FINANCIEEL.com

In Zuid-Korea is sprake van een uitbraak van bedwantsen, en de lokale bevolking mijdt theaters

In Zuid-Korea is sprake van een uitbraak van bedwantsen, en de lokale bevolking mijdt theaters

David Kuiper | Toronto-ster |

Eerst was het Parijs. Nu is het Seoel.

Zuid-Korea wordt geteisterd door een uitbraak van bedwantsen en de regering haast zich om de bloedzuigende insecten te bestrijden.

Volgens de Zuid-Koreaanse regering werden de bedwantsen voor het eerst aangetroffen in een sauna in Incheon, maar ook in universiteitsslaapzalen en gosiwons.

Gosiwons zijn eenkameraccommodaties die kleiner zijn dan een typisch studio-appartement. In september werd een eerste uitbraak gemeld in een slaapzaal aan de Keimyung Universiteit in de stad Daegu.

Vanaf dinsdag steeg het aantal vermoedelijke gevallen van bedwantsen naar 30. waarvan meer dan de helft in de hoofdstad Seoul.

Volgens de Korea Disease Control and Prevention Agency markeert het een ontsporing ten opzichte van Zuid-Korea’s vrijwel onberispelijke staat van dienst sinds de jaren zeventig, toen men dacht dat bedwantsen waren uitgeroeid, dankzij de beschikbaarheid van insecticiden in het hele land. In het afgelopen decennium zijn slechts negen gevallen van bedwantsen gemeld.

De parasitaire insecten zijn zo groot als een appelzaadje en leven in donkere ruimtes zoals scheuren in bedden en banken. Hoewel ze geen ziekten overbrengen, kunnen hun beten hevige jeuk veroorzaken en leiden tot secundaire huidinfecties of littekens. De insecten kunnen niet springen of vliegen, maar verspreiden zich via kleding en andere spullen zoals tassen en koffers.

Als u tijdens uw reis naar het buitenland wordt blootgesteld aan bedwantsen, moet u uw reisbenodigdheden grondig desinfecteren.

Zuid-Korea’s strijd tegen bedwantsen komt nadat ook Frankrijk te kampen had met wijdverbreide plagen in zijn eigen hoofdstad en steden tijdens het organiseren van de Rugby World Cup.

“Als u tijdens uw reis naar het buitenland wordt blootgesteld aan bedwantsen, moet u uw reisbenodigdheden grondig desinfecteren”, waarschuwde KDCA-directeur Ji Young-Mi in een recente persberichtverklaring. Hij voegde eraan toe dat reizigers in gedeelde accommodaties goed moeten letten op sporen van bedwantsen.

Strijd tegen bedwantsen

Om de plaag aan te pakken lanceert de Zuid-Koreaanse regering een vier weken durende campagne om inspecties uit te voeren en ongediertebestrijdingsmaatregelen te implementeren bij ‘kwetsbare’ openbare voorzieningen zoals badhuizen, slaapzalen en kinderopvangfaciliteiten, om er maar een paar te noemen. Voorzieningen waar vermoedelijk bedwantsen worden aangetroffen, worden onmiddellijk gedesinfecteerd.

De People Power Party van Zuid-Korea zei dat het zal onderzoeken of de faciliteiten waar bedwantsen aanwezig zijn al dan niet openbaar zullen worden gemaakt vanwege “bezorgdheid over secundaire schade” als gevolg van een dergelijke openbaarmaking van de locaties.

De strijd tegen bedwantsen zal niet eenvoudig zijn, omdat het aantal plagen naar verwachting zal toenemen.

Deze foto, gemaakt op 3 oktober 2023, toont een product dat wordt gebruikt om bedwantsen uit te roeien in de ongediertebestrijdingswinkel Hygiene Premium in Parijs.

Miguel Medina | Afp |

“Er bestaat de indruk dat bedwantsen te wijten zijn aan individuen en sommigen onthouden zich van het indienen van een rapport omdat ze bang zijn dat het gezien kan worden als een teken van slechte hygiëne. Het aantal meldingen zal naar verwachting toenemen”, aldus een ambtenaar in de lokale media.

En het helpt niet dat het ongedierte bijzonder winterhard is. Een KDCA-functionaris zei naar verluidt dat hij overweegt een nieuw pesticide te gebruiken, omdat de bedwantsen resistent zijn geworden tegen bestaande chemicaliën.

De Zuid-Koreaanse reisindustrie doet ook mee aan de strijd tegen bedwantsen. Korea Airports Corporation zei dat het van plan is de frequentie van de controles in kwetsbare gebieden – zoals de terminallounges, kinderspeelplaatsen en bagagecontroleruimtes op luchthavens – te verdubbelen van één keer per week naar twee keer per week op de luchthavens van het land.

Hotels zullen ook worden geïnspecteerd op naleving van de hygiënenormen, waaronder verplichte desinfectie.

Het vermijden van bioscopen

Sommige Zuid-Koreanen slaan ook de bioscopen over om veilig te blijven.

‘Ik was van plan om te kijken [a] Wonder [movie] vandaag, maar ik heb afgezegd omdat ik bang was dat er bedwantsen in de bioscoop zouden zijn”, aldus een gebruiker op sociale mediaplatform Xvoorheen bekend als Twitter.

Een andere 34-jarige inwoner met de naam Lee Eun-seon, die minstens twee keer per maand naar films in het theater kijkt, zei naar verluidt dat hij niet van plan is terug te keren totdat de bedwantsen verdwenen zijn. Hij zei dat hij ook aarzelt om op de stoffen stoelen te zitten terwijl hij de metro neemt, maar ervoor kiest om te gaan staan.

Seoul Metro heeft aangekondigd dat het metrotreinen 30 keer per jaar zal desinfecteren, een sprong ten opzichte van de huidige negen keer.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert