Huawei zegt dat het meer wetenschappers in dienst neemt in het licht van Amerikaanse sancties

By Jernst van Waal

Huawei-oprichter Ren Zhengfei woont een paneldiscussie bij op het hoofdkantoor van het bedrijf in Shenzhen, de provincie Guangdong, China, 17 juni 2019.

Aly Song | Reuters

PEKING – De Chinese telecommunicatiegigant Huawei zei dat het zijn team van wetenschappers uitbreidt, zelfs nu het bedrijf inkomsten heeft verloren als gevolg van Amerikaanse sancties.

Het is een gok dat een verdubbeling van het onderzoek China kan helpen zijn eigen technologieën op te bouwen, nu de VS onder president Joe Biden’s regering vastbesloten is om met Peking te concurreren en beperkingen oplegt aan de toegang van het Chinese bedrijf tot halfgeleidertechnologie vanuit de VS

Ren Zhengfei, CEO van Huawei, beweerde begin augustus tijdens een interne vergadering dat het bedrijf zijn groeiende personeelsbestand op tijd heeft betaald, ondanks druk van de VS, volgens materiaal dat woensdag is vrijgegeven. Veel Chinese bedrijven stellen de betaling van werknemers vaak uit of dwingen ontslag zonder vergoedingen.

“Ondanks de Amerikaanse beperkingen van de afgelopen twee jaar, hebben we ons personeelsbeleid niet gewijzigd, en alles gaat gewoon door, zoals de verdeling van salarissen en bonussen, verhogingen van functiegroepen en de verdeling van bedrijfsaandelen”, zei Ren volgens een Engels- taaltranscriptie gezien door CNBC. “Er is geen chaos geweest binnen het bedrijf. In plaats daarvan is het bedrijf nu meer verenigd dan ooit en heeft het zelfs meer talent aangetrokken.”

Het telecombedrijf beweert dat het tussen eind 2019 en 2020 het personeelsbestand met 3.000 mensen heeft verhoogd, te midden van het begin van de coronaviruspandemie. Volgens Huawei doet iets meer dan de helft, oftewel 53,4%, van de werknemers aan onderzoek en ontwikkeling.

In 2019 plaatste de regering van voormalig president Donald Trump Huawei op een zwarte lijst die Amerikaanse bedrijven beperkte technologie te verkopen aan het Chinese bedrijf, daarbij verwijzend naar bezorgdheid over de nationale veiligheid. Huawei heeft ontkend dat het een dergelijke bedreiging vormt.

“Vanwege de Amerikaanse beperkingen van de afgelopen twee jaar proberen we niet langer de beste componenten te gebruiken om de beste producten te maken,” zei Ren. “In plaats daarvan gebruiken we wetenschappelijke en redelijke methoden om te zorgen voor evenwichtig verkeer over het systeem en gebruiken we geschikte componenten om producten van hoge kwaliteit te maken, wat onze winstgevendheid aanzienlijk heeft verbeterd.”

Een terugval in de wereldwijde verkoop van smartphones heeft ook de activiteiten van Huawei getroffen.

Het bedrijf rapporteerde in de eerste zes maanden van 2021 een omzet van 320,4 miljard yuan ($ 49,67 miljard), een daling ten opzichte van 454 miljard yuan in dezelfde periode een jaar geleden. De omzet van de eerste helft van dit jaar was zelfs lager dan die voor de eerste helft van 2019 en 2018, voorafgaand aan de pandemie en de Amerikaanse sancties.

De twee grootste zakelijke segmenten, consumenten en vervoerders, zagen in de eerste helft van 2021 een scherpe daling op jaarbasis. De veel kleinere zakelijke activiteiten, waarop Huawei zijn groeistrategie heeft gericht, groeide met 6,6 miljard yuan.

Ren bleef vastbesloten om voor wetenschappers te betalen – en sprak over een vergoeding die vergelijkbaar was met een niet bekendgemaakt bedrag voor professoren aan de prestigieuze Tsinghua-universiteit in China.

“Als het bedrijf de afgelopen tien jaar geen aandacht had besteed aan basiswetenschap en onderzoek, geen diepgaande samenwerking had gehad met ‘s werelds toonaangevende wetenschappers, of degenen die zich in de afgelopen tien jaar bezighielden met fundamenteel onderzoek niet had geaccumuleerd, hadden we niet de enorme hoeveelheid theoretische, technologische , en technische kennis die nodig is om de moeilijkheden te overwinnen die worden veroorzaakt door Amerikaanse beperkingen en blokkades”, zei hij.

De opmerkingen van Ren komen op het moment dat de centrale Chinese regering heeft geprobeerd een tekort aan arbeidskrachten in hightechindustrieën zoals de maakindustrie op te lossen. Peking heeft ambitieuze plannen opgesteld om in de komende tien jaar zijn eigen technologie op te bouwen – in halfgeleiders en kwantumcomputing.

“China heeft te maken gehad met economische zeepbellen, waarbij jonge elites zich allemaal haasten om dingen te doen die snel rendement opleveren met een relatief lage investering”, zei Ren.

“China loopt nog steeds ver achter op het gebied van producten als werktuigmachines, apparatuur en procestechnieken, instrumenten en meters, en onderzoek naar materialen en katalysatoren. Welke methoden kunnen we gebruiken om onder dergelijke omstandigheden productie-experimenten uit te voeren? Dat is een moeilijkheid waarmee we nu worden geconfronteerd.”

— Arjun Kharpal van CNBC heeft bijgedragen aan dit rapport.