Hongkongse leider Carrie Lam over relaties met de VS, mogelijke tweede termijn

Hongkongse leider Carrie Lam vertelde donderdag aan CNBC dat ze “optimistisch” is dat de nieuwe Amerikaanse regering onder president Joe Biden haar regering “een eerlijk gehoor” zal geven met betrekking tot aan de controversiële nationale veiligheidswet van de stad.

De wet werd vorig jaar in Hong Kong opgelegd door de Chinese centrale regering in Peking, waarbij de wetgevers van de stad werden omzeild. De regering-Trump had kritiek op de verhuizing, die een van de problemen werd in het centrum van de verslechterende banden tussen de VS en China.

Lam ontkende echter dat Hong Kong een knelpunt is tussen de twee economische machten. In plaats daarvan zei ze dat de VS de stad soms als “pion” gebruikten in hun omgang met China.

“Wat ons betreft, ja, we maken een zeer moeilijke periode door waarin Hong Kong vaak op het wereldwijde radarscherm wordt weergegeven”, vertelde Lam aan CNBC’s Emily Tan. Ze erkende dat er “een paar wetten zijn gemaakt door het Amerikaanse Congres en de uitvoerende macht van de president, die gevolgen hebben voor het bedrijfsleven en de individuen van Hongkong – uiteraard inclusief mijzelf”.

“Maar ik blijf optimistisch dat ik met de nieuwe Amerikaanse regering hoop dat ze ons eerlijk zullen horen wat betreft de nationale veiligheidswet”, voegde ze eraan toe.

Na de implementatie van de wet sanctioneerde de regering-Trump 11 personen – waaronder Lam – voor “het ondermijnen van de autonomie van Hongkong” en schrapte de speciale status van de stad onder de Amerikaanse wet die haar anders behandelde dan andere Chinese steden.

Hong Kong is een voormalige Britse kolonie die in 1997 weer onder de Chinese overheersing kwam. De stad wordt bestuurd volgens het “één land, twee systemen” -principe en krijgt meer autonomie dan andere Chinese steden.

Lam zei dat haar regering naar de Wereldhandelsorganisatie is gegaan om de schrapping van de speciale status van Hongkong door de VS te betwisten, maar hun verzoek om een ​​geschillenbeslechting is door Washington geblokkeerd.

“We houden er altijd van om te hebben wat we vroeger hadden,” zei ze. “Wat we vroeger hadden, zou eigenlijk bij ons moeten zijn, maar helaas is het signaal op dit front niet erg positief.”

Een tweede termijn?

De economie van Hongkong heeft de afgelopen jaren met meerdere crises te kampen gehad, waaronder de handelsoorlog tussen de VS en China die in 2018 heviger werd, maanden van pro-democratieprotesten in 2019 en de aanhoudende coronavirus-pandemie.

De meest recente economische gegevens lieten zien dat de economie van Hongkong vanaf het derde kwartaal van 2020 gedurende vijf opeenvolgende kwartalen op jaarbasis is gekrompen.

De stad zal naar verwachting op vrijdag BBP-gegevens over het vierde kwartaal publiceren, en de officiële voorspelling is dat de economie het hele jaar door met 6,1% zal krimpen – een van de slechtste prestaties in Azië.

Lam vertelde CNBC dat ze hoopt op “enige bemoedigende groei” in 2021, tenzij de pandemie verergert ondanks beperkingen en vaccinatie.

Ze voegde eraan toe dat er volgende maand een vaccinatieprogramma in Hong Kong wordt uitgerold.

Het aantal Covid-vaccindoses dat de regering heeft toegezegd te kopen, is ongeveer drie keer zo groot als de 7,5 miljoen inwoners van Hongkong, zei ze.

Hong Kong registreerde de afgelopen weken een toename van Covid-19-infecties.

Volgens gegevens van de regering registreerde de stad meer dan 10.300 cumulatieve gevallen en 176 doden vanaf donderdag. De cijfers zijn lager dan in veel landen en gebieden wereldwijd, maar de economie kan zich geen verdere bedreigingen veroorloven die de activiteit temperen.

Lam, die in 2017 het roer overnam als de leider van de stad, heeft een moeilijke ambtstermijn gehad, die werd verstopt door zowel politieke als economische uitdagingen.

Toen haar werd gevraagd of ze herverkiezing zou zoeken als haar termijn volgend jaar afloopt, weigerde ze te antwoorden, maar zei: “Ik probeer mezelf gewoon te troosten dat vrouwen heel vaak het moeilijkste werk moeten doen. En ik ben toevallig een van hen . “

Plaats een reactie