India begint op zaterdag 16 januari met massale vaccinatie tegen Covid-19

Werknemers op de luchthaven van Bangalore vervoeren kartonnen dozen met injectieflacons met het Covishield-vaccin, ontwikkeld door het Serum Institute of India in Bangalore, India, 12 januari 2021.

Stringer | Xinhua | Getty-afbeeldingen

SINGAPORE – India maakt zich op voor een van de grootste massale vaccinatieoefeningen ter wereld die zaterdag begint.

Het Zuid-Aziatische land is van plan om in de eerste fase van de oefening ongeveer 300 miljoen mensen, of meer dan 20% van de 1,3 miljard inwoners, tegen Covid-19 in te enten.

Indiase luchtvaartmaatschappijen zijn begonnen met het leveren van de eerste doses vaccins aan Delhi en andere grote steden, waaronder Kolkata, Ahmedabad en tech-hub Bengaluru, twitterde minister van Burgerluchtvaart Hardeep Singh Puri eerder deze week.

Prioriteit voor de opnames zal worden gegeven aan de gezondheidszorg en andere eerstelijnswerkers – naar schatting 30 miljoen mensen. Dat zou worden gevolgd door personen boven de 50 jaar en andere jongere personen met een hoog risico.

Bij de uitrol zal er nauw worden samengewerkt tussen rijk en staten.

India heeft ook een digitaal portaal ontwikkeld met de naam Co-WIN Vaccine Delivery Management System. Het zal volgens het ministerie van Volksgezondheid real-time informatie verschaffen over “vaccinvoorraden, hun opslagtemperatuur en geïndividualiseerd volgen van begunstigden”.

India heeft een lange geschiedenis van immunisatiecampagnes … en zal op deze expertise vertrouwen om coronavirusvaccins te verspreiden.

“India’s expertise op het gebied van vaccinproductie en ervaring met massale immunisatiecampagnes heeft het goed voorbereid op ‘fase 1’-vaccinaties die dit weekend van start gaan”, schreef Akhil Bery, Zuid-Azië-analist bij Eurasia Group, in een rapport deze week.

“India heeft een lange geschiedenis van immunisatiecampagnes, waaronder het Universal Immunization Program dat 55 miljoen per jaar inent, en zal op deze expertise vertrouwen om coronavirusvaccins te verspreiden”, voegde hij eraan toe.

Goedkeuring voor noodgevallen

De medicijnregulator van India heeft het beperkte gebruik van twee coronavirusvaccins in noodsituaties goedgekeurd, die beide voorafgaand aan zaterdag aan de verschillende inentingscentra worden afgeleverd.

Een daarvan is een vaccin dat is ontwikkeld door de Brits-Zweedse firma AstraZeneca en Oxford University, dat in eigen land wordt vervaardigd door het Serum Institute of India (SII) en plaatselijk bekend staat als Covishield.

Een ander vaccin, Covaxin genaamd, was in eigen land ontwikkeld door de Indiase Bharat Biotech in samenwerking met de door de staat gerunde Indiase Raad voor Medisch Onderzoek. Het kreeg toestemming voor gebruik in noodgevallen naarmate de klinische proeven voortduren.

De goedkeuring van Covaxin werd naar verluidt door sommigen bekritiseerd, aangezien de toezichthouder het groene licht gaf kort nadat hij Bharat Biotech om meer analyse had gevraagd.

De Indiase minister van Volksgezondheid zei dinsdag dat de Indiase regering inkoopovereenkomsten heeft gesloten voor 11 miljoen doses Covishield tegen 200 Indiase roepies ($ 2,74) per dosis. en 5,5 miljoen doses Covaxin tegen een gemiddelde kostprijs van 206 roepies per shot, wat waarschijnlijk goedkoper zal zijn dan wat ze op de particuliere markt zullen kosten.

Verschillende andere kandidaten, waaronder een tweede in eigen land ontwikkeld vaccin van Zydus Cadila, ondergaan klinische proeven.

Potentiële risico’s

India heeft momenteel meer dan 10,5 miljoen gevallen van coronavirus, de tweede alleen voor de Verenigde Staten. Volgens gegevens van de Johns Hopkins University zijn in India meer dan 151.000 mensen overleden aan Covid-19. Maar uit dagelijks gerapporteerde cijfers blijkt dat het aantal actieve besmettingsgevallen afneemt.

Het grootste land van Zuid-Azië is ook ‘s werelds grootste vaccinfabrikant en zou ongeveer 60% van alle vaccins die wereldwijd worden verkocht, produceren.

Als zodanig wordt verwacht dat de productie van Covid-vaccins in India een belangrijke rol zal spelen in de wereldwijde immunisatiemaatregelen tegen de ziekte.

Bery van de Eurasia Group zei dat, ondanks het optimisme van de regering, twee belangrijke risico’s de uitrol van de vaccinatiecampagne mogelijk kunnen vertragen.

“Ten eerste zal de productiecapaciteit van vaccins beperkt zijn, zelfs in de beste scenario’s”, zei hij, eraan toevoegend dat als de lokale vaccinproducenten niet de 600 miljoen doses kunnen produceren die nodig zijn om de aanvankelijke 300 miljoen mensen te inoculeren, “de immunisatietijdlijn van India – en de export van vaccins naar andere landen – zou aanzienlijk kunnen worden vertraagd. “

Het tweede risico is dat de vaccinatiecampagne in India sterk afhankelijk zal zijn van deelstaatregeringen “wier capaciteiten en expertise sterk uiteenlopen”, zei Bery. “Er zal effectieve coördinatie nodig zijn tussen de centrale en deelstaatregeringen, iets dat niet het sterke punt van (premier Narendra) Modi was.”

Plaats een reactie