Hoe een overwinning van Biden of Trump Europa zal treffen

By Jernst van Waal

De Amerikaanse president Donald Trump en de democratische presidentskandidaat en de voormalige Amerikaanse vicepresident Joe Biden zijn te zien tijdens het eerste presidentiële debat op een YouTube-video die wordt weergegeven op een scherm van een smartphone. Amerikaanse presidentsverkiezingen gepland op 3 november 2020.

Pavlo Conchar | LightRocket | Getty-afbeeldingen

LONDEN – De relatie tussen de VS en Europa is de afgelopen vier jaar bitter geweest, maar EU-functionarissen hopen dat de spanningen zullen afnemen na de aanstaande presidentsverkiezingen.

De transatlantische banden zijn verbroken sinds president Donald Trump in 2017 in het Witte Huis arriveerde, met botsingen over handel, defensie en technologie. Daarnaast hebben unilaterale besluiten van de Amerikaanse president velen in de Europese Unie van streek gemaakt, met name zijn oproep om de grenzen te sluiten voor Europese reizigers in de nasleep van de coronavirus-pandemie.

Er is echter een hoop bij sommige functionarissen in de EU dat de zaken op zijn minst enigszins kunnen verbeteren als de democratische Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden de verkiezingen van 3 november wint.

Biden zal “conventioneler” zijn, vertelde een Europese regeringsfunctionaris aan CNBC op voorwaarde van anonimiteit vanwege de gevoeligheid van de kwestie.

Dezelfde persoon voegde eraan toe dat het niet langer zou gaan om ‘wat de president’ s ochtends tweets ‘.

Trump heeft vaak afgezien van traditionele diplomatieke normen door via Twitter aankondigingen te doen en commentaar te geven op verschillende onderwerpen.

Als Biden wordt herkozen, kan hij het Amerikaanse standpunt niet van de ene in de andere dag veranderen, maar hij zal gemakkelijker in de omgang zijn

Jean-Claude Juncker

voormalig voorzitter van de Europese Commissie

Tijdens een evenement begin september zei Jean-Claude Juncker, die president was van de Europese Commissie, de uitvoerende arm van de EU, tijdens de eerste drie jaar van het Trump-voorzitterschap: “Donald Trump is geen idioot … hij weet precies wat hij wil.”

“Als Trump wordt herkozen, denk ik niet dat hij deze Amerikaanse traditie zal nastreven om meer pro-Europees te zijn in het tweede mandaat. Ik denk niet dat als hij wordt herkozen, de dingen zullen verbeteren zoals we wilden. ze te verbeteren, “zei Juncker.

Voorafgaand aan de regering-Trump coördineerde de EU vaak acties op wereldschaal met de Verenigde Staten, namelijk tijdens het presidentschap van Clinton, Bush en Obama.

“Voor Europa is het belangrijkste of we terugkeren naar een rustiger buitenlands beleid en handelsbeleid en dat betekent waarschijnlijk dat voor Europa een Biden-voorzitterschap beter zou zijn”, zei Holger Schmieding, hoofdeconoom bij Berenberg, tegen CNBC’s “Squawk Box Europe”. week.

Een blauwe golf – verwijzend naar de mogelijkheid dat de Democratische Partij het Witte Huis, de Senaat en het Huis van Afgevaardigden wint – zou echter ook niet noodzakelijkerwijs leiden tot een ommekeer van 180 graden in de transatlantische betrekkingen.

“Als Biden wordt herkozen, kan hij de Amerikaanse houding niet van de ene op de andere dag veranderen, maar hij zal gemakkelijker in de omgang zijn”, zei Jean-Claude Juncker tijdens hetzelfde evenement.

In een notitie die vorige week werd vrijgegeven, zei Goldman Sachs dat als hij wordt gekozen, Biden waarschijnlijk “de tarieven zou terugdraaien die de regering-Trump op import uit China oplegde en zich zou onthouden van aanzienlijke tarieven voor Europa”.

Dat laatste zou een bijzonder welkome ontwikkeling zijn voor Duitse autofabrikanten, die met hogere tarieven worden bedreigd sinds Trump bij het Witte Huis arriveerde.

Maar op andere gebieden is de verwachting dat Biden net zo taai zou zijn als Trump. “Een OESO-deal zou net zo moeilijk zijn als het nu is”, vertelde de Europese regeringsfunctionaris aan CNBC over digitale belastingheffing.

De intentie van veel EU-regeringen om belastingen op Big Tech te heffen, is niet goed ontvangen door het Witte Huis, dat beweert dat deze maatregel oneerlijk zou zijn gericht op Amerikaanse bedrijven. Het geschil is nog lang niet opgelost met de OESO, de organisatie die de besprekingen tussen verschillende regeringen modereert en onlangs de deadline voor een deal heeft uitgesteld tot medio 2021.

“De VS zullen een bondgenoot van de EU blijven, maar het is duidelijk dat vanwege de huidige evolutie op mondiaal niveau de Europese Unie assertiever zal blijven in het verdedigen van haar eigen belangen”, aldus een EU-ambtenaar, die dat niet wilde. genoemd vanwege de gevoeligheid van de gesprekken, vertelde CNBC.