FINANCIEEL.com

Hoe experts zeggen dat mijn hersenen en lichaam beter zijn na het opgeven van cola light

Hoe experts zeggen dat mijn hersenen en lichaam beter zijn na het opgeven van cola light

Decennia lang gaf het dagelijks drinken van een cola light mij een uitbarsting van cafeïne en voldoening.

Ik begon eind jaren negentig, toen ik een tiener was, blikjes met het spul te openen. Het gaf mij het gevoel volwassen te zijn. Toen ik eenmaal een echte volwassene was, voelde ik me jong als ik weigerde te stoppen – ongeacht hoeveel mensen me vertelden dat ik dat moest doen.

Ik was een getrouwde, werkende moeder die yoga beoefende, aan goede doelen gaf en bij elke verkiezing stemde. Was mij niet één relatief onschuldige ondeugd toegestaan?

Toen werd ik 40 en begon na te denken over mijn keuzes. Dat is gebruikelijk, denk ik, als je gevangen zit in de trekstraal van de middeleeuwen. Ik besloot drie veranderingen tegelijk door te voeren: meer wandelen, minder tweeten en, na 25 jaar, de cola light achterwege laten.

Mis het niet: Een voedingsdeskundige van Harvard eet deze 10 voedingsmiddelen om haar hersenen te ‘voeden’ en ‘scherp te blijven’

Een jaar later was ik drie voor drie. Ik had niet meer getweet of gescrold sinds lang voordat de vogel-app X werd, hoewel ik verschillende berichten die op mijn pad kwamen ‘leuk’ vond. Mijn dagelijkse gemiddelde aantal stappen bedroeg 10.000 of meer, een stijging ten opzichte van 7.000. Ik kreeg mijn buzz van koffie en thee.

En ik voelde me niet anders.

Er leek niets belangrijks aan mijn gezondheid, geest of uiterlijk te zijn veranderd. Was al deze moeite nutteloos geweest?

Ik besloot het aan de professionals te vragen – en was verrast dat ze unaniem waren.

‘Je hebt je lichaam een ​​plezier gedaan, en je hersenen’

“Je lichaam is erg blij”, vertelde Michiko Tomioka, een gecertificeerde voedingsdeskundige en expert op het gebied van een lang leven, me met een stevige en opgewekte stem. ‘Dat weet ik zeker. Natuurlijk ga je vooruit.’

Ik kreeg het gevoel dat ze mijn onzekerheid wilde aanvullen met een eigen overdaad. Maar toen was dr. Uma Naidoo – een voedingspsychiater en faculteitslid aan de Harvard Medical School – het daarmee eens.

“Je hebt je lichaam en je hersenen een plezier gedaan”, zei Naidoo. “Ik vind het fantastisch.”

Mijn smaakzin wordt niet langer “bedrogen” door chemische schommelingen van nepsuiker, zei Naidoo. Omdat light frisdrank ‘hypergezoet’ is, kan slechts een klein beetje ervan uw smaakpapillen prikkelen en een waterval van schadelijke effecten veroorzaken, zoals onbedwingbare trek en crashes.

“Dit bedrog dat plaatsvindt is gewoon niet goed voor het lichaam”, zei ze. Of de geest trouwens: ‘Angst wordt ook in verband gebracht met zoetstoffen’, die het darmmicrobioom kunnen verstoren. (The Coca-Cola Company reageerde niet onmiddellijk op het verzoek van CNBC Make It om commentaar.)

Je lichaam is erg blij. Ik weet zeker dat dat zo is.

Michiko Tomioka

voedingsdeskundige en langlevendeskundige

Gezondheidseffecten hoeven niet zichtbaar te zijn om ernstig te zijn

Andere voordelen van mijn nieuwe, meer sobere leven zijn misschien niet duidelijk – maar ze zijn er wel, vertelden de experts me.

Ten eerste was ik waarschijnlijk uitgedroogd. “Nadat je gestopt bent, drink je meer koffie en meer water”, zei Tomioka. Dat is een superieure keuze. “Water is de beste drank ter wereld.”

Water helpt bijvoorbeeld bij de stofwisseling, terwijl cola light de stofwisseling actief kan schaden. Mensen die regelmatig frisdrank drinken, hebben de neiging om aan te komen, zei Tomioka. Niet zomaar een gewicht: langdurig gebruik van aspartaam, de zoetstof in cola light, kan ertoe leiden dat je ‘visceraal vet’ verzamelt, wat de ‘veel gevaarlijkere soort’ is, merkte Naidoo op.

De gezondheid van uw darmen hangt samen met de gezondheid van uw hersenen. Zodra de darmen verstoord zijn, worden ook de hersenen aangetast.

Dr. Uma Naidoo

voedingspsychiater en instructeur aan de Harvard Medical School

Mijn nummer 1 afhaalmaaltijd gaat niet over botdichtheid of diabetes

Al met al was ik ontnuchterd door de lange lijst van gezondheidseffecten die beide experts opraapten, waarbij niet eens een mogelijk verband tussen aspartaam ​​en kanker werd genoemd. Ik wist dat cola light niet bepaald gerstethee of kurkuma latte was. Ik had ook niet gedacht dat het wijn was waaraan iocaanpoeder was toegevoegd.

Ik ben blij om te horen dat mijn lichaam nu waarschijnlijk beter af is. Maar eerlijk gezegd ben ik om een ​​andere reden het meest trots op mezelf: ik heb laten zien dat ik iets moeilijks kan en mijn brein na 25 jaar opnieuw kan bedraden.

Een bobblehead van de auteur op een torentje cola light.

Met dank aan auteur

Hier ben ik, in staat om langs een automaat te lopen en er niet aan te denken om kwartjes op te ruimen. Het is goed om te weten dat ik diepgewortelde gewoonten kan veranderen. Dat alleen al helpt een gevoel van ontspanning en vertrouwen te bevorderen, merkte Tomioka op.

De wetenschap dat ik kan veranderen, ook of juist nu ik veertig ben, geeft voldoening. Zoveel als een frisse, koude cola light tijdens de lunch? Misschien niet, maar toch tevredenheid.

MIS NIET: Slimmer en succesvoller omgaan met uw geld, werk en leven? Schrijf je in voor onze nieuwe nieuwsbrief!

Krijgen CNBC’s gratis Warren Buffett Guide to Investingwaarin het beste advies van de miljardair voor reguliere beleggers, de do’s en don’ts, en drie belangrijke beleggingsprincipes worden samengevat in een duidelijke en eenvoudige handleiding.

Uitchecken:

5 giftige hersenvoedingsmiddelen die je moet vermijden, volgens een voedingsdeskundige van Harvard

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert