Hoeveel ik in 2017 teveel heb betaald om dingen in bitcoin te kopen

Vier jaar geleden probeerde ik een week van bitcoin te leven en dat mislukte. Het was te moeilijk om bedrijven te vinden die het als betaalmiddel zouden accepteren.

Bitcoin handelde op dat moment in 2017 in het bereik van $ 2.500. Later dat jaar steeg het naar een toenmalige recordhoogte van bijna $ 20.000. In 2018 verloor het 80% van zijn waarde.

Nu bitcoin 2.220% is gestegen sinds de dagen van $ 2.500 per munt – meest recentelijk meer dan $ 58.000 – besloot ik het opnieuw op de proef te stellen.

Maar voordat ik aan mijn nieuwe avontuur begon, keek ik terug naar de dingen die ik in 2017 in bitcoin kon betalen en hoeveel dat bedrag aan bitcoin waard zou zijn tegen de recordprijzen van vorige maand.

Au!

Hoeveel ik te veel heb betaald

Destijds vond ik een bitcoin-houder in een chatroom die ermee instemde me op Penn Station te ontmoeten en me een New York City MetroCard te verkopen in ruil voor bitcoin. Ik heb hem uiteindelijk $ 20 aan bitcoin betaald. Als ik die $ 20 aan bitcoin had vastgehouden, zou het nu $ 464 waard zijn geweest.

Die salade van $ 10 die ik vier jaar geleden in bitcoin betaalde in een Frans restaurant aan de Lower East Side, zou nu ongeveer $ 232 waard zijn.

De ijssandwich van Melt? Het kostte me $ 6,50 aan bitcoin in 2017. Dat bedrag aan bitcoin zou op het hoogtepunt van februari ongeveer $ 150 waard zijn.

Maar dat was toen, en dit is nu.

Ik heb mijn recente experiment teruggebracht tot slechts een paar dagen vanwege de gezondheidsrisico’s tijdens Covid, de virusbeperkingen van de stad en de sluiting van een aantal restaurants vanwege de pandemie.

Apps maken het nu gemakkelijker

In 2017 vond ik het moeilijk om direct koffie te kopen met bitcoin. In 2021 is het mogelijk dankzij Bakkt Cash, een digitaal valutaplatform dat Starbucks via een beperkt programma uittest.

Dat is waarschijnlijk een van de grootste veranderingen ten opzichte van vier jaar geleden, een groeiend aantal apps van derden die het gemakkelijker maken om uw bitcoin uit te geven. In plaats van een creditcard in de apps te stoppen, kiest u ervoor om met bitcoin te betalen. Over het algemeen tonen de apps u prijzen in dollars en gebruiken ze uw bitcoin als betalingsbron.

Flexa, dat zichzelf beschouwt als het “meest fraudebestendige betalingsnetwerk”, zeiden retailers zoals Nordstrom, GameStop en Lowe’s dat consumenten transacties met bitcoin kunnen uitvoeren met behulp van hun systeem.

Flexa vertelde echter aan CNBC dat het merendeel van de transacties op zijn platform, meer dan 60%, betrekking heeft op koffie, thee en andere producten voor snelle service. Er worden geen gebruikerskosten in rekening gebracht.

Net als vier jaar geleden zijn er tijdelijke oplossingen, waaronder cadeaubonnen die bitcoin-houders kunnen kopen met hun bitcoin. Deze sites hebben echter doorgaans transactiekosten die variëren afhankelijk van een aantal factoren. Momenteel zijn de gemiddelde transactiekosten op bitinfocharts.com $ 15. Twee weken geleden was het ongeveer $ 30.

Dure transactiekosten zijn een van de vele redenen waarom bitcoin-houders aan CNBC hebben verteld dat ze het niet als echte valuta beschouwen. Op basis van een Chainalysis-rapport was vorig jaar slechts 1% van de bitcoin-transacties in de VS voor handelaarsdiensten.

Met behulp van een populaire service kon ik een cadeaubon van $ 5 kopen om op Amazon te gebruiken door mijn cryptoportemonnee aan te sluiten. Het proces was enigszins tijdrovend en de transactiepagina brak de servicekosten niet uit.

Wat zou kunnen herdefiniëren hoe liefhebbers van cryptocurrency bitcoin zien, is het succes van PayPal bij het uitrollen van ondersteunende technologie waarmee zijn klanten bitcoin kunnen gebruiken als een betalingstool met zijn bijna 30 miljoen handelaren.

De betrokkenheid van PayPal zou dit voor handelaren veel gemakkelijker moeten maken om vertrouwd te raken met het accepteren van bitcoin.

“PayPal’s betrokkenheid zou dit veel gemakkelijker moeten maken voor handelaren om vertrouwd te raken met het accepteren van bitcoin, vooral omdat PayPal in wezen de synthetische acceptatie van de cryptocurrency mogelijk maakt. Aan het eind van de dag zullen de handelaren fiat valuta in hun boeken hebben voor hun goederen en diensten, “vertelde Mark Palmer, directeur van fintech en digitale activa bij BTIG, aan CNBC.

David Grider, directeur digitale activastrategie bij Fundstrat, zei dat verminderde bitcoin-volatiliteit, lagere crypto-naar-fiat-wisselkosten en breder crypto-gebruik in het algemeen nodig zijn voordat cryptocurrency-betalingen mainstream worden geaccepteerd.

Tot die tijd zeiden de meeste experts dat bitcoin door houders algemeen zal worden gezien als een waardeopslag versus een valuta. Het wordt vaak digitaal goud genoemd.

Regelgeving en belastingen

Voordat u uw telefoon gaat voorbereiden met apps waarmee u uw bitcoin kunt gebruiken, moet u echter op twee dingen letten: regelgeving en belastingen.

Vorige week sloeg minister van Financiën Janet Yellen alarm over het gebruik van cryptocurrencies bij illegale activiteiten als een “groeiend probleem”, wat aanleiding gaf tot bezorgdheid over de vraag of digitale munten, die door hun aard gedecentraliseerd zijn, op de een of andere manier zouden worden gereguleerd.

Wat betreft de belastingkwestie die 15 april snel nadert, moeten beleggers zich ervan bewust zijn dat de IRS bitcoin classificeert als een eigendom, niet als een valuta. Dus ja, vermogenswinstbelasting kan van toepassing zijn.

Alleen de tijd zal uitwijzen of ik mezelf over vier jaar een schop geef omdat ik items met bitcoin heb gekocht of mijn gelukkige sterren bedank. Het hangt er allemaal vanaf of de torenhoge prijzen nog hoger gaan.

– George Manessis van CNBC heeft bijgedragen aan dit rapport.

Correctie: op basis van een Chainalysis-rapport was vorig jaar slechts 1% van de bitcoin-transacties in de VS voor handelaarsdiensten. In een eerdere versie werd het percentage verkeerd weergegeven.

Plaats een reactie