Hoe het massaal planten van bomen onze steden zou kunnen veranderen

By admin

Hubs van cultuur, politiek en financiën, de steden die velen van ons thuis noemen, kunnen soms moeilijk zijn om in te wonen.

De uitdagingen van een stedelijke omgeving omvatten vaak overbevolking, hoge kosten van levensonderhoud en luchtverontreiniging. Dit laatste is een ernstig probleem dat ons allemaal kan treffen: volgens de Wereldgezondheidsorganisatie wordt geschat dat luchtverontreiniging elk jaar 7 miljoen mensen het leven kost, waarbij 9 van de 10 mensen lucht inademen die ‘hoge niveaus van verontreinigende stoffen’ bevat.

Een oplossing om het probleem van luchtverontreiniging aan te pakken, zou volgens deskundigen het aantal bomen en groen in stedelijke gebieden kunnen vergroten. Behalve dat het esthetisch aantrekkelijk is – het zien van met bloesem bedekte takken kan zelfs de somberste stemmingen opheffen – bomen kunnen een reeks voordelen bieden.

Zo heeft de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de VN verklaard dat één boom maar liefst 150 kilogram kooldioxide per jaar kan opnemen. Het heeft ook “grote stadsbomen” beschreven als “uitstekende filters voor stedelijke verontreinigende stoffen en fijne deeltjes”.

Een aantal steden levert nu gezamenlijke inspanningen om de groene ruimte te verbeteren en het aantal bomen op straat en in parken te vergroten.

Neem de Australische stad Melbourne. De autoriteiten daar zeggen dat het “stadsbos” van de stad meer dan 75.000 bomen telt en dat ze het bladerdak tegen 2040 willen verhogen van 22% tot 40%, waarbij jaarlijks meer dan 3.000 bomen worden geplant om hun doel te bereiken. Andere steden hebben vergelijkbare doelen: de autoriteiten in Milaan hebben bijvoorbeeld onlangs aangekondigd dat ze tegen 2030 3 miljoen bomen willen planten.

“Een stad als Melbourne realiseerde zich dat bomen een essentiële manier zijn om je stad leefbaar te houden en ook aan te passen aan klimaatverandering”, vertelde Cecil Konijnendijk van de University of British Columbia ’s Faculty of Forestry aan CNBC’s Sustainable Energy. “Dus ze hebben stadsbosbouw echt geïntegreerd in hun ontwikkeling.”

Konijnendijk noemde Singapore ook als een andere plaats waar bomen ‘zeer serieus werden genomen’. De stadstaat Zuidoost-Azië streeft ernaar om in 10 jaar tijd 1 miljoen bomen te planten.

Naast het opnemen van koolstofdioxide – een belangrijke stap in de strijd tegen klimaatverandering – kunnen bomen ook andere voordelen bieden die misschien niet meteen duidelijk zijn.

“Het belangrijkste dat bomen eigenlijk doen, ze helpen de stad af te koelen. Door de stad af te koelen weten we dat er bijvoorbeeld minder behoefte is aan airconditioningkosten”, voegt Konijnendijk toe.

Volgens de FAO kan het strategisch planten van bomen, als het gaat om het koelen van stedelijke gebieden, de lucht koelen met 2 tot 8 graden Celsius (35,6 tot 46,4 Fahrenheit).

Hoewel het doel om enorme hoeveelheden bomen te planten een bewonderenswaardige kan zijn, staan ​​sommige delen van de wereld voor uitdagingen als het gaat om het groener maken van stedelijke ruimtes.

‘Ze hebben niet de planningscapaciteit, ze hebben niet het geld, de capaciteit om hier echt aan te werken’, voegde hij eraan toe.

“Dus we zien, bijvoorbeeld in Afrika en andere delen van de wereld, misschien in Latijns-Amerika, dat de steden erg snel groeien. India voegt nog eens 200-300 miljoen stadsbewoners toe … Hoe maak je je steden daar klaar voor? En hoe doe je dat je daarin bomen integreert? Dat is een grote uitdaging. “