Huis keurt financiering goed, rekening met schuldenplafond

By Jernst van Waal

Voorzitter van het Huis Nancy Pelosi (D-CA) vertrekt na haar wekelijkse persconferentie in het Capitool van de VS op 25 augustus 2021 in Washington, DC.

Kevin Dietsch | Getty Images

Het Huis heeft dinsdag een wetsvoorstel aangenomen dat zowel een sluiting van de regering zou voorkomen als de schuldlimiet zou opschorten in een stap in de richting van het voorkomen van mogelijke economische rampen.

De kamer keurde het plan goed met 220-211 stemmen. Alle Democraten stemden voor en alle Republikeinen waren tegen.

Terwijl het wetsvoorstel naar de Senaat gaat, dreigen de Republikeinen het te blokkeren, wat de Democraten zou kunnen laten klauteren om een ​​andere manier te vinden om te voorkomen dat de federale financiering vervalt – of zelfs een allereerste wanbetaling op Amerikaanse schulden. Bezorgdheid over een dreigend faillissement en de economische schade die het zou veroorzaken, droegen maandag bij aan een slaag op de Amerikaanse aandelenmarkt.

Het congres moet tegen 30 september een financieringsplan goedkeuren om een ​​shutdown te voorkomen. Los daarvan zullen de VS al hun opties uitputten om hun rekeningen ergens in oktober te blijven betalen, heeft minister van Financiën Janet Yellen de congresleiders verteld.

Het door het Huis aangenomen plan zou de regering tot 3 december aan het werk houden. Het zou ook het schuldenplafond tot december 2022 opschorten.

Het wetsvoorstel zou $ 28,6 miljard investeren in hulp bij natuurrampen en $ 6,3 miljard aan hervestiging van Afghaanse vluchtelingen.

Senaatsleider Mitch McConnell, R-Ky., Heeft gezegd dat de Republikeinen zullen stemmen voor een op zichzelf staande financieringswet, maar niet voor wetgeving met een opschorting van de schuldlimiet.

Terwijl de Democraten erop hebben gewezen dat de GOP enorme noodhulpwetten voor het coronavirus heeft goedgekeurd sinds de laatste opschorting van het schuldenplafond, hebben de Republikeinen gezegd dat hun tegenhangers moeten verhuizen om zelf wanbetaling te voorkomen, terwijl ze zich voorbereiden om een ​​gigantische uitgavenrekening zonder de GOP goed te keuren.

Voorafgaand aan de stemming in het Huis waarschuwde de leider van de Senaat, Chuck Schumer, DN.Y., de Republikeinen dat het niet verhogen van het schuldenplafond grote schade zou kunnen aanrichten aan de economie en kritieke overheidsuitkeringen zoals sociale zekerheid.

“Dit is spelen met vuur. Spelen met het schuldenplafond is spelen met vuur en het op de rug van het Amerikaanse volk leggen”, zei hij dinsdag.

Het is onduidelijk hoe de Democraten verder zouden gaan als de wetgeving in de Senaat faalt.

Ze zouden een opschorting van het schuldenplafond kunnen verbinden aan hun rekening van 3,5 biljoen dollar voor de verzoening van hun begroting. Dit zou meer stappen toevoegen aan een toch al chaotisch en tijdrovend proces.

Het voorstel, het middelpunt van de binnenlandse agenda van president Joe Biden, zou enorme investeringen doen in het sociale vangnet en klimaatbeleid. Republikeinen willen dat Democraten de opschorting van de schuldlimiet koppelen aan de enorme rekening, die de Democraten willen betalen door belastingverhogingen voor bedrijven en de rijken.

Abonneer je op CNBC op YouTube.