FINANCIEEL.com

Huw Edwards genoemd als BBC-anker beschuldigd van het betalen van tieners voor expliciete foto’s

Huw Edwards genoemd als BBC-anker beschuldigd van het betalen van tieners voor expliciete foto’s

Het Broadcasting House van de BBC in Londen, Engeland, op 10 juli 2023.

Vuk Valcic/Sopa-afbeeldingen | Lichtraket |

LONDEN – Huw Edwards van de BBC is door zijn vrouw genoemd als de tv-presentator die ervan wordt beschuldigd een tiener meer dan £ 35.000 (ongeveer $ 45.430) te hebben betaald in ruil voor seksueel expliciete foto’s.

Volgens een bericht in de krant The Sun vorige week, waarin de moeder van het vermeende slachtoffer wordt genoemd, zouden de betalingen zijn begonnen toen hun kind 17 was – ze zijn nu 20.

Na vijf crisisdagen voor de Britse omroep, gaf de vrouw van het voorheen naamloze tv-anker een verklaring af aan het persbureau PA.

“In het licht van de recente berichtgeving over de ‘BBC-presentator’ leg ik deze verklaring af namens mijn man Huw Edwards, na vijf extreem moeilijke dagen voor onze familie”, zei Vicky Flind.

“Ik doe dit voornamelijk uit bezorgdheid voor zijn mentale welzijn en om onze kinderen te beschermen… Huw lijdt aan ernstige psychische problemen. Zoals goed gedocumenteerd is, is hij de afgelopen jaren behandeld voor ernstige depressies.”

Ze voegde eraan toe dat haar man Edwards “weer een ernstige episode had doorgemaakt en nu intramurale ziekenhuiszorg krijgt”.

“Als hij eenmaal goed genoeg is om dat te doen, is hij van plan te reageren op de verhalen die zijn gepubliceerd”, voegde Flind eraan toe.

Het verhaal ontwikkelde zich eerder deze week, toen de BBC meldde dat een advocaat van de jongere contact had opgenomen om te zeggen dat de beschuldigingen van de moeder van laatstgenoemde “onzin” waren en dat “niets ongepast of onwettig” was gebeurd.

In een reactie op een verzoek om commentaar op het verhaal van de BBC, verwees The Sun CNBC naar haar huidige berichtgeving over het onderwerp en een eerdere verklaring van een woordvoerder van de krant.

“We hebben een verhaal gemeld over twee zeer bezorgde ouders die een klacht hebben ingediend bij de BBC over het gedrag van een presentator en het welzijn van hun kind”, aldus de verklaring.

“Hun klacht werd niet opgevolgd door de BBC”, voegde het eraan toe. “We hebben bewijs gezien dat hun zorgen ondersteunt. Het is nu aan de BBC om het goed te onderzoeken.”

Edwards was geschorst en uit de lucht gehaald nadat het nieuws vorige week bekend werd. Sinds het originele verhaal van The Sun op 7 juli werd gepubliceerd, zijn er nieuwe beschuldigingen van andere individuen over het gedrag van het anker naar voren gekomen.

BBC-nieuwslezer Huw Edwards

ChrisJackson | Chris Jackson-collectie |

De BBC van haar kant zegt dat het “werd gevraagd om het onderzoek naar de beschuldigingen te onderbreken terwijl de politie toekomstige werkzaamheden onderzoekt”. Woensdagmiddag, net voordat Edwards door zijn vrouw werd genoemd, concludeerde de Londense Metropolitan Police naar verluidt dat er “geen informatie was die erop wees dat er een strafbaar feit was gepleegd”.

Tijdlijn van belangrijke ontwikkelingen

De BBC verwees CNBC naar een tijdlijn met gebeurtenissen op haar website toen er contact werd opgenomen voor commentaar.

In reactie op het feit dat de klager op 19 mei contact opnam met BBC Audience Services, zegt de BBC dat het Corporate Investigations Team heeft geoordeeld “dat het op basis van de verstrekte informatie geen beschuldiging van criminaliteit bevatte, maar niettemin nader onderzoek verdiende. “

De BBC zei dat het in mei en juni probeerde contact op te nemen met de klager, maar geen antwoord kreeg.

The Sun benaderde de omroep vervolgens op 6 juli. Volgens de BBC bevatten de beweringen van de krant “nieuwe beschuldigingen” en op deze dag werd het tv-anker ervan op de hoogte gebracht.

De BBC nam op 7 juli contact op met de klager en de politie en op 9 juli werd bevestigd dat het anker werd geschorst.

Speculatie en de wet

De rapporten hadden geleid tot intense speculaties op sociale media over wie het anker was, met als gevolg dat een aantal spraakmakende BBC-sterren publiekelijk afstand namen van de beschuldigingen.

Naast de ernst van de beschuldigingen die worden geuit, zijn er ook potentieel ernstige gevolgen als het gaat om wetgeving inzake smaad en privacy.

“Individuen die beschuldigingen over een persoon plaatsen, inclusief de BBC-presentatoren van wie de namen in verband zijn gebracht met deze beschuldigingen, worden persoonlijk aansprakelijk gesteld voor die berichten”, zei Matthew Gill, een senior medewerker en advocaat voor mediageschillen bij het in Londen gevestigde advocatenkantoor Howard Kennedy, vertelde CNBC.

“En als die berichten de reputatieschade van BBC-presentatoren zouden veroorzaken en de beschuldigingen onwaar blijken te zijn – hetzij met betrekking tot de presentator die centraal staat, of anderen die er geen connectie mee hebben – de persoon die die tweets tweet, of plaatst die berichten op sociale media … kan juridische stappen ondernemen, “voegde hij eraan toe.

Ze kunnen ook, legde Gill uit, “bevolen worden om aanzienlijke schadevergoedingen en kosten te betalen.”

“De realiteit is dat het onwaarschijnlijk is dat een persoon wordt vervolgd als hij de naam van een beroemdheid eenmaal online tweet in verband met deze beschuldigingen”, zei hij. Dit kwam doordat “eerlijk gezegd zoveel mensen dit soort beschuldigingen de afgelopen dagen online hebben geplaatst”.

“Echter, de beroemdheden die niet geassocieerd zijn met … deze beschuldigingen maar er online aan zijn gekoppeld, zouden kunnen overwegen om bijvoorbeeld een rechtszaak aan te spannen tegen de eerste mensen die hun naam online hebben genoemd”, zei Gill.

Ze zouden ook actie kunnen ondernemen “tegen mensen die besloten hebben een campagne op te zetten om te proberen de verkeerde presentatoren in verband te brengen met deze beschuldigingen”.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert