Hoe Parler deplatforming de kracht toont van Amazon, cloudproviders

Andy Jassy, ​​CEO van Amazon Web Services.

CNBC

Afgetrapt worden Amazon Web Services is zeldzaam, maar het heeft enorme gevolgen.

Het gebeurde deze week, toen Amazon Parler liet vallen, een sociaal netwerk dat grip kreeg van conservatieven nadat Twitter president Donald Trump had verboden en inhoud had gehuisvest die geweld aanmoedigde. Parler diende een aanklacht in tegen Amazon bij de federale districtsrechtbank in een poging om te voorkomen dat Amazon het account van Parler opschort, en Amazon duwde terug en verzocht de rechtbank om de motie van Parler te ontkennen.

Het incident toont een soort macht aan die Amazon bijna uniek gebruikt, omdat zoveel bedrijven erop vertrouwen voor het leveren van computers en gegevensopslag. Volgens schattingen van technologieonderzoeksbureau Gartner had Amazon in 2019 45% van de cloudinfrastructuur in handen, meer dan enig ander bedrijf. De app heeft het overleefd zonder te worden vermeld in de app-winkels van Apple en Google, maar door weggestuurd te worden uit de cloud van Amazon, is Parler dagenlang afwezig op internet.

Het technische team van Parler had software gebouwd die putte uit computerbronnen van Amazon Web Services, en het bedrijf was in gesprek met Amazon over het adopteren van een eigen AWS-database en kunstmatige-intelligentiediensten, zei het bedrijf in een aanklacht van een districtsrechtbank op woensdag.

Het zou even duren om erachter te komen hoe vergelijkbare functies op Parler’s eigen servers of een andere cloud dan AWS kunnen worden uitgevoerd. En in het geval van Parler is tijd van cruciaal belang, omdat het kwam toen de service aandacht trok en nieuwe gebruikers het Trump-verbod op Twitter volgden.

De ingenieurs van Parler zouden kunnen leren om andere computerinfrastructuur te gebruiken, of het bedrijf zou ontwikkelaars kunnen inhuren die die kennis al hebben. Maar omdat geen enkele cloudprovider zo populair is als Amazon, zijn mensen die bedreven zijn in bijvoorbeeld Oracle’s cloud niet zo gemakkelijk te vinden als degenen die weten hoe ze op AWS moeten bouwen.

De waarschuwingen waren er

De snelheid waarmee Amazon handelde, mag niet als een schok komen. Bedrijven maken al jaren details bekend over hun deals met Amazon die waarschuwen voor dit soort plotselinge stopzettingen.

In 2010, DNA-sequencingbedrijf Complete Genomics zei dat “een onderbreking van de diensten door Amazon Web Services, op wie we vertrouwen om voltooide genomische gegevens aan onze klanten te leveren, ertoe zou leiden dat onze klanten hun gegevens niet op tijd ontvangen.”

Gamingbedrijf Zynga waarschuwde voor hoe zijn AWS-stichting snel zou kunnen verdwijnen toen het het prospectus indiende voor zijn eerste openbare aanbieding in 2011. Destijds organiseerde AWS de helft van het verkeer voor Zynga’s games, zoals FarmVille en Words with Friends, aldus het bedrijf. .

“AWS kan de overeenkomst beëindigen zonder opgaaf van reden door middel van een schriftelijke opzegtermijn van 180 dagen, en kan de overeenkomst beëindigen met een schriftelijke opzegtermijn van 30 dagen, met inbegrip van materiële tekortkomingen of schending van de overeenkomst door ons die we niet binnen de 30- dagperiode, ‘zei Zynga.

AWS kan zelfs onder bepaalde omstandigheden zijn overeenkomst met een klant onmiddellijk beëindigen of opschorten, net als in 2010 met Wikileaks, wat wijst op schendingen van de servicevoorwaarden van AWS.

Parler begon AWS te gebruiken in 2018, lang na het Wikileaks-incident en de eerste zakelijke onthullingen over de mogelijkheid van cloudonderbrekingen.

Toen AWS Parler vertelde dat het van plan was om Parler’s AWS-account op te schorten, zei het dat Parler de voorwaarden herhaaldelijk had geschonden, onder meer door de rechten op de inhoud niet te bezitten of te controleren.

In de loop van enkele weken waarschuwde AWS Parler voor gevallen van gebruikersinhoud die geweld aanmoedigden, zei Amazon in een rechtszaak. Meer van die inhoud dook op nadat demonstranten op 6 januari het Capitool in Washington bestormden, waardoor de bevestiging door het Congres van de resultaten van het Electoral College van de presidentsverkiezingen van 2020 werd onderbroken. AWS vertelde dat Parler niet genoeg deed om dat soort informatie snel van zijn sociale netwerk te verwijderen.

Parler had zichzelf beter kunnen beschermen. Grote AWS-klanten kunnen zich aanmelden voor uitgebreidere overeenkomsten, waardoor meer klanten de tijd krijgen om aan de regels te voldoen als ze de regels overtreden.

Gartner-analist Lydia Leong legde dit verschil uit in een blogpost: “Dertig dagen is een algemeen tijdsbestek dat wordt gespecificeerd als een genezingsperiode in contracten (en is de genezingsperiode in de AWS-standaard Enterprise Agreement), maar doorklikovereenkomsten voor cloudproviders (zoals zoals de AWS Customer Agreement) hebben normaal gesproken geen genezingsperiode, waardoor onmiddellijke actie kan worden ondernomen naar goeddunken van de provider, “schreef ze.

Andere cloudproviders hebben hun eigen voorwaarden die hun klanten moeten volgen. AWS heeft nu echter miljoenen klanten en heeft een groter deel van de cloudinfrastructuurmarkt in handen dan welke andere provider dan ook. Als gevolg hiervan kunnen veel organisaties worden blootgesteld aan het soort behandeling dat Parler heeft ondergaan, hoe zeldzaam het ook is, als ze zich niet gedragen in overeenstemming met de normen van Amazon.

Parler herkende de nadelen van een cloudprovider, maar uiteindelijk was de flexibiliteit die clouds bieden te aantrekkelijk om te negeren. “Ik ben persoonlijk erg anti-cloud en anti-centralisatie, hoewel AWS zijn plaats heeft voor high-burst verkeer”, schreef Alexander Blair, Parler’s technologiechef, in een post op de service.

Parler en Amazon reageerden niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar.

KIJK MAAR: Apple haalt Parler uit App Store te midden van hardhandig optreden tegen gewelddadige berichten

Plaats een reactie