FINANCIEEL.com

Hoe vaak moet je je spijkerbroek wassen? CEO van Levi’s beslecht debat

Hoe vaak moet je je spijkerbroek wassen? CEO van Levi’s beslecht debat

Voor de meeste kledingstukken is het duidelijk dat ze na een paar keer dragen gewassen moeten worden. Maar jeans kunnen meer verdeeldheid zaaien, waarbij sommigen zelfs zeggen dat ze ze nooit moeten wassen.

En voor een deel kan Charles Bergh, CEO van Levi Strauss, daar debet aan zijn. Ook al bedoelde hij niet helemaal dat dit de belangrijkste conclusie zou zijn van een evenement waar hij in 2014 sprak.

“Ik heb nooit gezegd dat je je spijkerbroeken niet moet wassen”, verduidelijkte hij in gesprek met Christine Tan van CNBC tijdens de show “Managing Asia” die vorige maand werd uitgezonden.

Levi's 501 jeans zijn onze 'nr.  1 verkoper' in Azië, zegt CEO

Bergh gebruikt nog steeds geen wasmachine om zijn denim schoon te maken. “Echte denimheads, mensen die echt van hun denim houden, zullen je vertellen dat je je denim nooit in de wasmachine mag doen. Dus dat is wat ik doe.”

Denimliefhebbers zeggen vaak dat het wassen van jeans hun vorm en kleur zal beïnvloeden, terwijl het ongewassen houden ervan hun uiterlijk zal verbeteren door kreukels en blootstelling aan de elementen. Er wordt ook gezegd dat het niet wassen ervan ervoor zorgt dat ze langer meegaan, omdat het voorkomt dat de vezels van de denim verslijten, wat tot gaten of scheuren kan leiden.

Maar Bergh laat zijn spijkerbroek ook niet zomaar rommelig en onder het vuil achter.

“Als ik wat curry op mijn spijkerbroek laat vallen, maak ik hem schoon. Maar ik zal hem ter plekke schoonmaken. En als ze echt vies worden, weet je, als ik heb gezweet of zoiets en ze worden echt vies, dan Ik zal ze onder de douche wassen,’ zei hij.

Dit betekent dat je een spijkerbroek aanhoudt onder de douche en deze bedekt met zeep, net zoals je je lichaam zou doen, legde Bergh uit.

Mijn grootste fout was dat ik niet snel genoeg de verkeerde mensen ontsloeg, zegt Levi Strauss CEO

Het wassen van jeans is in feite een groot deel van de ecologische voetafdruk van kleding, zei Bergh. De denimindustrie verbruikt veel water aan de productiekant, merkte hij op, maar het aantal keren dat consumenten hun producten wassen speelt ook een rol.

In de VS kunnen mensen hun spijkerbroek na elke keer dragen wassen, benadrukt hij, terwijl in andere delen van de wereld de kleding na elke keer dragen in de wasmachine gaat.

Het debat over hoe vaak we onze kleding eigenlijk moeten wassen, heeft zich de afgelopen jaren uitgebreid van jeans. Op sociale media is de laatste tijd bijvoorbeeld meerdere malen controverse ontstaan ​​over hoe vaak mensen hun pyjama en beddengoed wassen, wat aanleiding geeft tot discussies over wat wel en niet hygiënisch is.

Hygiëne is echter niet het enige argument; zoals Bergh opmerkt, gebruiken wasmachines veel water. Minder kleding wassen zou daarom goed kunnen zijn voor het milieu, suggereren sommige duurzaamheidsexperts, vooral omdat onze, vaak synthetische, kleding bij het wassen ook microplastics vrijgeeft, die bijdragen aan plasticvervuiling.

Dus hoewel niet iedereen er misschien tevreden mee is om zijn spijkerbroek uit de wasmachine te houden, is het misschien iets om op zijn minst over na te denken om hem, en andere kleding, er minder vaak in te doen.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert