FINANCIEEL.com

HSBC gaat bewaardiensten lanceren voor tokenized effecten

HSBC gaat bewaardiensten lanceren voor tokenized effecten

HSBC is qua totale activa de grootste bank van Europa.

Nicolas Economou | Nurfoto |

HSBC heeft woensdag aangekondigd dat het bewaardiensten zal aanbieden voor tokenized effecten, waardoor de Britse bank de nieuwste grote instelling is die digitale activa omarmt.

HSBC gebruikt technologie van het Zwitserse crypto-bewaarbedrijf Metaco, dat onlangs werd overgenomen door blockchain-startup Ripple, om obligaties en andere waardepapieren op te slaan.

In een persbericht zei de bank dat de dienst een aanvulling zou zijn op haar HSBC Orion-platform voor de uitgifte van digitale activa, evenals op een onlangs gelanceerd aanbod voor tokenized fysiek goud.

Metaco zal HSBC’s Harmonize gebruiken, het platform van de bank voor instellingen, dat “helpt bij het verenigen van de beveiliging en het beheer van digitale activaactiviteiten”, aldus HSBC.

HSBC is de nieuwste instelling die de bewaring van digitale activa omarmt, nadat de Amerikaanse bankgigant BNY Mellon in 2021 een soortgelijke stap aankondigde.

Getokeniseerde effecten zijn effectief gereguleerde activa, zoals obligaties en aandelen, in de vorm van tokens uitgegeven op een blockchain.

Een blockchain kan op zijn beurt worden beschouwd als een gedeeld grootboek waarop activa digitaal worden vastgelegd. De technologie diende als basis waarop bitcoin werd gebouwd, maar de toepassingen ervan in de bankwereld zijn heel anders dan die van bitcoin en andere cryptocurrencies.

In het geval van banken maken deze instellingen gebruik van blockchain voor betalingen, handel en andere doeleinden, vaak zonder dat er een digitaal token bij betrokken is. Banken vinden nut in tokens door aandelen, obligaties en andere activa te digitaliseren.

HSBC ziet “een toenemende vraag naar bewaring en fondsbeheer van digitale activa van vermogensbeheerders en vermogensbezitters, terwijl deze markt blijft evolueren”, zegt Zhu Kuang Lee, Chief Digital, Data and Innovation Officer voor effectendiensten bij HSBC, in een verklaring. .

Metaco-CEO Adrien Treccani vertelde via e-mail aan CNBC dat het partnerschap “het voortdurende momentum in de samenwerking met financiële instellingen van het hoogste niveau” versterkt.

“Financiële instellingen zijn klaar om pilots met digitale activa op te schalen naar reële gebruiksscenario’s rond bewaring, uitgifte, handel en afwikkeling van tokenized activa, en daarmee economische voordelen en nieuwe inkomstenstromen te ontsluiten.”

Het markeert een nieuwe stap van HSBC in de richting van het omarmen van digitale activa. De bank, die wereldwijd ongeveer $3 biljoen aan activa aanhoudt, laat haar klanten uit Hongkong al handelen in bitcoin en ether op de beurs verhandelde fondsen.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert