In welke landen worden gevaccineerde mensen toegelaten

By Jernst van Waal

Voor gevaccineerde reizigers wordt reizen naar het buitenland steeds minder ingewikkeld.

Een groeiende lijst van landen vermindert of elimineert de quarantaine- en Covid-19-testvereisten voor degenen die volledig zijn gevaccineerd, terwijl de beperkingen van kracht blijven voor degenen die dat niet hebben gedaan.

Waar vaccins reisbeperkingen versoepelen

Barbados kondigde deze week aan dat de quarantainevereisten voor gevaccineerde reizigers worden teruggebracht tot nul tot twee dagen waarin ze zich door hun hotels kunnen verplaatsen. Niet-gevaccineerde bezoekers moeten echter in hun hotelkamer blijven tot ze op de vijfde dag slagen voor een Covid-test en nog een aantal dagen wachten op resultaten.

De nieuwe protocollen starten op 8 mei.

Kinderen komen nog niet in aanmerking voor vaccinatie, een feit dat de reisplannen van gezinnen dit jaar bemoeilijkt, maar Barbados laat ze niet buiten beschouwing. Volgens de toeristische marketingwebsite van Barbados gelden voor kinderen jonger dan 18 jaar die reizen met gevaccineerde ouders dezelfde regels als gevaccineerde reizigers.

Gemengde groepen gevaccineerde en niet-gevaccineerde reizigers hebben niet zoveel geluk. Gevaccineerde volwassenen die reizen met niet-gevaccineerde volwassen begeleiders die “ervoor kiezen niet gescheiden te worden”, zijn onderworpen aan de zwaardere eisen die aan niet-ingeënte personen worden opgelegd.

Het ontspannen beleid van Barbados ten aanzien van gevaccineerde reizigers begint op 8 mei.

Atlantide Phototravel | Corbis-documentaire | Getty-afbeeldingen

Met zijn nieuwe gesplitste beperkingen sluit Barbados zich aan bij Estland, Guatemala en Slovenië bij het creëren van verschillende toelatingseisen voor gevaccineerde en niet-gevaccineerde reizigers. De meeste vereisen dat vaccinaties binnen twee weken na aankomst worden voltooid, en sommige accepteren alleen in de VS gemaakte of in Europa gemaakte vaccins.

Dit is hoe verschillende landen de kloof naderen:

Kroatië: Gevaccineerde reizigers hoeven alleen vaccincertificaten te tonen om binnen te komen, maar niet-gevaccineerde reizigers moeten negatief testen op Covid-19 (of bewijs van herstel tonen) en mogelijk zichzelf isoleren in afwachting van de testresultaten.

IJsland: Laat gevaccineerde (en eerder besmette) reizigers, ongeacht de herkomst, binnen als ze bij aankomst negatief testen. Veel niet-gevaccineerde Europese reizigers – plus inwoners van Australië, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Singapore, Zuid-Korea en Thailand – kunnen binnenkomen door twee keer negatief te testen en vijf tot zes dagen in quarantaine te plaatsen. Alle andere niet-gevaccineerde reizigers, inclusief Amerikanen en Canadezen, mogen niet binnenkomen.

Belize: Gevaccineerde reizigers hebben geen tests nodig om binnen te komen, maar niet-gevaccineerde reizigers (inclusief kinderen van 5 jaar en ouder) moeten voor of na de landing negatief testen. Degenen die positief testen, moeten ten minste 14 dagen in quarantaine plaatsen op kosten van de reiziger.

Georgië: Gevaccineerde reizigers uit alle landen kunnen per vliegtuig binnenkomen, terwijl niet-gevaccineerde reizigers uit bepaalde landen moeten komen en voor en na aankomst negatief moeten testen.

Zullen meer plaatsen een op vaccins gebaseerd beleid gebruiken?

Ja, zei Gloria Guevara, voorzitter van de in Londen gevestigde World Travel & Tourism Council

“Nu de uitrol van vaccins versnelt, zullen ongetwijfeld steeds meer landen volgen”, zei ze.

De Amerikaanse staat Hawaï werkt er momenteel aan om gevaccineerde bezoekers de test- en quarantainevereisten te laten omzeilen, aldus lokale media. Lt. Gov. Josh Green gaf aan dat kinderen nog steeds negatief moeten testen om mee te doen, maar kinderen van gevaccineerde ouders kunnen worden vrijgesteld van testen als Hawaii kudde-immuniteit bereikt, zoals gerapporteerd door de Honolulu Star-Advertiser.

Klachten over eerlijkheid zijn naar mijn mening belachelijk.

Harry Nelson

Oprichter van Nelson Hardiman

Phuket, Thailand en Griekenland hebben aangegeven dat er minder restrictieve op vaccins gebaseerde protocollen in de maak zijn.

Een dergelijk beleid is “volkomen logisch”, zei Harry Nelson, de oprichter van het in Los Angeles gevestigde advocatenkantoor Nelson Hardiman.

“Ik verwacht dat dit uiteindelijk de regel zal worden in de overgrote meerderheid van de landen en dat we op een bepaald moment in de toekomst … sommige landen zullen zien overschakelen naar een vaccinatievereiste”, zei hij.

Is dit beleid eerlijk?

Nee, zei Nelson, “maar de klachten over eerlijkheid zijn naar mijn mening belachelijk.”

Hij haalde aan langdurige precedenten voor landen die bewijzen van vaccinaties opleggen voor toegang van bezoekers, met name met lage koorts. Hij zei dat de aanhoudende dreiging van Covid-19-varianten het “volkomen redelijk maakt dat landen vaccinatievereisten opleggen”.

“Eerlijk is een concept dat niet relevant is als het gaat om de bestrijding van een zeer besmettelijk virus dat over de hele wereld wordt overgedragen”, zei hij.

Met betrekking tot de op vaccins gebaseerde plannen van Hawaï zei luitenant-gouverneur Green tegen het lokale televisiestation KHON in Honolulu: “We discrimineren niemand. Als ze tegen vaccinatie zijn en ze willen reizen, kunnen ze gewoon [a] test, geen probleem. ”

“Elk land heeft het recht om zijn volksgezondheidsbeleid naar eigen inzicht te bepalen”, aldus advocaat Harry Nelson.

LEREXIS | Moment | Getty-afbeeldingen

Guevara zei dat, terwijl de World Travel & Tourism Council tegen het verplichten van vaccins is om te reizen, de organisatie de introductie ondersteunt van een gezondheidspas voor de korte termijn, zoals de “digitale groenverklaring” van de Europese Commissie om veilig internationaal reizen mogelijk te maken.

“We moeten degenen die willen reizen, maar niet zijn ingeënt, niet discrimineren”, zei ze. “We weten dat het veel tijd zal kosten om de wereldbevolking te vaccineren, vooral die in minder ontwikkelde landen of in verschillende leeftijdsgroepen.”

Reisbeveiligingsbedrijf International SOS werkt samen met de Internationale Kamer van Koophandel om standaarden vast te stellen voor de digitale AOKpass, zei dr. Robert Quigley, wereldwijd medisch directeur bij International SOS.

Hij zei dat apps voor digitale vaccinpaspoorten “niet worden ontwikkeld om discriminerend te zijn, maar omgekeerd om de reisindustrie te helpen weer op het goede spoor te komen en om de gezondheid en veiligheid van burgers en reizigers te waarborgen.”

Nelson zei dat “de politiek” met betrekking tot rechtvaardigheidsargumenten en verzet tegen vaccinpaspoorten een belemmering is.

“We moeten de praktische realiteit waarmee we in deze tijd leven erkennen en ermee omgaan”, zei hij.