gegevens beschikbaar zijn, suggereren mediarapporten dat er ongeveer 15 miljoen tot 20 miljoen crypto-investeerders in het land zijn.

“De andere kant, waar niet te veel over wordt gesproken, is innovatie in de technologie”, zei Shekhar, eraan toevoegend dat veel innovators nog steeds wachten om de cryptomarkt te betreden.

“Met de komst van regelgeving denk ik dat dit een belangrijk gebied zal zijn waar ik denk dat er in India miljarden dollars zullen worden opgericht”, voegde hij eraan toe.