Hoe coronavirus de uitgaven, spaargelden, inkomsten van Aziatische consumenten beïnvloedt

By admin

Aziatische consumenten spannen hun riem op terwijl ze zich voorbereiden op een door coronavirus veroorzaakte klap voor hun financiën, volgens een nieuwe studie.

Shoppers in China, Zuid-Korea, India, Japan en Indonesië hebben bezuinigd op de aankoop van kleding, huidverzorging en elektronica, aangezien de bezorgdheid stijgt over de vooruitzichten voor inkomens en besparingen terwijl de pandemie de economieën over de hele wereld rammelt, zo blijkt uit het McKinsey-rapport.

Boodschappen, huishoudelijke artikelen en entertainment voor in huis zijn ondertussen doorgegaan met het veroveren van portemonnees terwijl mensen zich in hun huizen nestelen, volgens het onderzoek van vijf van de toonaangevende economieën in Azië.

De studie, die tussen 500 en meer dan 1.000 mensen in elke markt onderzocht, werd uitgevoerd van 23 tot 30 maart, toen de omvang van het virus zich wereldwijd begon te ontvouwen. Het bouwt voort op een eerdere enquête in China, gehouden tussen 21 en 24 februari.

Over de hele linie verwachtten de respondenten dat het virus de eerste twee weken van april een netto negatief effect zou hebben op de financiën van hun huishouden. Die dip zou waarschijnlijk minstens twee tot zes maanden duren, was de meerderheid het ermee eens.

Zuid-Koreanen waren onder degenen die het meest bezorgd waren over een winststijging, terwijl Indonesiërs vreesden voor een toename van de uitgaven en een uitputting van de spaargelden.

Desondanks hadden de meeste mensen er vertrouwen in dat de economie van hun land zou opveren.

Ongeveer de helft van de respondenten in China, India en Indonesië verwachtte dat hun economie binnen twee tot drie maanden zou herstellen, terwijl de rest voor het grootste deel een tijdlijn van zes tot twaalf maanden verwachtte. Het Chinese vertrouwen in een snel herstel was 5% hoger dan de maand ervoor.

Ondertussen sloegen de respondenten uit Zuid-Korea en Japan een meer voorzichtige opmerking op, vooruitlopend op implicaties op de langere termijn van zes maanden of meer.

De consensus van de consument weerspiegelt de verspreiding van het virus in bredere zin.

China, het eerste epicentrum van de uitbraak, vertoont tekenen van stabilisatie van de gevallen en begint zich te openen. Maar Japan, dat onlangs in een noodtoestand verkeert, heeft de afgelopen weken zijn aantal zien toenemen. Indonesië heeft intussen nog geen landelijke lockdown ingevoerd.

Het rapport komt zodra het Internationaal Monetair Fonds zijn wereldwijde economische vooruitzichten voor 2020 heeft vrijgegeven. Het voorspelt dat Azië dit jaar voor het eerst in 60 jaar geen economische groei zal laten zien.

Behoudens binnen Japan, waren de economische problemen echter niet het hoogst onder de zorgen van de respondenten. In China en Zuid-Korea was de onzekerheid over de duur van de uitbraak en de daaropvolgende afsluitingen de grootste zorg, terwijl in Indonesië en India de volksgezondheid en de veiligheid van familieleden hoog in het vaandel stonden.

Mis het niet: De neergang van het coronavirus heeft een groeiende investeringsmogelijkheid aangetoond – en millennials zijn er dol op

Vind je dit verhaal leuk? Abonneer je op CNBC Make It op YouTube!