Site pictogram Financieel.com

Hong Kong herschikt het kabinet terwijl de woordenoorlog met Beijing toeneemt

Carrie Lam, Chief Executive van Hong Kong, spreekt tijdens een persconferentie over de verspreiding van COVID-19 op 21 april 2020 in Hong Kong.

Li Zhihua | China News Service via Getty Images

De Chinese staatsraad keurde woensdag een opschudding door de regering van Hongkong goed, in een tijd waarin Peking zijn gezag over de stad opnieuw bevestigt, de politieke spanningen opvoert en na maanden van relatieve rust een heropleving van de protesten tegen de regering riskeert.

De immigratiedirecteur van Hong Kong, Erick Tsang, zal Patrick Nip vervangen als hoofd van het Constitutional and Mainland Affairs Bureau, aldus het officiële persbureau Xinhua.

De verhuizing komt twee dagen nadat Nip zich verontschuldigde voor tegenstrijdige verklaringen over de rol van de twee agentschappen in Peking die toezicht hielden op de aangelegenheden van de door China bestuurde stad.

Nip is opnieuw aangesteld als hoofd van de openbare dienst van de stad, ter vervanging van Joshua Law, zei Xinhua.

De opschudding is de grootste onder het bestuur van de omstreden leider van Hong Kong, Carrie Lam, die herhaalde oproepen tot aftreden heeft afgewezen, zelfs nadat ze had toegegeven dat ze “onvergeeflijke ravage” had veroorzaakt door de politieke onrust vorig jaar aan te wakkeren.

Lam zei woensdag dat de vervanging van verschillende ministers erop gericht was de door coronavirus getroffen economie nieuw leven in te blazen en niets te maken had met recente opmerkingen van instellingen op het vasteland van China die het gezag van Peking over de stad bevestigden.

Protesten die in juni escaleerden, evolueerden naar een bredere pro-democratische beweging die naar verwachting na een pauze in de coronavirusuitbraak stoom zal winnen, aangezien het debat woedt over de toenemende invloed van Peking in de wereldwijde financiële hub.

De hoogste vertegenwoordiging van Peking in de stad wakkerde de democraten de afgelopen week aan toen het zei dat het niet gebonden was aan een wet die de inmenging van andere Chinese autoriteiten op het vasteland in de voormalige Britse kolonie beperkt.

De opmerkingen leidden afgelopen weekend tot tegenstrijdige verklaringen van de regering van Hong Kong over de juridische status van het Verbindingsbureau van Peking, en Nip verontschuldigde zich voor de verwarring.

– CNBC heeft bijgedragen aan dit rapport.

Mobiele versie afsluiten