India Covid-19-gevallen nemen toe, vaccinatie versnelt

By Jernst van Waal

Een begunstigde wordt gevaccineerd door gezondheidspersoneel tijdens een pan-India Covid-19-vaccinatierit in het Aundh-districtsziekenhuis op 16 januari 2021 in Pune, India.

Pratham Gokhale | Hindustan Times | Getty-afbeeldingen

India meldde voor de derde keer deze week meer dan 100.000 nieuwe Covid-19-gevallen gedurende een periode van 24 uur, nu het dichtstbevolkte land van Zuid-Azië zijn vaccinatiecampagne voortzet.

Volgens gegevens van de overheid werden donderdag 126.789 nieuwe gevallen gemeld. Meer dan 80% van die gevallen waren afkomstig uit tien staten, waaronder de zwaar getroffen westelijke staat Maharashtra, de thuisbasis van de financiële hoofdstad van India, Mumbai.

Sinds begin april heeft India meer dan 779.000 gevallen gemeld, waarvan Maharashtra verantwoordelijk is voor iets meer dan de helft.

Lokale autoriteiten in Maharashtra hebben de beperkingen opgevoerd, waaronder avondklok waar alleen essentiële diensten open mogen blijven. Andere staten verhogen ook preventief de beperkingen naarmate de zorgen toenemen over een mogelijk tekort aan ziekenhuisbedden en artsen.

Tekort aan vaccins

De massale inentingscampagne in India, die in januari begon, is de afgelopen weken versneld. Vanaf april komt iedereen ouder dan 45 in aanmerking voor hun opnamen. Uit overheidsgegevens bleek dat er donderdag meer dan 90 miljoen vaccindoses zijn toegediend.

Maar de media meldden deze week dat verschillende staten, waaronder Maharashtra, hebben gewaarschuwd dat de vaccinvoorraad op een cruciaal moment opraakt waar de gevallen snel toenemen.

Als reactie hierop beschuldigde de Indiase regering sommige staten, waaronder Maharashtra, ervan de aandacht af te leiden van het feit dat ze de virusuitbraak niet onder controle hadden.

“De voorraden van vaccins worden in realtime gevolgd en de regeringen van de deelstaten worden er regelmatig over geïnformeerd”, zei minister van Volksgezondheid Harsh Vardhan woensdag in een verklaring. “Beschuldigingen van vaccintekort zijn volkomen ongegrond.”

Juiste distributie nodig

Volgens Randeep Guleria, directeur van het All India Institute of Medical Sciences en een lid van de Covid-19-taskforce van de Indiase regering, produceert India genoeg vaccins per maand om mensen boven de 45 te inoculeren.

“Deze vaccins worden vervaardigd en er is voldoende voorraad op maandbasis. Het is een probleem dat ze regelmatig naar alle gebieden moeten worden gedistribueerd en als staten beginnen met distribueren, moeten ze ervoor zorgen dat er een billijke distributie is, afhankelijk van de vraag, “Guleria zei donderdag op CNBC’s” Street Signs Asia. “

“In termen van werkelijke cijfers, als je de (wiskunde) doet, is het tekort er niet, het is de distributie die op de juiste manier moet gebeuren”, zei hij.

Guleria voegde eraan toe dat de situatie in Maharashtra en in sommige andere staten zodanig is dat sommige gebieden een hoge opname van vaccins hebben en in andere gebieden aarzeling om te vaccineren en de voorraad rondslingert.

Serum Institute’s ‘gestreste’ productiecapaciteit

Maar het Serum Institute of India, dat een van de twee goedgekeurde vaccins van het land vervaardigt – de injectie van AstraZeneca, plaatselijk bekend als Covishield – heeft een andere kijk op de zaken.

Serum Institute-baas Adar Poonawalla vertelde de Indiase media dat de productiecapaciteit van het bedrijf “erg gestrest” is. Hij zei dat de vaccinfabrikant ongeveer $ 400 miljoen nodig heeft om de capaciteit tegen juni op te voeren.

Hij onthulde aan de Business Standard dat AstraZeneca Serum Institute een juridische kennisgeving had gestuurd wegens vertragingen bij het leveren van vaccins in het buitenland. In februari zei Poonawalla dat zijn bedrijf de opdracht had gekregen om prioriteit te geven aan de vaccinbehoeften van India en hij vroeg buitenlandse regeringen om geduldig te zijn.

Guleria zei dat andere fabrikanten die vaccins maken, worden aangeboord om de productie op te voeren. Hij voegde eraan toe dat India binnenkort een derde vaccin zou kunnen goedkeuren – de in Rusland gemaakte Sputnik V, die zal worden geproduceerd door het farmaceutische bedrijf Dr Reddy’s Laboratories.