Hoe de ‘reisbubbel’ tussen Hong Kong en Singapore zal werken

By Jernst van Waal

Een vrouw loopt naar een vertrekhek op de internationale luchthaven van Hong Kong.

Christian Keenan | Getty-afbeeldingen

SINGAPORE – Vrijetijdsreizen tussen Hong Kong en Singapore zouden in de komende weken kunnen worden hervat, aangezien beide steden werken aan het opzetten van een bilaterale “reisbubbel” waardoor reizigers kunnen afzien van quarantaine.

De twee steden – zowel grote zakelijke als financiële centra in Azië – hebben economisch geleden onder de coronaviruspandemie die het toerisme en de luchtvaartsector trof.

Maar de regeling zal het reisvolume tussen de twee steden niet terugbrengen naar wat het was vóór de pandemie, toen verschillende vluchten elke dag de route Hong Kong-Singapore ploegen, zei Edward Yau, Hong Kong’s secretaris voor handel en economische ontwikkeling.

“Het concept van de bilaterale corridor, wat gewoonlijk luchtbel wordt genoemd, moet er een zijn die enerzijds de veiligheid en de volksgezondheid waarborgt en het reizen zo veel mogelijk mogelijk maakt”, vertelde Yau maandag aan CNBC’s “Squawk Box Asia”.

Specifieke details van de reisbubbel en de startdatum worden nog uitgewerkt, maar de secretaris zei dat de twee steden met één vlucht per dag zouden kunnen beginnen. De vlucht zal alleen passagiers vervoeren die onder de luchtbel tussen Hong Kong en Singapore reizen, en niet degenen die door een van de steden reizen, legde hij uit.

De secretaris schetste de andere belangrijke kenmerken van de reisbubbel, waaronder:

  • Vereisen dat reizigers vóór vertrek negatief testen op het coronavirus;
  • Hong Kong kan van bezoekers verlangen dat ze bij aankomst nog een test doen om er zeker van te zijn dat ze “geschikt zijn om te reizen”;
  • Reizigers hoeven niet in quarantaine te zitten en hun reisschema wordt niet gecontroleerd;
  • Autoriteiten van beide steden zullen het aantal speciale vluchten onder de regeling aanpassen – of zelfs opschorten – op basis van de situatie van het coronavirus.

Vorig jaar registreerde Hong Kong meer dan 453.000 bezoekers uit Singapore, terwijl Singapore 489.000 bezoekers uit Hong Kong ontving, volgens de officiële statistieken van de respectievelijke steden.

Yau zei dat behalve Singapore, Hong Kong ook in gesprek is met Macao en het vasteland van China om mogelijk weer reizen terug te brengen.