IJzerertsprijzen kunnen stijgen omdat India terughoudend blijft om te delen: analist

By Jernst van Waal

Een medewerker van een cokesfabriek naast cokesbatterijovens in de ArcelorMittal-staalfabriek in Kryvyi Rih, Oekraïne, in maart 2019.

Vincent Mundy | Bloomberg | Getty-afbeeldingen

Verwacht dat de export van ijzererts uit India laag zal blijven, aangezien ’s werelds op drie na grootste producent meer van de grondstof reserveert voor eigen gebruik, zei de grondstoffeninlichtingendienst Kpler.

“De export van Indiaas ijzererts … is de afgelopen maanden echt losgebarsten. En dat is vrij indicatief dat de binnenlandse consumptie daar erg sterk is”, zegt Reid I’Anson, senior grondstoffenanalist van Kpler, die eraan toevoegde dat dit het hele jaar door zal aanhouden. .

India’s export van ijzererts daalde in oktober vorig jaar met 90% jaar-op-jaar, en registreerde een jaar-op-jaar daling van maar liefst 96% in september.

India produceert 9,2% van ’s werelds ijzererts. Australië is de grootste producent, goed voor bijna 35% van het wereldwijde aanbod, gevolgd door Brazilië en China.

“India wordt een opvallende economie in termen van groei in 2023… En ik denk dat de export vanuit India behoorlijk zwak zal blijven en het grootste deel van die binnenlandse productie zal verbruiken.”

Een rally van 20%?

De dip in de Indiase export van de grondstof komt net op het moment dat de heropening van Covid in China de grondstofprijzen doet stijgen, en I’Anson voorspelt dat er een “opwaartse beweging van 20%” op de ijzerertsprijzen op tafel ligt.

Het referentie-ijzererts van 62% werd voor het laatst verhandeld tegen $ 123,37 per ton, een stijging van ongeveer 30% sinds december, toen China de terugdraaiing van zijn “nul-Covid”-maatregelen aankondigde.

IJzererts wordt voornamelijk gebruikt om staal te maken, een belangrijk materiaal in bouw- en technische projecten – en beide Aziatische landen liggen op schema om meer te verbruiken.

“Je hebt het rendement van de consumenten in China, wat de consumptie van duurzame goederen zal stimuleren, en je zult daar een verbetering van de vastgoedmarkt zien”, zei I’Anson.

De plaatwalserij van de fabriek van Jindal Steel and Power Ltd. in Raigarh, Chhattisgargh, India, op 11 februari 2015.

Udit Kulshrestha | Bloomberg | Getty-afbeeldingen

Volgens Refinitiv is ongeveer 60% van de wereldwijde export van ijzererts bestemd voor China.

“De stroomafwaartse vraag in China begon enige tekenen van optimisme te vertonen, gebaseerd op overheidssteun, met name voor de bouwsector, de grootste staalverbruikende sector in het land”, vertelde Tamara Thorne, senior analist bij Refinitiv Metals Research, aan CNBC.

Een vergelijkbaar tempo van de vraag wordt verwacht voor zijn buurman.

“We verwachten dat de staalconsumptie in India veel sneller zal groeien dan wat we in de eerste negen maanden van het financiële jaar (in 2022) hebben gezien”, zegt Seshagiri Rao, mededirecteur van JSW Steel.

Hoe lang blijft dat zo?

De secretaris-generaal van de Federation of Indian Mineral Industries, BK Bhatia, zei dat hij gelooft dat de export van ijzererts in 2023 veel groter zal zijn dan de export in 2022. De export van ijzererts uit India werd beïnvloed door een belasting van 50% op laagwaardig ijzererts. ijzerertsexport, die eind november werd teruggedraaid.

Maar hoewel India’s export van ijzererts daardoor vanaf december is aangetrokken, is de stap misschien niet duurzaam, volgens I’Anson van Kpler. Hij stelt dat het onwaarschijnlijk is dat de export terugkeert naar het niveau van 2020 en 2021.

“De mate waarin de ladingen de laatste tijd zijn toegenomen, is waarschijnlijk niet erg lang houdbaar”, zei hij.

De export van ijzererts uit India zal echter niet de grootste factor zijn in de prijsvolatiliteit.

Een arbeider aan het werk in een werkplaats voor roestvrijstalen gebruiksvoorwerpen in Chennai op 30 april 2022.

Arun Sankar | Afp | Getty-afbeeldingen

“De grootste swingfactor is het vermogen van Rio Tinto in Australië en Vale in Brazilië om te opereren tot aan de limieten van hun toeleveringsketens”, zegt CLSA-onderzoeksanalist Robert Stein.

Beide ijzerertscentrales verwachten dat de productie op jaarbasis vlak aan de lage kant zal blijven, en een stijging van 5% in een bullish scenario.

“Het werkkapitaal is gestabiliseerd maar blijft enigszins verhoogd door volatiliteit van grondstoffenprijzen, hogere grondstofprijzen en druk op de wereldwijde toeleveringsketen”, verklaarde mijnbouwgigant Rio Tinto onlangs in zijn productieresultaten over het vierde kwartaal.

China is een andere grote factor.

“De vraag wordt nog steeds beïnvloed door het Chinese programma voor de schuldafbouw van onroerend goed en hoewel in een bepaalde week een positief sentiment kan leiden tot hogere prijzen, [but] om die niveaus duurzaam te bereiken, hebben we een wijdverspreide stimulering of ondersteuning van onroerend goed nodig, “zei Stein.