Hydroxychloroquine voorkomt geen coronavirus-infectie, onderzoek met meer dan 800 patiënten

By admin

Een doos Plaquenil, een anti-malaria-medicijn hydroxychloroquine gemaakt door Sanofi, dat jarenlang wordt gebruikt om malaria en auto-immuunziekten te behandelen.

Alain Pitton | NurPhoto | Getty Images

Hydroxychloroquine, het door president Donald Trump ondersteunde medicijn om Covid-19 te bestrijden, is niet beter dan een placebo om infectie van het coronavirus te voorkomen, volgens de resultaten die naar verwachting woensdag in het New England Journal of Medicine worden gepubliceerd.

In de studie, de eerste gerandomiseerde, placebogecontroleerde studie, die wordt beschouwd als de “gouden standaard” in de wetenschap, werden 821 mensen in de Verenigde Staten en Canada onderzocht die waren blootgesteld aan het coronavirus. Ongeveer 12% van de mensen die het malariamedicijn kregen, ontwikkelde Covid-19, vergeleken met 14% die het medicijn niet kregen, volgens de bevindingen van de studie.

De studie werd geleid door Dr. David Boulware, een onderzoeker naar infectieziekten aan de Universiteit van Minnesota.

Het coronavirus, dat ongeveer vijf maanden geleden in Wuhan, China opdook, heeft wereldwijd meer dan 6 miljoen mensen ziek gemaakt en ten minste 382.299 mensen gedood, volgens gegevens die zijn opgesteld door de Johns Hopkins University.

Naast malaria wordt hydroxychloroquine vaak door artsen gebruikt om reumatoïde artritis en lupus te behandelen. Het is bekend dat het ernstige bijwerkingen heeft, waaronder spierzwakte en hartritmestoornissen. Talrijke klinische onderzoeken kijken of het effectief is bij het bestrijden van Covid-19, maar het is geen bewezen behandeling.

Hoewel het medicijn geen bewezen behandeling voor het coronavirus is, gebruiken sommige mensen over de hele wereld het nadat een handvol kleine studies eerder in het jaar had gesuggereerd dat het nuttig zou kunnen zijn en Trump promootte het medicijn als een mogelijke behandeling voor het virus .

Trump onthulde vorige maand dat hij dagelijks hydroxychloroquine gebruikte om infectie door het coronavirus te voorkomen. De arts van het Witte Huis, Dr. Sean Conley, publiceerde een memo waarin stond dat ze, nadat ze het bewijs voor en tegen hydroxychloroquine met Trump hadden besproken, concludeerden dat “het mogelijke voordeel van behandeling opweegt tegen de relatieve risico’s.”

Woensdag zei de Wereldgezondheidsorganisatie ook dat ze haar proef met hydroxychloroquine hervatte nadat ze het onderzoek naar veiligheidsproblemen tijdelijk had stopgezet.

Dit is een verhaal in ontwikkeling. Kom regelmatig terug voor updates.