Hoe werk beste vrienden kunnen helpen een einde te maken aan de ‘Great Resignation’

By Jernst van Waal

10.000 uur | DigitalVision | Getty Images

Toen Abigail Lee bij de start-up voor huidverzorging kwam, Ren, kwam ze net van de universiteit en was ze net naar Londen verhuisd.

Lee vertelde CNBC dat ze een fan was van het merk, nadat ze de producten een paar jaar eerder had uitgeprobeerd aan een toonbank in de luxe Britse winkel Harrods. Tijdens haar studie zocht ze een stage bij Ren, wat uitgroeide tot een fulltime functie. Omdat het bedrijf klein was, was het gemakkelijk om verbindingen te leggen, zei Lee. “Jij [didn’t] moet wachten om naar het water te gaan [cooler] om met iemand te praten, het was gewoon de cultuur die de twee oprichters hebben opgebouwd … [a] familiecultuur, echt, het doorbreekt die barrières.”

Al snel raakte ze bevriend met een Spaanse collega, Eva, het hoofd van de klantenservice van het bedrijf, en de twee kregen een hechte band. “Ze is 10 of 12 jaar ouder dan ik… en ik zou zeggen dat ik veel serieuzer was over dingen. En ze leerde me hoe ik om mezelf moest lachen.” Hoewel de twee af en toe zouden botsen in vergaderingen, “[we’d] sta dan op en ga naar Waitrose om te gaan lunchen … De ruimte die de oprichters creëerden was het platform, en de rest was aan ons, “zei Lee.

Toen Ren in 2015 aan Unilever werd verkocht, besloot Lee dat het tijd was om te vertrekken – na zeven jaar bij het bedrijf te hebben gewerkt. Hielden haar vriendschappen haar in die tijd in de rol? “Er waren elementen [of that], want gewoon naar je werk gaan en tijd doorbrengen met mensen die je aan het lachen maken en gelukkig maken, ze geven om je, ze verdedigen je – het is zo’n luxe”, zei ze. Zij en Eva blijven goede vrienden, 13 jaar nadat ze leerde kennen.

Beste vrienden als beste werknemers

Leen is niet de enige. Het hebben van hechte vriendschappen op de werkplek is iets wat volgens consultant Bruce Daisley kan helpen om personeel te behouden, en het is een onderwerp dat hij eerder deze maand onderzocht in zijn nieuwsbrief Make Work Better. “Een van de dingen die deze vriendschappen helpen smeden, is een gevoel van gedeelde ervaring. Dingen die we met andere mensen doen, voelen gewoon belangrijker”, schreef hij over de relaties die mensen ontwikkelen.

Onderzoek van Gallup suggereert dat het hebben van een beste vriend op het werk rechtstreeks verband houdt met hoeveel werknemers in hun functie stoppen. “Vrouwen die het er bijvoorbeeld sterk mee eens zijn dat ze een beste vriend op het werk hebben, hebben meer dan twee keer zoveel kans om betrokken te zijn (63%) in vergelijking met de vrouwen die anders zeggen (29%)”, zei het bedrijf in een online post in 2018 .

Daisley, voormalig vice-president bij Twitter, zei dat hij goede vrienden is met mensen die hij ontmoette in zijn eerste rol in de verkoop van advertenties in de jaren negentig, waaronder Pinterest-directeur Nick Hewat en Dara Nasr, die Twitter beheert in het VK. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid hebben in augustus een recordaantal van 4,3 miljoen Amerikanen hun baan opgezegd.

Die relaties zijn echter veel moeilijker te onderhouden als veel mensen nog thuis werken, zei hij.

Een organisatie waarmee Daisley sprak, was trots op haar vertrouwde, empathische cultuur, maar had moeite om deze in stand te houden omdat mensen steeds vaker buiten kantoor werkten. “[One employee] zei tegen hen … ik heb het gevoel dat ik daar misschien zo door gefascineerd was [culture], dat het me ervan weerhield ontslag te nemen. Nu zal ik een baan vinden die me vijf mille meer betaalt, en ik vertrek”, vertelde hij CNBC via een videogesprek.

Terwijl sommige bedrijven een hogere productiviteit en betere financiële resultaten zien, zien sommige ook “hun hoogste ontslagpercentage in 10 jaar”, zei Daisley over de bedrijven waarmee hij samenwerkt.

Volgens een onderzoek van uitzendbureau Randstad lijkt die ‘verkopersmarkt’ zich voort te zetten, waarbij 56% van de werknemers onlangs van baan is veranderd of ‘actief op zoek is’. Het bedrijf ondervroeg 27.000 mensen in landen in Europa, Amerika en Azië tussen 23 augustus en 12 september voor zijn Workmonitor-rapport, dat deze maand werd gepubliceerd.

“De markt veert weer op, mensen zien mogelijkheden… [when] thuiswerken, en als het langer duurt, verlaagt de drempel om rond te kijken’, zegt Jacques van den Broek, CEO van Randstad, via een videogesprek aan CNBC.

Zorg voor je mensen … erken ze, maar wees je ervan bewust dat, weet je, ze misschien wegglippen voordat je het weet.

Jacques van den Broek

CEO, Randstad

Hoewel managers misschien geen goede vrienden worden met hun werknemers, kijken medewerkers toch naar hen om ondersteuning te bieden. Een Randstad-enquête van december 2020 suggereerde dat een “opmerkelijk” percentage van de mensen zich emotioneel gesteund voelde door hun werkgever, waarbij 71% zei dat dit het geval was, maar de zaken zijn nu omgedraaid, aldus Van den Broek. “In het begin [of the pandemic], mensen voelden zich verzorgd en gesteund, maar nu gaat de markt open en [employees] voelen, misschien moet ik een nieuw evenwicht creëren.”

Uit het laatste onderzoek van Randstad bleek dat 62% van de 25- tot 34-jarigen “zich ondergewaardeerd voelt en van plan is een andere baan te zoeken met een beter loon en voordelen”, aldus een persbericht per e-mail. “We noemen het de grote verlichting; ze nemen de teugels van hun eigen carrière in handen”, zei Van den Broek.

Hoe zit het met het concept van de beste vriend op het werk? “We zien het veel in ons vak … ons personeel is gemiddeld 27, 28 jaar oud … Mensen komen dicht bij elkaar, ze zitten in dezelfde leercurve … het bedrijf leren kennen [and] ze bevinden zich in dezelfde levensfase”, zei hij. En het concept kan worden toegepast in een leider-werknemerrelatie, voegde hij eraan toe.

“Mijn grootste uitdaging is om mensen te bereiken en in goede zin de beste vriend op het werk te zijn. Dat klinkt misschien naïef omdat je nog steeds de baas bent. Maar dat willen we wel bijbrengen. Want, als je mij respecteert en ik respecteer je, en ik ben geïnteresseerd in wie je bent als persoon… we hebben ook betere resultaten.”

En van den Broek zei dat dicht bij de medewerkers blijven helpt om ze te behouden. “De oproep is heel duidelijk: zorg voor je mensen … erken ze, maar wees je ervan bewust dat ze misschien wegglippen voordat je het weet.”

Speelt technologie een rol bij het smeden van hechtere relaties? Hoewel het een enabler kan zijn, is Daisley voorzichtig en zei dat hij talloze pitches had gekregen voor games waarbij mensen door een virtueel kantoor kunnen lopen en toevallig gesprekken kunnen afluisteren in een poging om het alomtegenwoordige waterkoeler-moment opnieuw te creëren. “Ik denk nog niet dat we… [found] die oplossingen waar mensen naartoe gaan, wauw, dat is iets doen dat volledig intuïtief maar onderbemand is”, zei hij.

Voor Lee zijn de connecties die ze in eerdere rollen heeft gelegd waarschijnlijk vrienden voor het leven. “We zijn dichtbij genoeg om te openen [about] onze moeilijke momenten. Er zijn verliezen, er is wrijving en dingen in ons leven en we kunnen ons tot deze mensen wenden, en dat is heel kostbaar’, zei ze.

De At Work-top van CNBC van dit jaar gemist? Toegang tot de volledige sessies op aanvraag op https://www.cnbcevents.com/worksummit/