FINANCIEEL.com

House China-commissie richt zich op Amerikaanse VC’s die investeren in Chinese AI

House China-commissie richt zich op Amerikaanse VC’s die investeren in Chinese AI

Het House Select Committee van de Chinese Communistische Partij stuurde brieven naar vier afzonderlijke Amerikaanse durfkapitaalfirma’s, waaronder van Qualcomm venture arm, die “ernstige bezorgdheid” uitten over hun investeringen in Chinese tech-startups.

De brieven, die woensdag openbaar zijn gemaakt, zijn verzonden naar GGV Capital, GST Ventures, Qualcomm Ventures en Walden International. Ze zijn geschreven door de Republikein Mike Gallagher uit Wisconsin en de democraat Raja Krishnamoorthi uit Illinois, de twee beste leden van de commissie.

Van bijzonder belang voor de wetgevers zijn investeringen in kunstmatige intelligentie, chipmakers en kwantumcomputingbedrijven in China. Ze merkten ook op dat sommige van de bedrijven die Amerikaans geld ontvangen, in verband zijn gebracht met het profileren en volgen van Oeigoerse etnische minderheden in China.

“Net als AI is de binnenlandse ontwikkeling van halfgeleiders een topprioriteit van de Chinese Communistische Partij”, staat in de brief. “Halfgeleiders zijn essentieel voor kunstmatige intelligentie, kwantumcomputing en andere geavanceerde technologie voor tweeërlei gebruik.”

Vertegenwoordigers van de vier venture-firma’s die de brieven ontvingen, reageerden niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar.

De outreach vertegenwoordigt de laatste tweeledige poging van politici om de druk op Amerikaanse investeringen in China op te voeren nu de spanning tussen de twee grootste economieën ter wereld toeneemt en de zorgen over de nationale veiligheid escaleren. De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen reisde eerder deze maand naar China als onderdeel van een plan om de betrekkingen met China te stabiliseren. Staatssecretaris Antony Blinken bezocht in juni.

In hun brief brachten Gallagher en Krishnamoorthi tientallen specifieke investeringen in verband met mensenrechtenschendingen en pogingen om het Chinese leger te versterken, wat indruist tegen de Amerikaanse belangen.

Zo deed Qualcomm Ventures tussen 2015 en 2021 dertien investeringen in Chinese AI-bedrijven, aldus de brief. Eén investering, in het nu beursgenoteerde SenseTime, werd door een rapport in de New York Times in verband gebracht met het volgen en profileren van de Oeigoeren door China.

Naast Qualcomm blijkt uit PitchBook-gegevens dat Amerikaanse bedrijven Tiger Global Management en Silver Lake, die niet in de brief werden genoemd, voorafgaand aan de beursgang in 2021 in SenseTime investeerden.

Tiger Global heeft niet onmiddellijk een verzoek om commentaar beantwoord.

De investering van Qualcomm in Denglin Technology, een schijnbare concurrent, wordt ook door het Congres onder de loep genomen. Qualcomm was volgens PitchBook een van Denglin’s eerste geldschieters en investeerde in een extra financieringsronde in 2022.

Het bedrijf met de meest potentieel problematische investeringen is volgens de brief GGV Capital, dat kantoren heeft in Silicon Valley, San Francisco, Shanghai, Beijing en Singapore. De brief identificeerde 43 verschillende investeringen in Chinese AI-bedrijven van 2015 tot 2021, meer dan enige andere geïdentificeerd door onafhankelijke onderzoekers van Georgetown’s Center for Security and Emerging Technology.

GGV heeft $ 9,2 miljard aan activa onder beheer en heeft in 2005 activiteiten op de grond in China opgezet. Zelfs daarvoor investeerde het in de Chinese e-commercegigant Alibaba en ondersteunde vervolgens TikTok-moeder ByteDance en ride-hailing-bedrijf Didi.

Gallagher en Krishnamoorthi noemen de investering van GGV in Megvii, een in Beijing gevestigde softwareleverancier voor gezichtsherkenning, een punt van zorg. Het bedrijf “steunt actief de bewaking van Oeigoeren”, aldus de brief.

Megvii wordt gesteund door een aantal grote investeerders, waaronder Alibaba, Foxconn en de Macquarie Group. GGV investeerde in 2019 in Megvii naast het staatsinvesteringsfonds van Abu Dhabi in een deal die het bedrijf waardeerde op ongeveer $ 4 miljard.

Walden, een kleiner bedrijf, werd geïdentificeerd als een bijzonder belangrijke financier van Chinese AI-bedrijven. In de brief stond dat van 2015 tot 2021 ten minste 39% van de AI-deals van het bedrijf in die sector waren, waaronder een investering in een bedrijf dat nu op de zwarte lijst staat genaamd Intellifusion.

Intellifusion is sindsdien naar de beurs gegaan en heeft een marktkapitalisatie van 22 miljard Chinese yuan, of ongeveer $ 3 miljard.

Met betrekking tot GSR Ventures zei de brief dat het bedrijf “tussen 2015 en 2021 tot de grootste in de VS gevestigde investeerders in kunstmatige-intelligentiebedrijven in de VRC behoorde, volgens een recent rapport van het Center for Security and Emerging Technology.” De wetgevers noemden 33 verschillende investeringen in de periode van zes jaar, waaronder Horizon Robotics, dat voor het laatst privé werd gewaardeerd op $ 5 miljard in 2021.

De brieven bevorderen Gallagher’s streven naar controle op Amerikaans geld in sleuteltechnologieën in China.

Na een ontmoeting met leidinggevenden in Silicon Valley in april, vertelde Gallagher in een interview aan CNBC dat hij “vanaf die dag voorzichtig optimistisch was dat we een aantal verstandige controles konden invoeren op Amerikaans kapitaal dat naar China stroomt, waardoor we onze eigen vernietiging of vernietiging niet zouden kunnen financieren”. financier ons eigen verlies in de grote AI-race.”

Hij zei destijds dat er “brede steun” was onder durfkapitalisten en anderen om Amerikaanse vermogensbeheerders ervan te weerhouden te investeren in Chinese AI-bedrijven.

Het Amerikaanse ministerie van Handel heeft ook stappen overwogen om ervoor te zorgen dat Amerikaanse technologieën niet overdreven door China kunnen worden gebruikt om zijn eigen AI-inspanningen te bevorderen. The Wall Street Journal meldde vorige maand dat het bureau verdere limieten afwoog op geavanceerde chips die worden gebruikt voor AI die naar China kunnen worden geëxporteerd.

De druk op VC-bedrijven met substantiële investeringen in China is toegenomen, deels vanwege zorgen over diefstal van intellectueel eigendom binnen technologie en een ontluikende AI-race. Vorige maand zei het legendarische VC-bedrijf Sequoia Capital het zou zijn internationale activiteiten in drie delen opsplitsen, met Neil Shen aan het hoofd van zijn machtige Sequoia China-eenheid.

HORLOGE: AI zal van vitaal belang zijn voor de VS om haar voorsprong op China te behouden

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert