IEA-chef bekritiseert kunstmatige krapte op energiemarkten

By Jernst van Waal

Aardoliepompvijzels zijn afgebeeld in het Kern River-olieveld in Bakersfield, Californië.

Jonathan Alcorn | Reuters

Het hoofd van ’s werelds grootste energieautoriteit heeft gezegd dat sommige landen er niet in waren geslaagd een nuttig standpunt in te nemen om de stijgende olie- en gasprijzen te kalmeren, en bekritiseerde de “kunstmatige krapte” op de energiemarkten.

“[A] factor die ik zou willen onderstrepen die deze hoge prijzen veroorzaakte, is de positie van enkele van de grote olie- en gasleveranciers, en sommige van de landen hebben naar onze mening geen nuttig standpunt ingenomen in deze context,” Fatih Birol, uitvoerend directeur van het International Energy Agency, zei woensdag tijdens een perswebinar.

“Sommige van de belangrijkste spanningen op de huidige markten kunnen zelfs worden beschouwd als kunstmatige krapte … omdat we op de oliemarkten van vandaag bijna 6 miljoen vaten per dag aan reserveproductiecapaciteit zien bij de belangrijkste producenten, OPEC+-landen.”

Zijn opmerkingen komen op het moment dat energieanalisten de effectiviteit beoordelen van een door de VS geleide belofte om olie uit strategische reserves vrij te maken om de stijgende brandstofprijzen te belemmeren.

In de eerste dergelijke stap in zijn soort kondigde president Joe Biden een gecoördineerde vrijgave van olie aan tussen de VS, India, China, Japan, Zuid-Korea en het VK.

De VS zullen 50 miljoen vaten vrijgeven uit de Strategic Petroleum Reserve. Van dat totaal zullen 32 miljoen vaten de komende maanden een uitwisseling zijn, terwijl 18 miljoen vaten een versnelling zullen zijn van een eerder geautoriseerde verkoop.

OPEC- en niet-OPEC-producenten, een invloedrijke groep die vaak OPEC+ wordt genoemd, hebben de afgelopen maanden herhaaldelijk de Amerikaanse oproepen om het aanbod te vergroten en de prijzen te verlagen afgewezen.

Birol zei dat het IEA de aankondiging van de VS erkende, parallel met andere landen, en erkende dat de stijgende olieprijzen een last waren geweest voor consumenten over de hele wereld.

“Het zet ook extra druk op de inflatie in een periode waarin het economisch herstel ongelijkmatig blijft en nog steeds met een aantal risico’s wordt geconfronteerd”, voegde hij eraan toe.

Birol zei echter duidelijk te willen maken dat dit geen collectieve reactie van het IEA was. Het in Parijs gevestigde energieagentschap handelt alleen in het aanboren van energievoorraden in het geval van een grote verstoring van de levering, zei hij.

‘Een nieuwe en onbekende prijzenoorlog’

De olieprijzen zijn tot nu toe met meer dan 50% gestegen en bereikten meerjarige hoogtepunten toen de vraag het aanbod overtrof. Het momentum achter de prijsrally heeft sommige voorspellers zelfs verleid om een ​​terugkeer naar $ 100 per vat olie te voorspellen, hoewel niet iedereen deze mening deelt.

Internationale benchmark Brent-oliefutures werden maandagmiddag in Londen verhandeld tegen $ 82,27 per vat, een daling van ongeveer 0,1%, terwijl de West Texas Intermediate-futures voor ruwe olie op $ 78,47 stonden, weinig veranderd voor de sessie.

“Er broeit een nieuw en onbekend soort prijzenoorlog op de oliemarkt”, zei Louise Dickson, senior oliemarktanalist bij Rystad Energy, woensdag in een onderzoeksnota.

“De grootste olieverbruikers ter wereld hebben toegezegd een ongekende en relatief omvangrijke vrijgave van strategische reserves op de markt om de hoge olieprijzen te bedwingen tijdens een pandemieherstel.”

Rystad Energy zei dat als de olie uit de VS, China, India, Japan, Zuid-Korea en het VK al medio december zou worden vrijgegeven, dit voldoende zou kunnen zijn om de vraag naar ruwe olie volgende maand al te overtreffen.

“Dit roept de vraag op hoe strategisch de timing van Biden, Xi en anderen is als fundamenteel uitstel al om de hoek ligt in 1Q22”, zei Dickson.

“De vrijgave is misschien een geval van te veel, te laat, aangezien de oliemarkt het krapst was en in september de bevoorrading nodig had”, voegde ze eraan toe.

— Pippa Stevens van CNBC heeft bijgedragen aan dit rapport.