Hoe SolarEdge zijn marktaandeel in Europa wil vergroten

By Jernst van Waal

SolarEdge-aandelen kelderden deze week nadat de resultaten van het bedrijf over het tweede kwartaal een klap voor de marges lieten zien door fabriekssluitingen, hogere transportkosten en valuta-tegenwind door de verzwakkende euro.

Maar SolarEdge CFO Ronen Faier zei dat lagere marges nu de prijs zijn die moet worden betaald voor langetermijngroei in een markt waar de vraag omhoog schiet.

“We hebben een vraag die veel verder gaat dan wat we zouden kunnen plannen, verwachten en zelfs kunnen groeien”, vertelde hij aan CNBC.

SolarEdge rapporteerde in het tweede kwartaal een recordomzet van $ 727,8 miljoen, iets minder dan de $ 730,7 miljoen die analisten hadden gevraagd door StreetAccount.

De non-GAAP brutomarge van het bedrijf bedroeg 26,7% in het laatste kwartaal, een daling van 33,9% in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Voor het huidige kwartaal verwacht het bedrijf dat de brutomarges tussen de 26% en 29% zullen liggen.

Aandelen daalden woensdag met 19% toen beleggers reageerden op de lichte begeleiding. Het aandeel won donderdag en vrijdag wat terrein, maar blijft op weekbasis 10% lager. De afgelopen maand is het aandeel echter met 17% gestegen.

Faier merkte op dat ongeveer 47% van de omzet van het bedrijf uit Europa komt, wat betekent dat het bedrijf nogal wat blootstelling heeft aan de dalende euro. Bovendien moest een fabriek in China tijdelijk sluiten tijdens de strikte Covid-lockdowns van het land, waardoor de productie werd stopgezet op een moment dat de toeleveringsketens al krap zijn.

In een poging om bestellingen tijdig uit te voeren, koos SolarEdge er uiteindelijk voor om sommige goederen via de lucht te verzenden, wat tien keer duurder is dan verzending over zee.

De leidinggevenden van het bedrijf zagen het als een slimme zakelijke beslissing voor de lange termijn. Naast het bevorderen van klantloyaliteit door vast te houden aan leveringsschema’s, is het een manier om marktaandeel te behouden in een ultraconcurrerende markt.

“De markt leeft niet in een vacuüm”, zei Faier, die het omschreef als een “strijd om marktaandeel”.

Europa: een belangrijk groeigebied

Groei in Europa is een enorme kans voor zonne-energiebedrijven nu het blok zich losmaakt van de afhankelijkheid van Russische energie. De Europese Unie heeft plannen uiteengezet om hernieuwbare energie snel uit te breiden via haar REPowerEU-plan. Alleen Duitsland zal naar verwachting binnen twee jaar het jaarlijkse aantal zonne-installaties verdrievoudigen, waardoor het land groter wordt dan de Amerikaanse markt, aldus Faier.

Nu de elektriciteitsprijzen in Europa naar recordniveaus stijgen, is zonne-energie ook een manier voor consumenten om de inflatoire lasten te verlichten.

“Je wilt heel sterk zijn in die markten die klaar zijn voor een mooie groei in de toekomst,” zei Faier.

SolarEdge is niet het enige bedrijf dat de Europese energiecrisis wil aanpakken. Concurrent Enphase zag zijn omzet in het tweede kwartaal uit Europa kwartaal-op-kwartaal met 69% stijgen.

Enphase CEO Badri Kothandaraman zei dat hij denkt dat de internationale divisie van het bedrijf zal groeien van 20% van de omzet van het bedrijf vandaag tot ongeveer 50% in de komende jaren, voornamelijk als gevolg van Europese expansie.

Het huis van een klant binnengaan is vooral belangrijk omdat zonne-energiebedrijven, waaronder SolarEdge en Enphase, meer producten willen aanbieden. In een poging tot elektrificatie van het hele huis, kan het krijgen van dat eerste product in de deur betekenen dat de klant hetzelfde bedrijf gebruikt voor bijvoorbeeld een back-upbatterijsysteem en een EV-oplader.

Amerikaans klimaatpakket: een katalysator voor binnenlandse productie?

Het winstseizoen en de verrassende aankondiging dat senaatsleider Chuck Schumer, DN.Y., en senator Joe Manchin, DW.V., overeenstemming hebben bereikt over nieuwe klimaatfinanciering, hebben de zonne-aandelen geschokt na een periode van matige prestaties. De Invesco Solar ETF is de afgelopen maand met 16% gestegen en staat nu in het groen voor 2022.

Faier zei dat als het pakket wordt aangenomen, het wat broodnodige stabiliteit op de markt zal brengen. Het wetsvoorstel stelt voor om het investeringsbelastingkrediet, dat van groot belang is geweest voor de groei van de zonne-energiesector, met 10 jaar te verlengen. Het ITC is voor het laatst verlengd in 2020 en zou eind dit jaar aftreden.

Het voorgestelde wetsvoorstel, de Inflation Reduction Act genaamd, is ook bedoeld om de binnenlandse productie te stimuleren. Faier zei dat de prikkels in het wetsvoorstel de productie in de VS voor het eerst economisch de moeite waard kunnen maken. Het bedrijf heeft momenteel vestigingen in Mexico, China en elders

Uiteindelijk denkt hij dat de vooruitzichten voor de toekomst gunstig zijn, aangezien de energiecrisis in Europa en de stijgende energierekeningen consumenten, bedrijven en nutsbedrijven ertoe aanzetten om over te stappen op zonne-energie. “We leven in een tijdperk dat goed is voor bedrijven zoals wij”, zei hij.