Huawei HarmonyOS Google Android-rivaal om in april uit te rollen naar telefoons

GUANGZHOU, China – Medio 2019 lanceerde Huawei zijn eigen besturingssysteem – HarmonyOS – als reactie op acties van de VS die het afsneden van Google-software.

Het was de meest ambitieuze push van de Chinese technologiegigant op het gebied van mobiele software, waarvan hij hoopte dat het zijn gsm-bedrijf zou helpen overleven.

Maandag maakte Huawei bekend dat HarmonyOS vanaf april op zijn smartphones zou gaan uitrollen. Gebruikers van Huawei-telefoons zouden het als update kunnen downloaden.

Een woordvoerder bevestigde aan CNBC dat gebruikers buiten China het ook zouden kunnen downloaden. Het nieuwe opvouwbare Mate X2-apparaat van het bedrijf, dat maandag werd gelanceerd, zou een van de eersten zijn die HarmonyOS met andere handsets zou krijgen.

In 2019 werd Huawei op een Amerikaanse zwarte lijst geplaatst die bekend staat als de Entity List, waardoor Amerikaanse bedrijven geen technologie naar het Chinese bedrijf konden exporteren. Hierdoor verbrak Google de banden met Huawei. Dat betekende dat Huawei de gelicentieerde Google Android niet op zijn smartphones kon gebruiken. Dat is geen probleem in China, waar Google-apps zoals Gmail worden geblokkeerd. Maar in overzeese markten, waar Android het populairste besturingssysteem is, was het een grote klap.

Die stap van de regering-Trump in combinatie met sancties om Huawei af te sluiten van kritieke chipleveringen, heeft de smartphoneverkoop van het Chinese telecommunicatiebedrijf geschaad.

Huawei zal een bron van chipbenodigdheden voor zijn smartphones moeten vinden. Maar HarmonyOS is volgens Nicole Peng, analist bij Canalys, het andere “uiterst belangrijke” onderdeel om het voortbestaan ​​van Huawei’s smartphonebusiness te verzekeren.

Ontwikkeling van HarmonyOS

Huawei prijst HarmonyOS aan als een besturingssysteem dat op verschillende apparaten kan werken, van smartphones tot tv’s. In september lanceerde het de tweede versie van HarmonyOS en heeft het ontwikkelaars gevraagd om apps voor het platform te maken.

En met het oog op internationale gebruikers heeft Huawei de interface voor zijn app store, bekend als de AppGallery, opnieuw ontworpen en de navigatiefuncties verbeterd.

Een gast houdt haar telefoon vast met een foto die is gemaakt tijdens de persconferentie van Huawei, waar op 9 augustus 2019 het nieuwe HarmonyOS-besturingssysteem werd onthuld in Dongguan, in de provincie Guangdong.

Fred Dufour | AFP | Getty-afbeeldingen

“Zoeken dat is geïntegreerd in de AppGallery zal veel helpen om mensen apps te helpen ontdekken”, zei Peng.

Huawei zal de update ook naar bestaande gebruikers van zijn apparaten pushen, wat het gebruik van het besturingssysteem in het buitenland zou moeten stimuleren.

Momenteel heeft Huawei’s AppGallery meer dan 530 miljoen maandelijkse actieve gebruikers.

Smartphone uitdagingen in het verschiet

Apps zijn essentieel voor mobiele besturingssystemen. Apple’s iOS en Google Android zijn de twee meest dominante besturingssystemen omdat ze miljoenen ontwikkelaars hebben die apps voor hun respectievelijke platforms maken.

Huawei heeft een reeks apps zoals kaarten en een browser onder een vlag genaamd Huawei Mobile Services (HMS). HMS is vergelijkbaar met Google Mobile Services en biedt ontwikkelaarskits die kunnen worden gebruikt om zaken als locatieservices in apps te integreren. HMS heeft wereldwijd 2,3 miljoen geregistreerde ontwikkelaars.

En in China kan het populaire apps aan boord brengen.

Op internationale markten kan Huawei echter voor enkele uitdagingen komen te staan. De app store mist bijvoorbeeld grote namen zoals Facebook of Google-apps, die belangrijk zijn voor gebruikers in het buitenland.

“Als Huawei succesvol wil zijn in het verkopen van telefoons in het buitenland, dan heeft het de juiste applicaties nodig, die waarschijnlijk niet op HarmonyOS zullen verschijnen. Dus opnieuw toegang krijgen tot Google Mobile Services is van cruciaal belang als het zijn internationale telefoonbedrijf wil opbouwen”, aldus Bryan Ma , vice-president van apparatenonderzoek bij IDC, via e-mail.

Nu Google Android en iOS domineren buiten China, zal Huawei ook de steile taak hebben om gebruikers te overtuigen om over te schakelen.

“In termen van uitdagingen, het is nog steeds op gebieden … (of) het product kan worden geaccepteerd door zware gebruikers die bijvoorbeeld Google-apps en Google-services gebruiken,” zei Peng van Canalys.

Ondertussen mist Huawei mogelijk ook de belangrijkste benodigdheden om in de toekomst telefoons te maken, omdat de VS verhuizen om het af te snijden van chips. Huawei’s Mate X2 maakt gebruik van Huawei’s eigen Kirin 9000-processor. Richard Yu, de CEO van de consumentenbusiness, zei dat het bedrijf genoeg productiecapaciteit heeft voor de opvouwbare telefoon, zelfs nadat vorig jaar werd gewaarschuwd dat de voorraad op zou kunnen raken.

Dat, samen met de onzekerheid over het succes van het besturingssysteem, is een grote uitdaging waar Huawei voor staat.

“Huawei zou de lokale Chinese markt kunnen blijven besturen zonder dergelijke zorgen (over HarmonyOS-apps), maar er is een veel groter probleem: het heeft in de eerste plaats moeite om aan componenten te komen”, zei Ma.

Plaats een reactie