FINANCIEEL.com

In de gevolgen van OpenAI zou open source AI een van de grote technologische winnaars kunnen zijn

In de gevolgen van OpenAI zou open source AI een van de grote technologische winnaars kunnen zijn

De Hugging Face-website op een laptop opgesteld in New York, VS, op donderdag 17 augustus 2023. Nvidia kondigde een samenwerking aan met Hugging Face, een populaire ontwikkelaar van AI-modellen en datasets, die een trainingsservice aan zijn website zal toevoegen dat gebruik maakt van Nvidia DGX Cloud, waardoor gebruikers de servers van de chipmaker kunnen gebruiken om hun werklast af te handelen. Fotograaf: Gabby Jones/Bloomberg via Getty Images

Bloomberg | Bloomberg |

Technische reuzen Verkoopsteam, Qualcomm, Nvidia en spraakmakende investeerder Eric Schmidt investeren in open source AI-startups die winnaars zouden kunnen zijn, zoals de recente OpenAI-saga – hoewel nu opgelost met de heraanstelling van Sam Altman als CEO en een nieuw bestuur dat wordt samengesteld met de goedkeuring van de grote OpenAI-ondersteuner Microsoft – heeft de markt opgeschud en geleid tot een herwaardering van het vertrouwen op één enkele eigen dienst voor generatieve AI en zorgen over de concentratie van de AI-ontwikkeling van een handvol grote technologiespelers.

Terwijl technologiegiganten op de publieke markt strijden voor leidende posities op het gebied van geavanceerde AI, kijken goed gefinancierde open source-startups naar uitbreiding naarmate de concurrentie toeneemt en steeds meer bedrijven overwegen om open modellen en aanbieders toe te voegen aan hun generatieve AI-push. “Het drama over OpenAI versterkt de behoefte aan open source- of community-modellen buiten één bedrijf”, zegt Mike Gualtieri, vice-president en hoofdanalist bij marktonderzoeksbureau Forrester.

De dreigementen van OpenAI-medewerkers om te stoppen en zorgen over het vermogen van de startup om te blijven functioneren en de honderden startups te ondersteunen die zich in zijn ecosysteem hebben gestort, hebben aangetoond hoe snel een concurrentielandschap kan veranderen, en op onverwachte manieren. Naast een aanbod van Microsoft om tegen de huidige vergoeding in dienst te treden, bood Marc Benioff, CEO en medeoprichter van Salesforce, banen aan aan elk OpenAI-talent dat erover dacht het bedrijf te verlaten.

“Wat we willen vermijden is slechts één spel in de stad, een groot monopolie dat achter gesloten deuren opereert. Deze OpenAI-saga laat zien dat het ecosysteem te kwetsbaar is om voor zijn AI-behoeften op één bedrijf te vertrouwen”, zegt Delip Rao, een AI-onderzoeker. wetenschapper en academicus die bij Twitter en Google heeft gewerkt. “We moeten alle bedrijven aanmoedigen om te bouwen op disruptieve AI-technologie die alleen open source kan bieden.”

Voor alle duidelijkheid: de grote weddenschappen op open source AI dateren van vóór afgelopen vrijdag, toen voor het eerst het nieuws bekend werd over de verwijdering van Sam Altman als CEO van OpenAI, en die weddenschappen omvatten een open source AI-model dat wordt beheerd door één dominant technologiebedrijf, Metaplatforms‘ Lama.

Het door Salesforce geïnvesteerde Hugging Face, vernoemd naar de populaire smiley-emoji met bijbehorend logo, maakt zich op na een venture deal ter waarde van $235 miljoen tegen een waardering van $4,5 miljard in augustus. Het Frans-Amerikaanse open source AI-bedrijf heeft in totaal 400 miljoen dollar opgehaald bij een breed scala van 30 technologie-investeerders, waaronder Qualcomm, IBM, GooglenNvidia, Intel en Sequoia Capital.

“We volgen het draaiboek van Silicon Valley niet”, zegt Thomas Wolf, mede-oprichter en CEO van Hugging Face, een centrale hub die ontwikkelaars en onderzoekers verbindt om code te delen en samen AI-tools te bouwen, in een interview dat werd gehouden vóór de recente OpenAI opschudden. “AI-bouwers groeien supersnel, halen geld op en verbranden het. Wij zitten niet in die mentaliteit. We bestaan ​​al zeven jaar en hoefden geen geld in te zamelen. We kunnen zonder problemen plannen maken voor de lange termijn.”

Wolf benadrukte het contrast van zijn bedrijf met softwaremodellen die door bedrijven worden beheerd en in eigendom zijn. “We ontsluiten de gemeenschap om AI te ontwikkelen, om samen te delen en te bouwen”, zei hij. En in een volgend interview nadat de machtsstrijd van OpenAI begon, verwees hij naar het open besturingssysteem Linux, een veelgebruikte rivaal van Windows van Microsoft, waarvan hij zei dat het nooit het risico liep te verdwijnen omdat Linus Torvalds (de maker ervan) van baan veranderde.

Hugging Face heeft 160 werknemers en werd begin vorig jaar een positieve cashflow, zei hij, en zou een overname kunnen doen na de overname van machine learning-startup Gradio in 2021. “Ik zie de markt niet consolideren. In plaats daarvan zal hij uitwaaieren.”

Afgelopen juni verdubbelde Salesforce Ventures, de investeringstak van het bedrijf, zijn generatieve AI-fonds tot $500 miljoen.

“We zijn enthousiast over innovaties in generatieve AI op een open manier, zodat onderzoekers en ontwikkelaars kunnen samenwerken”, zegt Paul Drews, managing partner bij Salesforce Ventures. Competitieve hefboomwerking staat voorop. “Salesforce zou in de toekomst kunnen samenwerken met Hugging Face en bevindt zich in de begindagen van het verkennen van samenwerking”, zei hij.

Open source en AI-beheer

Voormalig Google-CEO Eric Schmidt zit achter Mistral AI, een andere open source-rivaal van OpenAI’s ChatGPT. Opgericht in Frankrijk door alumni van Alfabet’s Deep Mind en Meta, de startup die in mei werd gelanceerd, haalde binnen vier weken $113 miljoen op van Lightspeed Venture Partners, samen met andere zwaargewichten uit Silicon Valley en verschillende Franse investeerders. Mistral AI haalt meer financiering op, naar verluidt minstens 400 miljoen dollar bij een waardering van 1 miljard dollar.

“Open-sourceontwikkeling is de enige gevalideerde manier om samen software te maken, en AI is niet anders. Governance is belangrijk”, zegt Arthur Mensch, CEO en mede-oprichter Mistral AI, in een interview na het OpenAI-nieuws. In november begon Microsoft de service van de startup aan te bieden op zijn Azure cloud computing-platform.

Een derde open source AI-startup, Poolside AI, haalde onlangs $126 miljoen binnen, onder leiding van de Franse telecom- en internetmiljardair Xavier Niel en het Amerikaanse durfkapitaalbedrijf Felicis Ventures.

Arthur Mensch, oprichter van Mistral AI, spreekt op vrijdag 17 november 2023 op de ai-Pulse-conferentie op de technologiecampus Station F in Parijs, Frankrijk.

Nathan Laine | Bloomberg |

Tussen Hugging Face, Mistral en Poolside had Frankrijk – dat een gecoördineerde inspanning van de overheid en de industrie doet om een ​​mondiale AI-leider te worden – dit jaar drie van de grootste AI-startup-financieringsovereenkomsten in Europa. Schmidt leidt de ontwikkeling van een Silicon Valley-achtig knooppunt voor AI-onderzoek en innovatie in het land.

Ondertussen lanceerde AI-investeerder en voormalig Google-president Kai-Fu Lee in november in China zijn eigen concurrent, 01.AI, gefinancierd door zijn firma Sinovation Ventures en Alibaba. Elon Musk gaat vooruit met OpenAI-rivaal xAI, dat toegang heeft tot gegevens op X en momenteel wordt getest met een select aantal gebruikers.

Hugging Face begon als chatbot en richtte zich op NLP-modellen (natuurlijke taalverwerking) en bouwde vervolgens een open source-platform voor datawetenschap en machinaal leren. Tegenwoordig telt Hugging Face meer dan 2 miljoen gebruikers, 400.000 modellen en 77.000 datasets. Het grootste deel of 90 procent van de diensten wordt gratis aangeboden, terwijl betaalde projecten inkomsten opleveren (niet openbaar gemaakt). Onder de klanten bevinden zich IBM en AWS, die zijn tools gebruiken om te integreren in hun aanbod voor klanten. “Gezamenlijke inspanningen kunnen de innovatie en de ontwikkeling van AI-applicaties op apparaten versnellen”, zegt Quinn Li, senior vice-president en mondiaal hoofd bij Qualcomm Ventures, over zijn recente co-investering in Hugging Face.

“Het is nu vrij duidelijk dat AI de wereld verandert. We staan ​​aan het begin van wat AI kan aanpakken”, zei Wolf, wijzend op het vermogen ervan om muziek, tekst en afbeeldingen, en mogelijk film, te creëren. “We bestrijken het hele spectrum van Gen AI.”

Risico’s en kansen in open source AI-modellen

Durfkapitalist Bill Gurley van Benchmark heeft samen met een groep van 17 investeerders en oprichters deze maand een brief ingediend bij president Biden over de recente AI Executive Order, waarin hij wees op de mogelijkheden ervan om open source te beperken. Ze benadrukten het belang van open source AI bij het bevorderen van innovatie, het aanmoedigen van concurrentie en het democratiseren van de toegang tot technologie, en merkten op dat deze gemeenschapsbenadering van bouwen het internet succesvol heeft gemaakt.

“Met open source kunnen ontwikkelaars samenwerken en kennis delen, wat resulteert in snellere innovatie”, zegt Steve Case, medeoprichter van AOL, voorzitter en CEO van het in Washington, DC gevestigde investeringsbedrijf Revolution, die onlangs een opiniestuk schreef voor CNBC, waaronder dit is een van zijn sleutels voor een sterk Amerikaans AI-innovatiebeleid. “Dankzij open source AI kunnen startups concurreren met grote technologiebedrijven. Het zorgt voor een gelijk speelveld, zodat alle bedrijven en ontwikkelaars toegang hebben tot dezelfde tools”, zegt hij.

Hoewel open modellen worden beschouwd als een snelle, transparante en verantwoorde manier om te innoveren, kunnen ze aan de andere kant als niet zo veilig worden beschouwd als propriëtaire modellen, omdat de broncode openbaar is, wat slechte actoren kan uitnodigen. “Open source zal een aantal angsten wegnemen, namelijk door transparantie te bieden en meer vertrouwen te creëren”, zei Case, maar hij voegde eraan toe: “We kunnen de risico’s die met AI gepaard kunnen gaan niet minimaliseren en sommige van die risico’s worden zeker vergroot met een open source-systeem.”

Een vraag die op de voorgrond staat voor deze startups die samenwerken met technologiegiganten is of ze neutraal kunnen blijven bij het ontwikkelen van open source-technologie voor de gemeenschap. “Als startups veel investeringen krijgen van een technologiegigant, kunnen ze dan neutraal blijven?” vroeg Forrester-analist Gualtieri.

“Het is heel moeilijk om neutraal te blijven als je geld aanneemt van strategische investeerders, waaronder Salesforce en Nvidia. “Dit is een slim evenwicht dat Hugging Face en anderen zullen moeten vinden”, zegt Guarav Tewari, managing director bij het in Palo Alto gevestigde Omega Venture Partners. , dat heeft geïnvesteerd in 19 AI-gerelateerde softwarebedrijven.

MIT-professor en ‘Superminds’-auteur Thomas Malone zei dat het OpenAI-drama de spanning illustreert tussen de kracht van de gemeenschap, zoals zorgen over de veiligheid van AI, en aan de andere kant de kracht van markten, zoals de wens om de winst te vergroten. Hij zei dat zowel startups als grote technologiespelers de generatieve AI-markt kunnen exploiteren, maar dat overmoed in een vroeg stadium nooit een winnende strategie is geweest tijdens golven van innovatie. “In de geschiedenis van technologie is het moeilijk voor dominante spelers om dominant te blijven”, zei hij.

Open-sourceontwikkeling maakt AI competitiever, zegt Mark Douglas, CEO van MNTN

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert