FINANCIEEL.com

Hoe de Meta’s Threads-app te gebruiken en wat er ontbreekt

Hoe de Meta’s Threads-app te gebruiken en wat er ontbreekt

Emin Sansar | Anadolu Agentschap |

Slechts zestien uur na de lancering heeft het op tekst gebaseerde sociale netwerk Threads van Instagram al 30 miljoen aanmeldingen overschreden, Meta Dat zei CEO Mark Zuckerberg begin donderdag. Het was vanaf donderdagochtend ook de beste gratis app in de App Store van Apple.

De app is Meta’s antwoord op Twitter, dat een aantal van zijn gebruikers en adverteerders heeft zien vluchten sinds miljardair Elon Musk het socialemediaplatform verwierf. Op zaterdag begon Twitter met het beperken van het aantal berichten dat gebruikers per dag kunnen lezen om “extreme niveaus van dataschrapen” aan te pakken, wat gebruikers alleen maar meer frustreerde.

De afgelopen maanden zijn er een aantal Twitter-alternatieven verschenen, waaronder de gedecentraliseerde berichten-app Mastodon en Bluesky, die wordt ondersteund door mede-oprichter van Twitter, Jack Dorsey. Maar geen van beide platforms heeft het gebruikersbestand en de populariteit van Twitter kunnen evenaren.

Discussies kunnen gemakkelijker gebruikers aantrekken. Het is bovenop Instagram gebouwd en wordt automatisch gekoppeld aan het account van een gebruiker in de app voor het delen van foto’s. Aanvankelijk konden gebruikers alleen via een omweg in de Instagram-app toegang krijgen tot de dienst. Maar vanaf donderdag kan de app worden gedownload in de App Store van Apple en is hij gratis te gebruiken.

Draadjes gebruiken

Gebruikers moeten een Instagram-account hebben om Threads te kunnen gebruiken. Zodra je de app hebt gedownload, wordt je gevraagd in te loggen met je Instagram-account. Van daaruit wordt Threads automatisch overgezet naar je Instagram-gebruikersnaam, maar je kunt je profiel nog steeds aanpassen.

Threads geeft je de mogelijkheid om automatisch alle accounts te volgen die je volgt op Instagram, of slechts een paar, zodat je niet al je vrienden en volgers op Threads hoeft te zoeken.

Meta pitcht Threads als de ‘op tekst gebaseerde conversatie-app’ van Instagram. En in veel opzichten lijkt Threads erg op Twitter.

Gebruikers plaatsen voornamelijk op tekst gebaseerde berichten, of ’threads’, die elk beperkt zijn tot 500 tekens. Je kunt specifieke gebruikers in een thread taggen door het @-symbool voor hun gebruikersnaam te gebruiken. Gebruikers kunnen antwoorden op hun thread beperken tot alleen hun volgers of mensen die ze in het bericht hebben getagd. Je kunt ook foto’s of video’s in een thread opnemen.

Threads verschijnen in een scrollende feed, waar gebruikers threads van andere gebruikers kunnen liken, beantwoorden, opnieuw posten of citeren.

Wat het mist

Threads lijkt misschien veel op zijn rivaal, maar het mist enkele essentiële functies.

De meest in het oog springende omissie is direct messaging of DM’s. Een-op-een privéberichten zijn een kenmerk van bijna elk ander groot socialemedianetwerk, inclusief Twitter en Meta’s eigen Instagram en Facebook. Discussies zijn niet gestart met direct messaging, wat een probleem kan vormen voor journalisten, die vaak berichten ontvangen van potentiële bronnen, of voor merken, die klantenservice kunnen bieden via berichten op sociale media.

De Threads-feed verzamelt berichten van alle gebruikers, niet alleen van degenen die u volgt. Het kan moeilijk zijn om de inhoud te vinden die is geplaatst door de gebruikers of merken die u hebt gevolgd, en vanaf nu is er geen manier om de manier waarop de feed wordt geladen te veranderen.

Net als Instagram presenteert Threads geen berichten in chronologische volgorde. Inhoud wordt blijkbaar algoritmisch gerangschikt en aan gebruikers aangeboden, ongeacht het tijdstip waarop het wordt gepost.

Er zijn ook nog geen betaalde advertenties in Threads. Veel merken hebben zich echter al aangesloten. Instagram-hoofd Adam Mosseri, die toezicht houdt op de nieuwe app, vertelde The Verge dat adverteren een “champagneprobleem” zou zijn als Threads kan schalen.

Threads mist ook de mogelijkheid om hashtags in berichten op te nemen. Hashtags zijn een kernfunctie van Twitter en hebben het voor gebruikers gemakkelijk gemaakt om posts over een bepaald onderwerp te ontdekken, evenals trending content op één plek. Evenzo heeft Threads geen functie waarmee gebruikers naar specifieke tekst of zinsdelen kunnen zoeken.

Een andere belangrijke onderscheidende factor is dat Threads geen desktopwebsite heeft, dus je hebt alleen toegang tot de service via iOS- of Android-apps.

Er is ook een belangrijk nadeel aan het feit dat Threads aan Instagram is gekoppeld. Voor nu zegt Meta dat er geen manier is om je Threads-account te verwijderen zonder ook je Instagram-account te verwijderen.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert