Hoe de rijkste man van Azië binnen een paar dagen zijn kroon verloor

By Jernst van Waal

Gautam Adani, miljardair en voorzitter van Adani Group, tijdens een evenement in de haven van Haifa in Haifa, Israël, op dinsdag 31 januari 2023. Adani, de Indiase miljardair wiens zakenimperium werd opgeschrikt door beschuldigingen van fraude door short seller Hindenburg Research, zei dat zijn bedrijf meer zal investeren in Israël.

Bloomberg | Bloomberg | Getty-afbeeldingen

Adani-aandelen bleven forse verliezen lijden tijdens de handelssessie van woensdag in Mumbai, ook al wist het conglomeraat een dag eerder een overwinning te behalen.

Adani Enterprises kreeg dinsdag een motie van vertrouwen van investeerders, toen op de laatste dag volledig werd ingeschreven op de follow-on public offering (FPO) van $ 2,5 miljard.

De scherpe dalingen weerspiegelen het uitgeholde beleggerssentiment uit een rapport van short-sellingbedrijf Hindenburg. Het rapport van 24 januari beschuldigde bedrijven van de Adani Group van “brutale aandelenmanipulatie en boekhoudfraude”.

Op woensdag daalden de aandelen van Adani Group na dagen van volatiele handel.

Aandelen van Adani Enterprises woensdagmiddag met 23% gedaald. Adani-haven en speciale economische zone 14% gedaald, Adani groene energie daalde meer dan 5%, Adani Total Gas verloor 10% terwijl Adani-transmissie 3,5% lager verhandeld.

De voorraad van de Adani Group keldert na het Hindenburg-rapport

De aandelenkoers die volgde op de aankondiging bedroeg $ 84 miljard, meldde Reuters.

Volgens Forbes heeft Gautam Adani, de oprichter en voorzitter van de groep, zijn status als rijkste man van Azië verloren aan Mukesh Ambani, de voorzitter van Reliance Industries.

Hindenburg, dat naar eigen zeggen een shortpositie heeft ingenomen in Adani Group, zal profiteren van de dalende waarde van die aandelen.

Adani’s strijd met de short-sellerfirma heeft de blootstelling van de groep aan Wall Street – voor een bedrag van bijna $ 9 miljard, volgens JPMorgan – in de schijnwerpers gezet.

Hoe zijn we hier gekomen?

Volgens de Bloomberg Billionaires Index zag de Indiase miljardair Gautam Adani in slechts één week tijd meer dan 34 miljard dollar van zijn nettowaarde worden weggevaagd.

Hier is een tijdlijn van de belangrijkste gebeurtenissen die hiertoe hebben geleid.

25 januari: Voordat de Indiase markt op woensdag Azië-tijd openging, kondigde Hindenburg Research zijn shortpositie aan op Adani Group-bedrijven via in de VS verhandelde obligaties en niet-Indiase verhandelde derivaten. Aan Adani gelieerde aandelen leden forse verliezen tijdens de handelsdag. Gautam Adani’s nettowaarde daalde van de ene op de andere dag met $ 6 miljard.

26 januari: De Indiase markt was gesloten wegens een feestdag.

27 januari: Adani Enterprises ging door met het openen van inschrijvingen voor de daaropvolgende openbare aanbieding van $ 2,5 miljard, ondanks een aanhoudende uitverkoop van aandelen in de aandelen van groepsmaatschappijen. Het nettovermogen van de miljardair daalde met nog eens $ 20,3 miljard tot $ 92,7 miljard.

28-29 januari: Adani Group bracht dit weekend een lange reactie van 413 pagina’s uit, waarschuwde voor juridische stappen tegen Hindenburg en claimde de beschuldigingen tegen het Indiase bedrijf was een “berekende aanval op India” en zijn instellingen.

Hindenburg schoot terug en bestempelde de reactie van de Adani Group als “opgeblazen”, bewerend dat het “elke belangrijke aantijging negeert”.

30 januari: In een interview met CNBC-TV18 verdedigde Adani Enterprises Group CFO Jugeshinder Singh de groep. Hij vertelde het aan CNBC gelieerde bedrijf dat de waarde van Adani Enterprises niet is veranderd “simpelweg vanwege” de volatiliteit van de aandelenkoersen. Aandelen van de bedrijven van de groep bleven meer verliezen lijden. Adani’s nettowaarde daalt met nog eens $ 8 miljard tot $ 84,5 miljard

31 januari: De verkoop van $ 2,5 miljard aan aandelen van Adani Enterprises was volledig onderschreven op de laatste dag van inschrijving, ondanks de zorgen van analisten dat het zou kunnen mislukken.

Wie is Gautam Adani?

De 60-jarige selfmade Indiase miljardair breidde zijn imperium uit door deals en de steun van de Indiase premier Narendra Modi, volgens Forbes.

Hij werd miljardair in 2008 na de lancering van zijn grondstoffenexportbedrijf en overtrof Bill Gates op de Bloomberg Billionaires Index in juli 2022. Volgens Forbes verloor een aantal tech-miljardairs vorig jaar samen 315 miljard dollar.

Gautam Adani: de rijkste man van Azië verliest 28 miljard dollar in een maand

Het Adani-conglomeraat is eigenaar van de grootste luchthavenexploitant van India en de grootste havenexploitant van het land. De groep zocht onlangs een vijandige overname van het Indiase mediaconcern NDTV. In een aanvraag zei het mediabedrijf dat de verhuizing was “uitgevoerd zonder enige toestemming” van de oprichters.

Ondanks zijn vermogen om scherpe dalingen te zien van Hindenburg’s short-seller-rapport, Adani tweette een foto met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op dinsdag.

Volgens Reuters heeft het Indiase conglomeraat de overname van de Israëlische haven van Haifa voor $ 1,15 miljard voltooid.

Wat zijn de implicaties?

De aantijgingen van Hindenburg hebben vragen doen rijzen over de expansie van de Adani Group, die voornamelijk gedreven werd door schulden, en over de lakse regelgeving waardoor overnames konden doorgaan.

Economen met wie CNBC sprak, haalden echter hun schouders op over overloopeffecten op de lange termijn.

“Ik denk dat de gebeurtenissen met Adani Group op zichzelf staan”, zegt Herald van der Linde, hoofd aandelenstrategie voor Azië-Pacific bij HSBC tegen CNBC. “Het Indiase aandelenverhaal blijft een van de beste in de hele regio. De groei is zichtbaar en voorspelbaarder dan elders in de regio.”

“Op de korte termijn kunnen het sentiment en de stromen negatief worden beïnvloed, maar dit zou geen blijvende invloed moeten hebben op de middellange termijn”, zei Sonal Varma, Nomura’s hoofdeconoom voor India en Azië buiten Japan, tegen CNBC..

“De belangrijkste aanjagers van India’s groeivooruitzichten op middellange termijn blijven intact, de balansen van bedrijven en banken zijn veel sterker, hervormingen zijn gericht op het mogelijk maken van investeringen en het verhogen van de productiviteit, en als grote markt zal India profiteren van de voortdurende diversificatie van de toeleveringsketen.” voegde ze eraan toe.

India's schuld/bbp-ratio is hoog maar 'niet zwaar', zegt The Smart Investor

Op de vraag of beleggers op dit moment Adani-aandelen zouden moeten kopen, zei David Kuo van Smart Investor ronduit: “Het is beter uit de problemen te blijven dan later uit de problemen te komen.”

“Waar Hindenburg op doelt, is dat er een probleem is met de schuld. En het weerspiegelt zich misschien niet in de aandelenkoers, maar er kan een schuldenprobleem zijn”, zei Kuo op CNBC’s “Street Signs Asia.”

“Het heeft veel obligaties buiten India – wat gebeurt er als die obligaties in waarde verslechteren, dat zou een impact hebben op het bedrijf”, zei hij.

“Of je het Hindenburg-rapport nu gelooft of niet, ik denk dat er iets moet gebeuren. Er moet iets worden opgehelderd voordat investeerders erin springen”, voegde hij eraan toe.

Seema Mody van CNBC heeft bijgedragen aan dit rapport.