FINANCIEEL.com

Honderden OpenAI-medewerkers dreigen Altman naar Microsoft te volgen, tenzij het bestuur aftreedt

Honderden OpenAI-medewerkers dreigen Altman naar Microsoft te volgen, tenzij het bestuur aftreedt

Honderden OpenAI-werknemers, waaronder mede-oprichter en bestuurslid Ilya Sutskever, hebben een brief ondertekend waarin wordt geëist dat ofwel de resterende bestuursleden van OpenAI aftreden, ofwel dat die OpenAI-werknemers zich zullen aansluiten bij de nieuwe onderneming van Sam Altman. Microsoftaldus NBCNews.

“Uw acties hebben duidelijk gemaakt dat u niet in staat bent toezicht te houden op OpenAI”, staat in de brief. Ongeveer 667 mensen hebben de brief ondertekend. OpenAI heeft ongeveer 770 medewerkers.

In de brief staat dat Microsoft deze werknemers heeft ‘verzekerd’ dat ze een baan zouden hebben bij de nieuwe dochteronderneming, mochten ze ‘ervoor kiezen om zich aan te sluiten’.

Tot de ondertekenaars behoren enkele van de hoogste leidinggevenden van OpenAI. Voormalig interim-CEO Mira Murati en OpenAI COO Brad Lightcap zijn de eerste twee ondertekenaars van de brief. Murati werd aangesteld als CEO na het vertrek van Altman, maar werd vervolgens opgevolgd door Twitch-medeoprichter Emmett Shear.

Wired rapporteerde maandagochtend voor het eerst over de brief.

In een ommekeer verschijnt de naam van Sutskever als handtekening op de brief. Hij schreef maandagochtend op het sociale mediaplatform X, voorheen Twitter, dat hij “diep” spijt had van zijn deelname aan de “bestuursacties”.

Ook meerdere OpenAI-medewerkers spraken hun steun uit op sociale media. “OpenAI is niets zonder zijn mensen”, aldus de berichten.

Altman werd vrijdag gedwongen te vertrekken door het bestuur van OpenAI, waaronder Sutskever, die niet-gespecificeerde problemen met zijn communicatie noemde. Dat veroorzaakte een terugslag van werknemers en investeerders, zo meldde CNBC eerder, waaronder Microsoft, Thrive Capital en Sequoia.

Het bestuur probeerde vervolgens te onderhandelen over de terugkeer van Altman, maar die gesprekken waren niet succesvol. Microsoft-CEO Satya Nadella maakte zondag bekend dat Altman en mede-oprichter van OpenAI, Greg Brockman, zich bij het bedrijf zouden voegen in een nieuwe, grotendeels onafhankelijke onderneming. Nadella’s aankondiging verwees ook naar hun “collega’s” die zich bij Microsoft voegden, hoewel het aantal niet duidelijk was.

Microsoft weigerde commentaar te geven op de vraag of het werknemers zou aannemen die ervoor kiezen OpenAI te verlaten. OpenAI was niet onmiddellijk beschikbaar om commentaar te geven op de brief.

Hier is de volledige notitie, met nadruk op die van hen:

“Aan de Raad van Bestuur van OpenAI,

OpenAI is ’s werelds grootste AI-bedrijf. Wij, de medewerkers van OpenAI, hebben de beste modellen ontwikkeld en het vakgebied naar nieuwe grenzen verlegd. Ons werk op het gebied van AI-veiligheid en -bestuur geeft vorm aan mondiale normen. De producten die we hebben gebouwd, worden door miljoenen mensen over de hele wereld gebruikt. Tot nu toe heeft het bedrijf waarvoor we werken en koesteren nog nooit een sterkere positie gehad.

Het proces waardoor u Sam Altman heeft ontslagen en Greg Brockman uit het bestuur hebt verwijderd, heeft al dit werk in gevaar gebracht en onze missie en ons bedrijf ondermijnd. Uw gedrag heeft duidelijk gemaakt dat u niet de bevoegdheid had om toezicht te houden op OpenAI.

Toen we allemaal onverwachts van uw besluit hoorden, heeft het leiderschapsteam van OpenAI snel gehandeld om het bedrijf te stabiliseren. Ze luisterden aandachtig naar uw zorgen en probeerden op alle gronden met u samen te werken. Ondanks vele verzoeken om specifieke feiten voor uw beschuldigingen, heeft u nooit enig schriftelijk bewijs geleverd. Ze beseften ook steeds vaker dat u niet in staat was uw taken uit te voeren en te kwader trouw onderhandelde.

Het leiderschapsteam suggereerde dat het meest stabiliserende pad voorwaarts – het pad dat het beste onze missie, het bedrijf, de belanghebbenden, de werknemers en het publiek zou dienen – erin zou bestaan ​​dat u aftreedt en een gekwalificeerd bestuur instelt dat het bedrijf in stabiliteit vooruit kan leiden. . Het leiderschap heeft de klok rond met u samengewerkt om tot een wederzijds aanvaardbare uitkomst te komen. Maar binnen twee dagen na uw aanvankelijke beslissing verving u opnieuw interim-CEO Mira Murati, tegen het beste belang van het bedrijf in. U hebt het leiderschapsteam ook laten weten dat het toestaan ​​van de vernietiging van het bedrijf ‘in overeenstemming zou zijn met de missie’.

Uw acties hebben duidelijk gemaakt dat u niet in staat bent toezicht te houden op OpenAI. Wij kunnen niet werken voor of met mensen die de competentie, het beoordelingsvermogen en de zorg voor onze missie en medewerkers missen. Wij, ondergetekenden, kunnen ervoor kiezen om ontslag te nemen bij OpenAI en ons aan te sluiten bij de onlangs aangekondigde Microsoft-dochter gerund door Sam Altman en Greg Brockman. Microsoft heeft ons verzekerd dat er vacatures zijn voor alle OpenAI-werknemers bij deze nieuwe dochteronderneming, mochten we ervoor kiezen om mee te doen. We zullen deze stap binnenkort zetten, tenzij alle huidige bestuursleden aftreden en het bestuur twee nieuwe leidende, onafhankelijke bestuurders benoemt, zoals Bret Taylor en Will Hurd, en Sam Altman en Greg Brockman opnieuw aanstelt.”

Jordan Novet en Hayden Field van CNBC hebben bijgedragen aan dit rapport.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert