FINANCIEEL.com

Hoe de generatieve AI-boom online adverteren voor altijd zou kunnen veranderen

Hoe de generatieve AI-boom online adverteren voor altijd zou kunnen veranderen

Sébastien Bozon | AFP |

Kort nadat ChatGPT vorig jaar op de markt kwam en meteen de krantenkoppen haalde vanwege zijn vermogen om menselijk over te komen bij het beantwoorden van vragen van gebruikers, begon digitale marketingveteraan Shane Rasnak te experimenteren.

Als iemand die een carrière had opgebouwd in het maken van online advertentiecampagnes voor klanten, zag Rasnak hoe generatieve kunstmatige intelligentie zijn branche kon transformeren. Of het nu ging om het bedenken van koppen voor Facebook advertenties of korte advertentieteksten, zei Rasnak, banen die hem 30 minuten tot een uur zouden hebben gekost, zijn nu projecten van 15 minuten.

En dat is nog maar het begin.

Rasnak speelt ook met generatieve AI-tools zoals Midjourney, dat op tekst gebaseerde prompts omzet in afbeeldingen, terwijl hij boeiende beelden probeert te bedenken om Facebook-advertenties te begeleiden. De software is vooral handig voor iemand zonder achtergrond in grafisch ontwerp, zei Rasnak, en kan helpen naast populaire grafische bewerkingstools van Canva en van Adobe Photoshop.

Hoewel het allemaal nog gloednieuw is, zei Rasnak dat generatieve AI “als de komst van sociale media” is in termen van de impact ervan op de digitale advertentie-industrie. Facebook en Twitter maakten het voor adverteerders mogelijk om consumenten te targeten op basis van hun likes, vrienden en interesses, en generatieve AI geeft hen nu de mogelijkheid om op maat gemaakte berichten en beelden te creëren bij het bouwen en polijsten van campagnes.

“In termen van hoe we ons werk op de markt brengen, de output, de kwaliteit en het volume dat ze kunnen uitbrengen, en hoe gepersonaliseerd je daardoor kunt worden, dat verandert gewoon alles volledig”, zei Rasnak.

Rasnak is verre van alleen in de hype-trein.

meta, Alfabet En Amazone, de leiders op het gebied van online adverteren, wedden allemaal dat generatieve AI uiteindelijk de kern van hun bedrijf zal worden. Ze hebben elk onlangs producten geïntroduceerd of plannen aangekondigd om verschillende tools te ontwikkelen waarmee bedrijven gemakkelijker berichten, afbeeldingen en zelfs video’s kunnen maken voor hun respectievelijke platforms.

Generatieve AI-startups stimuleren VC-deals

Hun producten bevinden zich meestal nog in een proeffase en zijn in sommige gevallen bekritiseerd omdat ze met spoed op de markt zijn gebracht, maar advertentie-experts vertelden CNBC dat generatieve AI over het geheel genomen de volgende logische stap in gerichte online advertenties vertegenwoordigt.

“Dit zal een seismische impact hebben op digitale advertenties”, zegt Cristina Lawrence, executive vice president consumer and content experience bij Razorfish, een digitaal marketingbureau dat deel uitmaakt van de reclamegigant. Publicis Groupe.

In mei kondigde Meta zijn AI Sandbox-testsuite aan waarmee bedrijven eenvoudiger generatieve AI-software kunnen gebruiken om achtergrondafbeeldingen te maken en te experimenteren met verschillende advertentieteksten. Het bedrijf introduceerde ook updates voor zijn Meta Advantage-service, die machine learning gebruikt om de efficiëntie van advertenties die op zijn verschillende sociale apps worden weergegeven, te verbeteren.

Meta heeft de Advantage-suite gepitcht als een manier voor bedrijven om daarna betere prestaties uit hun campagnes te halen Appels De iOS-privacyupdate van 2021 beperkte hun mogelijkheid om gebruikers op internet te volgen.

‘Personalisatie op schaal’

Naarmate deze nieuwe aanbiedingen in de loop van de tijd verbeteren, zou een fietsbedrijf zich bijvoorbeeld in theorie kunnen richten op Facebook-gebruikers in Utah door AI-gegenereerde afbeeldingen te tonen van mensen die door woestijnkloven fietsen, terwijl gebruikers in San Francisco fietsers kunnen zien die over de Golden Gate Bridge rijden. , voorspellen advertentie-experts. De tekst van de advertentie kan worden aangepast op basis van de leeftijd en interesses van de persoon.

“Je kunt het op grote schaal gebruiken voor dat soort personalisatie”, zei Lawrence.

Meta’s Advantage-service wint aan populariteit bij retailers die het gebruiken voor geautomatiseerde winkeladvertenties, volgens gegevens die zijn gedeeld met CNBC door online marketingbedrijf Varos.

In mei 2023 besteedden ongeveer 2.100 bedrijven $ 47 miljoen, of ongeveer 27,5% van hun gecombineerde totale maandelijkse Meta-advertentiebudgetten aan Advantage+, zo bleek uit de Varos-gegevens. Een maand eerder besteedden die bedrijven 26,6% van hun budget, ofwel 44,9 miljoen dollar, aan Advantage+.

Afgelopen augustus, toen Meta zijn geautomatiseerde Shopping-advertenties Advantage+ formeel debuteerde, stopten bedrijven minder dan 1% van hun Meta-advertentie-uitgaven in het aanbod.

Mark Zuckerberg, CEO van Meta Platforms, spreekt op Georgetown University in Washington, 17 oktober 2019.

Andrew Caballero-Reynolds | AFP |

Varos CEO Yarden Shaked zei dat de toename aantoont dat Facebook enig succes heeft in het overtuigen van adverteerders om te vertrouwen op zijn geautomatiseerde advertentietechnologie. Shaked zei echter dat hij “het creatieve stuk nog niet heeft verkocht”, met betrekking tot Meta’s ontluikende uitstapje naar het leveren van generatieve AI-tools voor adverteerders.

Evenzo zei Rasnak dat de tool van Midjourney nog niet “helemaal zover” is als het gaat om het produceren van realistische afbeeldingen die in een online advertentie kunnen worden opgenomen, maar effectief is in het genereren van “cartoonachtige ontwerpen” die resoneren met sommige kleinere klanten.

Jay Pattisall, een analist bij Forrester, zei dat verschillende grote hindernissen voorkomen dat generatieve AI een grote onmiddellijke impact heeft op de online advertentie-industrie.

Een daarvan is merkveiligheid. Bedrijven voelen zich ongemakkelijk bij het uitbesteden van campagnes aan generatieve AI, die beelden en zinnen kan genereren die bepaalde vooroordelen weerspiegelen of anderszins aanstootgevend zijn en onnauwkeurig kunnen zijn.

Eerder dit jaar ontdekte Bloomberg News dat door AI gemaakte beelden van de populaire Stable Diffusion-tool beelden produceerden die een aantal stereotypen weerspiegelden, waarbij beelden werden gegenereerd van mensen met een donkere huidskleur wanneer ze werden gevoed met prompts zoals ‘fastfoodwerker’ of ‘maatschappelijk werker’. ” en lichtere huidtinten associëren met goedbetaalde banen.

Er zijn ook potentiële juridische problemen als het gaat om het gebruik van generatieve AI, aangedreven door modellen die zijn getraind op gegevens die “van internet zijn geschraapt”, zei Pattisall. Reddit, Twitter en Stack Overflow hebben gezegd dat ze AI-bedrijven kosten in rekening zullen brengen voor het gebruik van de bergen aan gegevens op hun platforms.

Scott McKelvey, een oud marketingschrijver en adviseur, noemde andere beperkingen rond de kwaliteit van de output. Op basis van zijn beperkte ervaring met ChatGPT, de AI-chatbot gemaakt door OpenAI, zei McKelvey dat de technologie er niet in slaagt om het soort lange inhoud te produceren dat bedrijven nuttig zouden kunnen vinden als promotiekopie.

“Het kan vrij generieke inhoud bieden, gebruikmakend van informatie die er al is”, zei McKelvey. “Maar er is geen onderscheidende stem of standpunt, en hoewel sommige tools beweren dat ze je merkstem kunnen leren op basis van je aanwijzingen en input, heb ik dat nog niet gezien.”

Een woordvoerder van OpenAI weigerde commentaar te geven.

Een woordvoerder van Meta zei in een e-mail dat het bedrijf uitgebreid onderzoek heeft gedaan om vooringenomenheid in zijn AI-systemen te verminderen. Bovendien zei het bedrijf dat het tools voor merkveiligheid heeft die bedoeld zijn om adverteerders meer controle te geven over waar hun advertenties online verschijnen en dat het alle door AI gegenereerde inhoud zal verwijderen die in strijd is met de regels.

“We volgen actief alle nieuwe trends in door AI gegenereerde inhoud”, aldus de e-mail. “Als de inhoud van de inhoud, ongeacht het creatiemechanisme, in strijd is met onze communitynormen of advertentienormen, verwijderen we de inhoud. We zijn bezig met het herzien van ons openbaar gerichte beleid om ervoor te zorgen dat deze norm duidelijk is.”

De woordvoerder van Meta voegde eraan toe dat naarmate nieuwe chatbots en andere geautomatiseerde tools op de markt komen, “de industrie manieren zal moeten vinden om nieuwe uitdagingen aan te gaan voor een verantwoorde inzet van AI in productie” en “Meta is van plan voorop te blijven lopen bij dat werk.”

Stacy Reed, een adviseur op het gebied van online adverteren en Facebook-advertenties, integreert momenteel generatieve AI in haar dagelijkse werk. Ze gebruikt de software om varianten van Facebook-advertentiekoppen en korte teksten te bedenken, en zei dat het nuttig is geweest in een wereld waarin het moeilijker is om gebruikers online te volgen.

Reed beschreef generatieve AI als een goed “startpunt”, maar zei dat bedrijven en marketeers nog steeds hun eigen merkberichtenstrategie moeten aanscherpen en niet moeten vertrouwen op generieke inhoud. Generatieve AI “denkt” niet als een menselijke strateeg bij het produceren van inhoud en vertrouwt vaak op een reeks aanwijzingen om de tekst te verfijnen, legde ze uit.

Bedrijven moeten dus niet simpelweg vertrouwen op de technologie om het grote geheel te maken, denkend aan het weten welke thema’s resoneren met verschillende doelgroepen of hoe ze grote campagnes op meerdere platforms kunnen uitvoeren.

“Ik heb te maken met grote merken die het moeilijk hebben, omdat ze zo losgekoppeld zijn van de gemiddelde klant dat ze hun taal niet meer spreken”, zei Reed.

Voorlopig gebruiken grote reclamebureaus en grote bedrijven generatieve AI vooral voor proefprojecten in afwachting van de ontwikkeling van de technologie, aldus experts uit de industrie.

Eerder dit jaar zond Mint Mobile een advertentie uit waarin acteur en mede-eigenaar Ryan Reynolds een script las dat volgens hem afkomstig was van ChatGPT. Hij vroeg het programma om de advertentie in zijn stem te schrijven en een grap, een scheldwoord te gebruiken en het publiek te laten weten dat de promotie nog steeds loopt.

Na het lezen van de door AI gemaakte tekst zei Reynolds: “Dat is enigszins angstaanjagend, maar meeslepend.”

Horloge: Confrontatie met sociale media: Instagram lanceert directe concurrent van Twitter

Confrontatie met sociale media: Instagram lanceert directe concurrent van Twitter

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert