FINANCIEEL.com

India is nu voor het eerst een van Apple’s top 5 iPhone-markten

India is nu voor het eerst een van Apple’s top 5 iPhone-markten

Tim Cook, Chief Executive Officer (CEO) van Apple, begroet de media met gevouwen handen buiten de Apple Store in winkelcentrum Jio World Drive, Mumbai, India, 18 april 2023.

Ashish Vaishnav | Sopa-afbeeldingen | Lichtraket |

Indië werd Appels de op vier na grootste iPhone-markt in het tweede kwartaal, volgens onderzoek dat dinsdag is vrijgegeven, terwijl de Amerikaanse technologiegigant de distributie en marketing opvoert in wat CEO Tim Cook ziet als een kritieke toekomstige markt.

Voor Apple heeft India Duitsland en Frankrijk ingehaald voor iPhone-verkopen in het kwartaal van juni, en loopt het nu achter op het VK, Japan, China en de VS, vertelde Counterpoint Research dinsdag aan CNBC. Het is de eerste keer dat India in de top vijf van Apple’s verkoopmarkten voor iPhones staat.

India droeg volgens het onderzoeksbureau bijna 4% bij aan alle iPhone-verkopen in het tweede kwartaal. Het bedrijf kon het exacte aantal iPhone-verkopen niet bekendmaken, maar zei dat ze met 50% groeiden op jaarbasis.

Apple had in de periode tot eind juni een marktaandeel van 5,1% in de totale smartphonemarkt van India, tegenover 3,4% in dezelfde periode vorig jaar, aldus Counterpoint Research.

De snelle groei in India komt doordat Apple zijn aanwezigheid in de op vier na grootste economie ter wereld uitbreidt, zowel wat de detailhandel als de productie betreft.

In april opende Apple zijn eerste fysieke winkels in het land in de hoofdstad Delhi en de dichtbevolkte stad Mumbai.

Waarom Apple groot inzet op het maken van iPhones in India

Apple heeft ook een deel van de iPhone-productie naar India verplaatst, omdat het lijkt te diversifiëren buiten China, waar het grootste deel van zijn vlaggenschip-smartphone momenteel wordt geproduceerd.

De Indiase smartphonemarkt wordt gedomineerd door goedkope Android-smartphones van Chinese spelers als Xiaomi en Apple’s aartsrivaal Samsung. Er is echter een groei in het segment van de premium smartphones. Volgens Counterpoint Research zijn smartphones met een prijs van meer dan $ 400 nu goed voor 10% van het totale aantal verzonden handsets, tegenover 4% vóór de Covid-19-pandemie.

Het groeiverhaal van Apple in India is een combinatie geweest van de “algemene strategie van het bedrijf gericht op distributie en betaalbaarheid”, vertelde Ankit Malhotra, senior onderzoeksanalist bij Counterpoint Research, via e-mail aan CNBC.

“De eerste sectorbrede factor is de groei van de premiummarkt in India waar Apple van heeft geprofiteerd.”

Analisten zijn enthousiast over de vooruitzichten van India voor Apple. Morgan Stanley zei maandag in een notitie dat Apple de komende vijf jaar 15% van de omzetgroei van Apple voor zijn rekening zou kunnen nemen. Analisten bij de investeringsbank voorspellen dat de omzetgroei in India in de komende 10 jaar $ 40 miljard zal bedragen.

De CEO van Ericsson zegt dat hij naar India kijkt voor kansen te midden van een daling van de winst in het tweede kwartaal

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert