Hoe een TikTok-verbod in de VS zou kunnen werken en de uitdagingen die het met zich meebrengt

By Jernst van Waal

Het TikTok-logo wordt op 16 maart 2023 weergegeven buiten de bedrijfskantoren van de TikTok-app voor sociale media in Culver City, Californië.

Patrick T. Fallon | AFP | Getty-afbeeldingen

TikTok dreigt in de VS te worden verboden als het Chinese moederbedrijf ByteDance zijn belang niet verkoopt. Miljoenen Amerikanen die de populaire video-app gebruiken, vragen zich af wat dat voor hen betekent.

Sommige fans van de service kunnen zich wenden tot virtuele privénetwerken (VPN’s) om te proberen verbinding te maken met TikTok als er een verbod komt, een oplossing waardoor het kan lijken alsof hun internetverbinding uit een ander land komt. Maar die maas in de wet is misschien niet zo gemakkelijk te exploiteren.

gerelateerd beleggingsnieuws

Wat een mogelijk TikTok-verbod zou kunnen betekenen voor Club met Meta Platforms

CNBC Investeringsclub

Het is nog geen probleem, aangezien er nog steeds enkele manieren zijn waarop een TikTok-verbod kan worden vermeden of legaal kan worden gebruikt in de VS. Hier zijn de belangrijkste dingen die worden overwogen.

Hoe een verbod of gedwongen verkoop eruit zou kunnen zien

Het Committee on Foreign Investment in the US (CFIUS) is de interinstitutionele instantie die nationale veiligheidsproblemen rond de app evalueert om te bepalen hoe de risico’s kunnen worden geminimaliseerd als deze in eigen land blijft werken. De groep kan president Joe Biden aanbevelen om ByteDance’s overname van Musical.ly, een TikTok-precursor, in 2017 af te wikkelen, waardoor een verkoop van die activa moet worden afgedwongen.

TikTok heeft een mitigatieplan aanbevolen als alternatief voor een gedwongen verkoop. Maar dat is een langverwachte oplossing, aangezien CFIUS al met een verbod dreigde als ByteDance zijn belang niet zou verkopen.

Een gedwongen verkoop zou een complexe stap zijn, waarbij een jarenlange transactie moet worden afgewikkeld. De regering-Trump volgde die route al eens eerder zonder resultaat. De Chinese regering zou zich er waarschijnlijk weer tegen verzetten, maar ze zou voorzichtig moeten zijn met haar protesten, omdat de kern van haar argument tegenover de VS is dat TikTok onafhankelijk opereert.

“Dat zou deel uitmaken van de calculus en hoe agressief China zou willen reageren”, zegt Lindsay Gorman, een senior fellow voor opkomende technologieën bij de Alliance for Securing Democracy van het Duitse Marshallfonds. Gormany was eerder senior adviseur bij het Witte Huis van Biden.

Mocht de VS TikTok verbieden, dan worden de mechanismen van wat er vanaf daar gebeurt troebel. Orakel is de cloudhostingservice voor al het TikTok-gebruik in de Amerikaanse internetproviders zoals Comcast (moedermaatschappij van NBC Universal) en Verizon direct verkeer naar eindgebruikers. En de app-winkels beheerd door Appel En Google zijn de belangrijkste plaatsen voor consumenten om de TikTok-app te downloaden.

Shannon Reaves, een partner in de CFIUS-compliancegroep van Stroock, zei dat elke eis aan een derde partij niet afkomstig zou zijn van CFIUS, dat alleen de taak heeft om buitenlandse investeringen te evalueren.

“Er zal geen actie worden ondernomen door CFIUS als gevolg van deze beoordeling die zal worden ondernomen tegen derden die geen deel uitmaken van deze transactie”, zei Reaves. “Dus je Apples en je Googles enzovoort, dat dat niet zal gebeuren.”

Het kan zijn dat de overheid zich moet wenden tot wetgeving of uitvoeringsbesluiten om app-distributeurs, ISP’s en cloudservices de toegang tot TikTok te laten blokkeren.

Als TikTok wordt verboden, zou dit de grootste impact hebben op Snap: LightShed's Rich Greenfield

Hoewel er waarschijnlijk altijd cracks zullen zijn die kunnen worden uitgebuit door een subgroep van computergeletterde gebruikers, zou de typische consument het moeilijk vinden om toegang te krijgen tot een door de overheid verboden dienst, zei Douglas Schmidt, een professor in engineering bij Vanderbilt.

“Er zullen bijna altijd manieren zijn om dit te omzeilen,” zei Schmidt. “Het zou voor de gemiddelde persoon veel moeilijker zijn om het te doen zonder een hogere graad in computerbeveiliging of zoiets.”

Met andere woorden, een VPN zal niet genoeg zijn, deels omdat voor het volgen van die route waarschijnlijk nog steeds inloggegevens voor de app store nodig zijn, die de locatie van een gebruiker aangeven. Gerald Kasulis, een vice-president bij NordVPN, zei dat er ook technologie beschikbaar is om te detecteren wanneer een gebruiker toegang probeert te krijgen tot een app met een VPN.

De veiligheidszorgen

Bezorgdheid over het beveiligingsrisico van TikTok komt neer op twee hoofdkwesties. De eerste is wie toegang heeft tot Amerikaanse consumenteninformatie en de tweede is wie de mogelijkheid heeft om te bepalen welke informatie Amerikaanse gebruikers bereikt. Volgens de Chinese wet kunnen bedrijven worden verplicht om interne informatie aan de overheid te verstrekken voor vermeende nationale veiligheidsdoeleinden.

TikTok heeft geprobeerd de Amerikaanse regering gerust te stellen dat Amerikaanse gebruikersgegevens buiten China worden opgeslagen. Het bedrijf heeft een uitgebreid plan ontwikkeld, bekend als Project Texas, dat onder meer bestaat uit het doorlichten van de code in de VS en een afzonderlijke raad van bestuur voor een binnenlandse dochteronderneming, waarvan de leden worden beoordeeld door de Amerikaanse overheid.

TikTok-CEO Shou Zi Chew, die volgende week zal getuigen voor een US House-panel, vertelde The Wall Street Journal dat Project Texas net zoveel zou doen als desinvestering om eventuele beveiligingsproblemen op te lossen.

Maar de stemming in Washington werkt niet in het voordeel van TikTok, en wetgevers hebben het vertrouwen verloren dat ze ooit in China en zijn motieven hadden. Dat probleem dook eerder dit jaar weer op, toen een vermoedelijke Chinese spionageballon werd gezien die over een groot deel van de VS vloog. Biden beval het leger vorige maand om de ballon neer te schieten.

Als het om consumententechnologie gaat, hebben gebruikers geen idee welke informatie de Chinese overheid bereikt. En de Amerikaanse regering heeft veel werk te doen om duidelijkheid te verschaffen over wat er zou gebeuren als de app zou worden verboden.

“Zelfs voor iemand die dit spul bestudeert, is het niet eenvoudig om al deze apps los te koppelen en te ontwarren”, zei Gorman. “Als samenleving hebben we niet de beslissing genomen dat de app-winkels, de Apple App Store of de Google Play Store apps zouden moeten beperken op basis van de hoeveelheid informatie die ze verzamelen. Het kan niet op een individu worden afgewenteld en het moet echt worden aangepakt door overheden.”

Hoewel veel gebruikers misschien denken dat hun informele gebruik van sociale media weinig interessant zou zijn voor een buitenlandse overheid, zei Schmidt dat gegevens verrassend veel waarde kunnen hebben voor slechte actoren.

“Het hebben van informatie over je gewoonten en je interesses en je interacties en waar je heen gaat en wat je doet, kan worden gebruikt voor zaken als phishing-aanvallen om toegang te krijgen tot meer informatie, of voor zaken als chantage, als je dingen doet die je misschien niet willen dat andere mensen het weten, ‘zei Schmidt.

Het is onbekend terrein voor Amerikaanse bedrijven, in tegenstelling tot China, dat de toegang tot allerlei soorten inhoud blokkeert, inclusief de meeste grote Amerikaanse internetdiensten.

“Proberen om toegang tot gegevens te krijgen is heel, heel moeilijk, vooral als er een vermoeden bestaat dat de mensen die dit doen een reden hebben om het te doen,” zei Schmidt. “En ze worden zwaar gestimuleerd om deze informatie te verzamelen en voor allerlei doeleinden te gebruiken.”

Abonneer je op CNBC op YouTube.

BEKIJK: Onzekerheid over het lot van TikTok doet de aandelen van concurrenten stijgen

Onzekerheid over het lot van TikTok doet de aandelen van concurrenten stijgen