FINANCIEEL.com

Ik sprak met 263 van de langstlevende mensen ter wereld – hun 9 ‘non-negotiables’ voor een lang, gelukkig leven

Ik sprak met 263 van de langstlevende mensen ter wereld – hun 9 ‘non-negotiables’ voor een lang, gelukkig leven

De afgelopen twintig jaar heb ik de wereld rondgereisd om de vijf Blue Zones te bestuderen – gebieden waar mensen uitzonderlijk lang leven: Okinawa, Japan; Sardinië, Italië; Nicoya, Costa Rica; Ikaria, Griekenland en Loma Linda, Californië.

Gebaseerd op mijn interviews met 263 mensen van 100 jaar of ouder, heb ik ontdekt dat de wereldkampioenen op het gebied van een lang leven zich gedragen op basis van wat ik de ‘Kracht 9’ noem.

Hier zijn negen niet-onderhandelbare zaken die helpen jaren aan hun leven toe te voegen:

1. Beweeg op natuurlijke wijze

De langstlevende mensen ter wereld doen geen ijzertraining, lopen geen marathons en gaan niet naar sportscholen. In plaats daarvan leven ze in omgevingen die hen voortdurend in beweging brengen.

Ze leggen tuinen aan en hebben geen mechanische voorzieningen voor huis- en tuinwerk. Elke reis naar het werk, naar het huis van een vriend of naar de kerk begint met een vreugdevolle wandeling.

2. Doel

De Okinawanen in Japan noemen het ‘ikigai’, en de Nicoyanen in Costa Rica noemen het ‘plan de vida’. Beide vertalen zich naar “waarom ik ’s ochtends wakker word.”

In elke Blauwe Zone die ik bezocht, hadden de bewoners iets om voor te leven dat verder ging dan alleen werken. Onderzoek toont zelfs aan dat het kennen van je doelgevoel je leven wel zeven jaar kan kosten.

3. Terugschakelen

4. De 80%-regel

‘Hara hachi bu’ – de 2500 jaar oude confucianistische mantra die Okinawanen vóór de maaltijd uitspreken – herinnert mensen eraan te stoppen met eten als hun maag voor 80% vol is.

Mensen in de Blue Zones eten hun kleinste maaltijd in de late namiddag of vroege avond, en de rest van de dag eten ze niet meer.

5. Plant schuin

Bonen, waaronder tuinbonen, zwart, soja en linzen, vormen de hoeksteen van de meeste Blue Zones-diëten. Vlees wordt gemiddeld slechts vijf keer per maand gegeten, en in een portie van drie tot vier ons, wat ongeveer zo groot is als een pak kaarten.

6. Wijn om 17.00 uur

Mensen in de Blauwe Zones, zelfs sommige adventisten, drinken matig en regelmatig alcohol. Gematigde drinkers overleven niet-drinkers.

De truc is om één tot twee glazen per dag te drinken met vrienden en/of bij het eten. En nee, je kunt niet de hele week sparen en zaterdag 14 drankjes drinken.

7. Hoor erbij

Op vijf na behoorden alle 263 honderdjarigen met wie ik sprak tot een op geloof gebaseerde gemeenschap. Denominatie lijkt er niet toe te doen. Uit onderzoek blijkt dat het vier keer per maand bijwonen van op geloof gebaseerde diensten de levensverwachting met vier tot veertien jaar kan verhogen.

8. Zet dierbaren op de eerste plaats

Honderdjarigen in de Blauwe Zones houden ouder wordende ouders en grootouders dichtbij of thuis, wat uit onderzoek blijkt dat dit de ziekte- en sterftecijfers van hun kinderen kan verlagen.

Ze binden zich aan een levenspartner (dit kan oplopen tot drie jaar levensverwachting), en ze geven hun kinderen voldoende tijd en liefde (dit zorgt ervoor dat de kinderen waarschijnlijk als verzorgers zullen fungeren als de tijd daar is).

9. Vind de juiste stam

De langstlevende mensen ter wereld kiezen (of zijn geboren in) sociale kringen die gezond gedrag ondersteunen.

Okinawanen creëren ‘moais’: groepen van vijf vrienden die zich voor het leven aan elkaar verbinden. Onderzoek toont aan dat roken, zwaarlijvigheid, geluk en zelfs eenzaamheid besmettelijk zijn. De sociale netwerken van langlevende mensen geven daarentegen op gunstige wijze vorm aan hun gezondheidsgedrag.

Natuurlijk garandeert het volgen van deze regels niet dat je de 100 jaar haalt, maar je hebt wel een uitstekende kans om nog meer gelukkige jaren aan je leven toe te voegen.

Dan Buettner is een ontdekkingsreiziger, onderzoeker naar levensduur, National Geographic-collega, en bekroonde journalist en producer. Hij is ook de auteur van de best verkochte boeken “De blauwe zones: lessen om langer te leven van de mensen die het langst hebben geleefd” En “De Blue Zones-oplossing: eten en leven als de gezondste mensen ter wereld.” Volg Daan op Instagram @danbuettner.

Mis het niet:

Wilt u slimmer en succesvoller omgaan met uw geld, werk en leven? Schrijf u hier in voor onze nieuwe nieuwsbrief

5 giftige hersenvoedingsmiddelen die je moet vermijden, volgens een voedingsdeskundige van Harvard

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert